Vårnings och Bamse
Hej igen.
Skrev vårnings, fast jag lika gärna kunnat skriva mornings. Men så här blev det mer relevant. Åtminstone för oss. I tisdags och på fredag kom äntligen snön från taken ner. Från halva huset och hela östra sidan av lagårn. Det blev några timmars röjande, med spade för att hacka isär den packade snön med spade och sen hiva den ut i periferin med slungan. Det mesta från taken hamnade på dels gårdsplanen och från lagårn på sista biten av uppfarten. På tal om snö, jag dristade mig att mäta djupet på den hög...nej förresten, det berg av snö som bildats på gräsmattan utanför verandan. 183 cm på toppen, där jag inte sjönk mer än 10 cm. Det enorma berg som åstadkommits av snöslungan är mer än dubbelt så högt som förra vintern.
Bamse, han ni vet världens starkaste björn, vilket han blev av Dunderhonung. Han ska jag kopiera, nej inte med honung, utan dundersylt, som frugan kallar det. Hon har gjort lite olika sorters likör på olika bär från vår trädgård. Svarta vinbär, hallon och rönnbär. Och den senaste kreationen blev likör på en blandning av svarta vinbär och hallon. God blir den. Ska få lagras till sommaren, men smakar mums redan nu.
Så fick det då bli sylt på det avsilade bärresterna, vilket jag ville hon skulle göra sylt på. Så blev det och den sylten har en liiiten gnutta smak av alkohol i sig. Men god är den. Jag blandar den med min honungssötade lingonsylt. Får bara låta bilen stå någon timme efter frukost.
Snart är det vår
Gillar
Kommentarer
-
Ojoj, och jag som gnällt över mina snömassor! Tror du att det kan bli gräsmatta till midsommar? Hos mej har mycket snö försvunnit och gräsmattan har vitt ludet snömögel på sina ställen där det var högst vallar. Hoppas vårvärmen snart kommer till dej och tar bort snöresterna.
Är det solvin? Sånt som vildjäser och ska matas med sockerbitar varje dag? Jag har gjort på svarta vinbär och förra sommaren odon, fast det smakade inget typiskt, lite mjäkig smak. Jag har aldrig tänkt att man kan använda bären till sylt, visserligen alkoholhaltig sådan, men det låter gott om det är hallon i. Det ska jag testa nästa sommar!
-
@Alzarin
Jag gissar att som vanligt, ca. en vecka in i maj, är det barmark. Även på gräsmattan våran. Bakom byggnader och i norrsluttningar plus stora snöupplag, där finns det kvar någon vecka till.
Bären har legat i vanlig vodka några veckor. sedan kokar man sockerlag och blandar i den silade vätskan, som sedan får stå och "mogna" tills man tycker smaken är bra.
Resterna av det silade blev till sylt, tillsammans med sylt-socker. Ungefär hälften av det som rekommenderas på förpackningen. Den sylten på svarta vinbär och hallon, fick en lagom syrlig smak, förutom sprit-antydan. Men gott.
@LissaLo
Åkte igår bil längs v 95, mellan Boliden och Skellefteå och där syns på vissa håll, nästan endast halva stolparna vid viltstängslet. Dessa är ca. 2 meter höga, så på en del ställen torde det varit minst meterdjupt i vinter.
Logga in för att skriva en kommentar.