icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
21 juli 2024 14:03
2

Matberoende

Har hört begreppet matberoende tidigare och tyckt att det gett vara nå flosker. Alla är väl beroende av mat, vi dör om vi inte äter. Kan mycket väl tänka mig att de flesta har ungefär samma inställning till det här.  Men jag läste på lite extra och insåg att det handlar om något helt annat. Det är inte ätstörning som väl är mer psykiskt utan det är ett beroende, något man helt enkelt inte kan låta bli fast man vet att det är skadligt för en. Och man kan inte sluta äta fören skålen eller skåpen är rensade.  Som jag förstår det kan man ha olika triggers i det här. Socker, fett eller salt. Och det kan vara olika ämnen i kombination med varandra.

Kommer jag över något med socker och smör i kombination så äter jag tills det är tomt och jag får sedan riktig abstinens om jag håller mig borta från det en tid. På samma sätt som när jag slutade röka så är de första dagarna ett rent helvete. Och när man gav upp mina försök så sög jag i mig ett helt paket på rekordtid. Jag kan klart dra paraleller mellan de olika. Om jag tar en godisbit, eller en sockerbit i kaffet reagerar jag inte alls på samma sätt. Men  bakelser med socker och smör. Då blir jag lätt galen. Några timmar efteråt blir jag på ett rasande humör också. Fast det handlar väl mest om blodsockret förståss.

Så, jag tänker att jag är matberoende med socker/smör som trigger. Bara fett eller bara socker är inga problem. Men de båda i samma mål, på samma sked, i samma påse - Då är jag körd.

Så en del i min viktresa/hälsoresa är att helt avstå från ätbara saker med kombinationen socker och smör.  Upplever inte att problemet är lika tydligt vid kolhydrater/fett som vid socker/smör. Jag kan ju köpa en chicken nuggets med strips och bea utan att jag hamnar i samma translika tillstånd som om jag äter en kladdkaka m grädde tex.

En av fördelarna med LCHF som jag ser det är att smaklökarna blir hyperkänslig för sött. Åt häromdagen en skål med jordgubbar och grädde utan strösocker. Och det smakade ljuvligt. Tidigare har jag alltid öst på strösocker också, Idag känner jag att jag inte behöver strösockret eftersom det söta i jordgubbarna är helt tillräckligt. Numera känner jag att bär och frukt smakar sött det kände jag aldrig förut. Men, samtidigt om jag gör en köttgryta som jag vill ha grädde i kan jag inte använda laktosfri grädde då köttgrytan då smakar sött. Gräddig currysås som är en av mina favoriter kräver äkta 40% grädde också annars känner jag av det söta. Och det hör liksom inte hemma där.  Det innebär ju också att jag får göra ex vis taccokrydmixen själv. Den köpta känner jag tydligt sockersmaken i. Och det blir inte gott. 

Jag har på äldre dar blivit laktosintollerant, var inte det tidigare. Men jag klarar laktosprodukter om jag använder det i matlagningen och värmer upp den. Och eftersom jag nu överlag håller mig borta från mejeriprodukter utom vid enstaka tillfällen i just vissa grytor och såser så är det ju inte ett problem egentligen.

Men vad gäller det här matberoende och hur jag måste hantera det så brukar jag tänka rökare.  Om jag skulle tänka, som man ofta gör, -nu har jag inte ätit bakelser på 3 månader så nu kan jag unna mig en kladdkaka, då brukar jag tänka RÖKARE. Jag vet att när det gäller cigaretter så är det helt befängt att tänka -nu har jag varit rökfri i 3 månader så nu kan jag unna mig en cigarett. Det vet vem som helst att det är helt omöjligt. Och tänker jag på det här sättet, drar paraleller till rökningen då är det lättare att stå emot.

Så i min värld råder inga som helst tvivel. Det finns något som heter matberoende och det är lika jäkligt som att vara beroend av nicotin eller alkohol eller spel och shopping. Det är ett beroende och det finns vissa triggers som jag behöver hålla mig så långt borta från som det bara går.

Gillar

Kommentarer

  • 21 juli 2024 15:24
    MagganD

    Självinsikt är så himla viktigt! Att ha koll på sina triggers. Bra jobbat! 👍

    Jag kan verkligen relatera till den där känsligheten mot sötsmaken. Senast igår testade jag en lchf-raggmunk. Det skulle vara morot och rättika, men när jag inte hittade någon rättika så köpte jag palsternacka i stället. Nu blev raggmunken "good enough" god ändå, men nog kom sötman fram - i både morötterna och palsternackan! Nu kommer jag tänka mer på det framöver. Även grönsaker kan vara väldigt söta... 🙈😁

    För inte så länge sedan var det någon här på MD som bloggade om det här att låta bli sånt som man egentligen inte bör äta. Minns inte vem, men det handlade om perspektiv.

    Säg till exempel att du blir erbjuden kladdkaka med grädde. I stället för att tänka att du ska unna dig bara den gången, så tänker du "Just den här gången väljer jag att avstå". Det blir mindre förbud över det hela när man tar det ett tillfälle åt gången. Inget "det där får jag aldrig mer äta". Det är i alla fall en tankevurpa som funkar för mig.😄🙏🏻

    Fortsatt lycka till!! 

  • 21 juli 2024 17:54
    Elka

    Alla vi som kämpar med vikten har nog sina triggers som drar igång något som är svårt att få stopp på om man börjar. För mig är det hur lätt som helst att fastna i smörgåsträsket. Därför har jag inte vanligt mjukt bröd hemma längre....utan har nu börjat prova mig fram med hembakat lchf-bröd. En och annan finn crisp med pålägg går bra någon gång ibland.

    Glass...choklad och bullar är också något som jag inte klarar av att ha tillgång till hemma. 

    Ändå har jag inte något förbud mot detta på något sätt. Men undviker det så långt det går. Har jag det inte hemma så är det ju i alla fall inte så lättillgängligt om jag skulle bli sugen.

Logga in för att skriva en kommentar.