icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Är en föredetta tjockis som vägrar bli fet igen!

Nyårsafton 2007/2008 vägde jag 200 kg (se bilden från april 2008). Fysiskt och psykiskt var jag ett vrak, så det var redan bestämt att jag skulle genomgå en Duodenal Switch i 2 steg.

Första steget genomfördes i juni 2008, då jag genomgick en sleeve-operation. På operationsdagen vägde jag 188 kg, tack vare flytet innan op. Man flyter för att få mindre lever först och främst.

Operationen innebar att man opererade bort ca 2/3 av min magsäck, så numera ser min magsäck ut som en förlängning av tarmen. Den är som ett rör. Men till skillnad från de som genomgår Gastric Bypass så har jag både en övre och en nedre magmun. Vilket innebär att min magsäck fungerar som vanligt, den är bara mycket mindre.

Det första året så gick jag ner 44 kg. Sen var det dags för steg 2, själva switchen. Den innebär att man kopplar förbi hela tolvfingertarmen. Den mat jag äter passerar bara genom 2 meter av min tunntarm, och näring tas bara upp i den sista metern. Vilket innebär att min kropp har otroligt svårt för att ta upp fett, äter jag för fett så blir det Xenical-effekt.

I juni 2009 vägde jag ca 75 kg och hade då gått ner 125 kilo sen jag vägde som mest. Jag har som lägst varit nere på 73,6 kg, men mitt mål att väga 72 kg till min 172 cm har jag inte ännu uppnått. Å andra sidan hade jag när jag kom ner till 75 kg inte vägt så "lite" sen jag var 12 år gammal.

Det har varit en resa, och mer om den kommer säkert i perioder dyka upp i min blogg. För mig är det numera en del av livet att jag är switchad, tänker inte speciellt mycket på det i vardagen. Det är här och nu som gäller. Jag har i alla fall aldrig tidigare mått så bra vare sig psykiskt eller fysiskt som jag gör nu. Och jag tänker kämpa med näbbar och klor för att det ska fortsätta så. Jag vill aldrig någonsin bli fet igen! Så nu när jag la på mig 5 kg under semestern för att gamla vanor började smyga sig på så började varningsklockorna ringa i mitt huvud och nu är jag här för att göra något åt saken.
26 januari 2015 23:45
7

Kunde varit både bättre och sämre

Idag har jag flängt omkring med maken i släptåg. Eftersom vi hade så mycket att göra har min matdag varit kass. 

Lunchen tog vi på subway. Och middagen blir ett midnattsmål, eftersom den står i ugnen. Ska för första gången i mitt liv äta Rödmulle.  Men tyvärr missade jag allt vad mellanmål heter idag. 

Men på den ljusa sidan, frysen är fylld med bra mat. Och jag ska testa ett nytt mellanmål i veckan: kvarg. Blandade till en liten påse müsli i affären att ha till. 

Och jag trotsade både regn, blåst och slask och tog en halvtimmes promenad.

imorgon får jag jobba mer på att få till maten. Mitt mål är att få en livstil som är sund i första hand. Det är 6 1/2 år sedan min första viktoperation. Jag har inte varit över BMI 30 sedan 2010. Men jag kan inte säga att jag levt sunt. Jag kan slarva mycket utan att det blir några direkt negativa konsekvenser på vågen. För mig är det extremt stort att jag inte ätit godis på en vecka. 

Att nöja mig med 4 biscottis om dagen är ett stort steg framåt. 

Men allt har sitt pris. Näringsbrister, tarmvredsoperationer , en mage som komplicerar mitt sociala liv  och kronisk halsbränna är några baksidor av myntet. För att inte tala om att jag har fått vända mig utanför Sverige, för att få kunskap om vad min operation verkligen innebär. Måste alltid vara beredd på att min operation och vad den innebär är helt okänd för den vårdpersonal jag träffar och att de med största sannolikhet kommer utgå ifrån att det är som en Gastric Bypass. Det spelar oftast inte någon roll hur mycket jag försöker förklara att det är två VÄLDIGT OLIKA operationsmetoder som ger liknande resultat. Så jag kommer aldrig rekommendera någon att operera sig (tvärtom), även om jag hade gjort om det med facit i hand. För mig var det en fråga om liv eller död. Jag fick ett liv igen, nu vill jag att det ska bli ett så bra liv som möjligt utifrån mina förutsättningar.

 

Gillar

Kommentarer

  • 27 januari 2015 17:28

    Ibland har jag också haft i vispad grädde för att höja fetthalten. Gottyes! Finns en hel del goda saker som man kan blanda in sin kvargsmiley. Tycker de flesta kvargsorterna har låg fetthalt. Har endast funnit någon liten förpackning med lite högre fetthalt men har nu gett upp mitt sökande efter att finna flerlaugh. Jag handlar på Ica Maxi och Lidl. Där köper jag deras egna märken (låg fetthalt). Dessa är tyvärr inte laktosfria. Tråkigt att utbudet på laktoshyllan är så begränsat, hoppas det blir bättre. Kvarghysterin som råder i landet påverkar förhoppningsvis den hyllan ocksålaugh-

  • 26 januari 2015 23:59

    Kan ärligt säga att Rödmulle var den mest oaptitliga fisk jag någonsin haft oturen att smaka. Så efter en halv fisk och en halv potatis fick resten åka i soporna. 😳

    Tur att vi hade en matlåda med kålpudding i frysen. 

  • 27 januari 2015 00:01
    utter

    Ojdå. Då vet du det till nästa gång det vankas fisk. surprise

  • 26 januari 2015 23:57
    utter

    Kvarg är toppen! :-) 

  • 27 januari 2015 00:04

    Jag älskar fisk i normala fall, men Rödmulle kommer jag inte äta frivilligt  igen. 

  • 27 januari 2015 10:47

    Jag tycker kvarg är riktigt bra! Eftersom jag tycker den är lite sträv i smaken, blandar jag i lite Fun light samt keso. Den proteinrika blandningen toppar jag sedan oftast med lite nötter/frönsmiley.

  • 27 januari 2015 11:53

    Jag gjorde en blandning i affären, med hela linfrön, naturell nötmix, rostade kokosflingor, dinkelgryn, dinkelpuffar, branflakes, torkade aprikoser och lite kanel granola. 

    Funderar dock på att blanda i lite vispad grädde och vaniljpulver... Min kvarg innehållet bara 0,1% fett. Utbudet i laktoshyllan är ju tyvärr begränsad...

Logga in för att skriva en kommentar.