icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hej. Har tänkt försöka bli lite mindre. Har provat LCHF och vet att den fungerar, men vill inte ta steget fullt ut av olika skäl. Har sedan starten hunnit pensionera mig, lite i förtid. Håller dock samma vikt, drygt 10 kg för mycket. En uppgång som accelererade när jag började medicinera för magen för några år sedan. Tills jag provade LCHF. Kolhydratnedskärningen behåller jag från LCHF-dieten. Blev hellurad av Livsmedelsverket på 70-talet då man uppmanades att äta "68 skivor bröd om dagen".
9 april 2018 14:28
2

Vårnings och Bamse

Hej igen.

Skrev vårnings, fast jag lika gärna kunnat skriva mornings. Men så här blev det mer relevant. Åtminstone för oss. I tisdags och på fredag kom äntligen snön från taken ner. Från halva huset och hela östra sidan av lagårn. Det blev några timmars röjande, med spade för att hacka isär den packade snön med spade och sen hiva den ut i periferin med slungan. Det mesta från taken hamnade på dels gårdsplanen och från lagårn på sista biten av uppfarten. På tal om snö, jag dristade mig att mäta djupet på den hög...nej förresten, det berg av snö som bildats på gräsmattan utanför verandan. 183 cm på toppen, där jag inte sjönk mer än 10 cm. Det enorma berg som åstadkommits av snöslungan är mer än dubbelt så högt som förra vintern.

c7679b7e-ad00-4cd5-93ee-3743dd22d2b8.JPG

4fc98bdb-a1d2-464a-9bd5-6301087a3b73.JPG

e9e889cc-a97f-437f-990a-b1347878c3ed.JPG

 

Bamse, han ni vet världens starkaste björn, vilket han blev av Dunderhonung. Han ska jag kopiera, nej inte med honung, utan dundersylt, som frugan kallar det. Hon har gjort lite olika sorters likör på olika bär från vår trädgård. Svarta vinbär, hallon och rönnbär. Och den senaste kreationen blev likör på en blandning av svarta vinbär och hallon. God blir den. Ska få lagras till sommaren, men smakar mums redan nu.

Så fick det då bli sylt på det avsilade bärresterna, vilket jag ville hon skulle göra sylt på. Så blev det och den sylten har en liiiten gnutta smak av alkohol i sig. Men god är den. cheeky Jag blandar den med min honungssötade lingonsylt. Får bara låta bilen stå någon timme efter frukost. wink

Snart är det vår smiley

 

 

Gillar

Kommentarer

 • 9 april 2018 22:40
  Alzarin

  Ojoj, och jag som gnällt över mina snömassor! Tror du att det kan bli gräsmatta till midsommar? Hos mej har mycket snö försvunnit och gräsmattan har vitt ludet snömögel på sina ställen där det var högst vallar. Hoppas vårvärmen snart kommer till dej och tar bort snöresterna. 

  Är det solvin? Sånt som vildjäser och ska matas med sockerbitar varje dag? Jag har gjort på svarta vinbär och förra sommaren odon, fast det smakade inget typiskt, lite mjäkig smak. Jag har aldrig tänkt att man kan använda bären till sylt, visserligen alkoholhaltig sådan, men det låter gott om det är hallon i. Det ska jag testa nästa sommar!

 • 10 april 2018 14:58

  @Alzarin

  Jag gissar att som vanligt, ca. en vecka in i maj, är det barmark. Även på gräsmattan våran. Bakom byggnader och i norrsluttningar plus stora snöupplag, där finns det kvar någon vecka till.

  Bären har legat i vanlig vodka några veckor. sedan kokar man sockerlag och blandar i den silade vätskan, som sedan får stå och "mogna" tills man tycker smaken är bra.

  Resterna av det silade blev till sylt, tillsammans med sylt-socker. Ungefär hälften av det som rekommenderas på förpackningen. Den sylten på svarta vinbär och hallon, fick en lagom syrlig smak, förutom sprit-antydan. Men gott. cheeky

  @LissaLo

  Åkte igår bil längs v 95, mellan Boliden och Skellefteå och där syns på vissa håll, nästan endast halva stolparna vid viltstängslet. Dessa är ca. 2 meter höga, så på en del ställen torde det varit minst meterdjupt i vinter.

   

Logga in för att skriva en kommentar.