Att hitta livets guldkorn genom att ändra inställning
Jag åker till Sollefteå och simmar en dag i veckan. Det är en liten tur, 7 mil enkel resa. Vi norrlänningar bryr oss inte så mycket i avstånd då det är en naturlig del i vardagen. Det finns badhus på närmare håll 6 mil och 4 mil. Men Sollefteå är bäst. Efter varven i poolen och bubblor och bastu brukar jag hålla på att svälta ihjäl förståss. Närmaste granne till badhuset ligger Ica Kvantum, Jag misstänker att de tjänar en hel del pengar på svältande badare, inte bara på mej. Men .... vilken butik! Det är något alldeles speciellt att spatsera runt där och kika på olika exotiska och vardagliga märken och produkter. De har dessutom färdiga Asiatiska rätter som man kan köpa i "lösvikt" och de är jättegott.
Jag har ett litet bekymmer med impulsätning. Har dessutom magkatarr så jag blir jäkligt hungrig när jag blir hungrig. Jobbar i hemtjänsten och har jag slarvat med maten innan man börjar och sedan passerar två mataffärer och och Time ett antal gånger när man är ute och jobbar så är det jäkligt svårt att motstå frelselsen att springa in och köpa på sig nåt fikabröd till kaffet eller några chokladbitar som man kan knapra i sig i bilen mellan patientbesöken. Lätt till att svänga in och köpa med sig nån snabbmat när man jobbat färdigt också som man kan laga till när man kommer hem.
Nyckeln till att få ordning på detta är PLANERING. Det råder ingen som helst tvivel om det. Veckomatchema och att se till att allt finns hemma. Plocka fram ur frysen på morgonen eller kvällen innan. Förberedelser. Nu är mitt andra bekymmer, förutom impulsätning att hålla planen.... det går ju liksom lite hand i hand, ofta är jag inte alls sugen på den där maträtten jag skrivit in i matchemat för den dagen. Den känns tråkig.
Vad jag behöver är inspiration. Prova nya saker. Jag behöver väcka liv i mitt matlagningsintresse igen och börja "kocka" för att det är spännande och roligt istället för som det känns nu, att man lagar mat för att det är ett måste och äter för mycket både mellan och under måltiderna trots att det man stoppar i sig är både tråkigt och fantasilös.
Om min matlagning blir spännande så blir det lättare att hålla mig till planen. Håller jag planen kommer jag att kunna ha med mej både god och egen mat på jobbet. Har jag med mej mat på jobbet kommer jag kunna passera alla mataffärer utan att springa in och köpa en massa bara för att jag är hungrig. Jag är dessutom lite lat och att värma egen mat på jobbet är lättsammare än att ödlsa dyrbar rasttid i kön på coop.
Så .... för att summera mina insikter, intressen, behov och få resultatet "Goda matvanor" (och spara en massa pengar) så kommer jag att lägga in min veckohandling på Ica Kvantum i Sollefteå. Jag får då ytterligare en anledning att åka iväg och simma. För även om jag verkligen tycker om de där timmarna jag spenderar på badhuset så visst fasen tar det emot ibland. Man vill gärna bara sega ner sig i soffan och glo på tv istället. Jag är alltid lika nöjd efter simturen, men innan.... nja. Jag samåker med syster yster så vi puschar varandra och det underlättar ju förståss. Men genom att lägga veckohandlingen i samband med veckans bad så kommer det bli bättre. Simma gör man för man vill, handla för att man måste. Och av någon anledning skippar man ofta "det man vill" till fördel för "det man måste". Ica Kvantum i Sollefteå är dessutom en rolig butik att handla i där man får massor av inspiration och därför kommer min matlagning hemma att bli roligare.
Livet är fullt av måsten. Jag är allergisk mot ordet måste Jag tappar intresset direkt då saker MÅSTE göras. Genom att ändra inställning till att mat är spännande och amatörkockeriet är kul så kommer jag lägga mer omtanke och omsorg på råvaror. kvalitet och smak förståss. Nya smaker och produkter gör det hela mer spännande. Jag inser förståss att det låter märkligt att väcka intresset för god mat och matlagning när man skall försöka gå ner i vikt. Men jag tror att det är rätt väg för mej.
Gillar
Kommentarer
-
Inte konstigt alls. Jag har gått ifrån att kasta i mig allt och inget både före, efter och mellan måltiderna. Så här i storstaden finns alltför mycket take-away och snabbmatsalternativ. Jag behöver också finna lusten till egen matlagning som roar mig när det utmanar mig lite... Jag har en kokbok med sydkoreanska recept som är goda och vettigt innehåll för en som vill gå ned. Det gäller bara att hitta tid med planering, inköp och matlagning.
ICA i Sollefteå är en stor butik med mycket utbud. Har varit där när jag hälsat på släkten ;)
-
Även jag har varit i Sollefteå, av samma anledning som BirtheX, men det har varit makens släkt.
Att gå ner i vikt och sedan behålla den handlar om livsstilsförändringar och då tror jag att vi faktiskt behöver ändra inställning till vissa saker.
Stort lycka till!
Logga in för att skriva en kommentar.