icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hej. Har tänkt försöka bli lite mindre. Har provat LCHF och vet att den fungerar, men vill inte ta steget fullt ut av olika skäl. Har sedan starten hunnit pensionera mig, lite i förtid. Håller dock samma vikt, drygt 10 kg för mycket. En uppgång som accelererade när jag började medicinera för magen för några år sedan. Tills jag provade LCHF. Kolhydratnedskärningen behåller jag från LCHF-dieten. Blev hellurad av Livsmedelsverket på 70-talet då man uppmanades att äta "68 skivor bröd om dagen".
27 oktober 2019 11:19
5

Själv är bäste vård-dräng

Jag ber om ursäkt för ett långt inlägg. Men ni väljer ju själva om ni orkar med. blush

 

Förutom besvärliga öron när jag var barn, har mitt liv fram till nyligt varit tämligen obesvärat av sjukdomar och åkommor. Har istället kunnat vara aktiv på många sätt, som i barndomen bestod mycket i springa barfota till fiskevattnen på var sida om byn jag växte upp i. Cirka kilometern till de två större åarna Sikån och Vargisån. Bygga kojor i skogen och vara med på bär- och svamp-plockning.

Även idrottat sedan barnsben, både på skidor och till fots. Orientering och löpning. Samt under flera år sedan jag började jaga, även fungerat som hundförare under älgjakten.

 

Det enda som under uppväxt och vuxen-åren egentligen plågat mig till och från, är en efterhängsen halsbränna. Det var fram till de sista åren förra decenniet hanterbart, då det eskalerade till den grad att jag konsulterade läkare och förutom kirurgiskt ingrepp numera även tar medicin mot magsyra.

 

Alltså har har jag i princip varit nästan odödlig. Trodde jag. Förutom att fötterna utvecklade Hallux valgus mellan 1995 och -99, så har detta sekel startat i en till synas outsinlig ström av åkommor. Jag är säkerligen inte den med de flesta, eller ens de värsta, men att under några få år, helt oförberedd, möta sånt antal obehagligheter trodde ju inte att jag skulle göra.

 

Alltså först Hallux valgus, liten hjärtinfarkt 2006 (som inte hann skada hjärtat och jag är symptomfri från) artros (första diagnos, handleder -08) Colesteatom 2012

(https://www.akademiska.se/for-patient-och-besokare/ditt-besok/undersokning/cholesteatom/ )

Prostatacancer 2014(trots operation tvingad till strålbehandling 7 veckor)

 

2013 och fram till nu, allt djupare problem med fötterna, vilket är det som plågare mig mest dagligen och tvingade mig sluta arbetet i förtid. Trolig polyneuropati, vilket innebär att nerver till fötterna är trasiga/slutat fungera.

Har dåligt med vävnad i fötternas underdel, som ibland leder till värk och brännande smärta. Höger fotled går ibland inte stödja på, vilket börjat uppträda även i vänster. Plus dåliga fotvalv.

Har under ett par års tid försökt få komma till ortoped. Men det verkar i dagsläget omöjligt hos det landsting jag tillhör. Första remissen skickades visserligen av misstag till Umeå, men där jag fick avslag p.g.a. ekonomin. (fick inget besked förrän det gått 7 månader och jag efterlyst vart remissen tagit vägen. Jag frågade om dom skickar sånt med Postnord.)

Remiss nr:2 som gick till rätt vårdställe, avslogs med motivering att jag måste först skicka in en läkares status på hjärta och lungor!?!? Vad i hela hel…. menar dom nu? angry  

Jag tror att dagens sjuka sjukvård håller på att monteras ned helt. Åtminstone här, där kostnaderna för stafettläkare skenar för varje år. Lästa nyss om en läkare på en vårdcentral i Falun som av ett bemanningsföretag, flera gånger erbjudits fri bostad och 55000 i lön. PER VECKA!

Tack för att ni tog er tid.

 

 

Kommentarer

 • 27 oktober 2019 12:36
  Mabban

  Ja,jag har läst alltihoplaughIntressant för även jag har neuropati i bägge benen, värst i det vänstra, där nerverna ibland verkar ha krigsföring och det gör väldigt ont. Dessutom går jag på 'kuddar', då jag inte känner hela foten, när jag går!!

  Jag har fått ortopediska skor med inlägg, allt utprovat av foten. De är helt underbarayes

  Jag har gjort så här för att få hjälp! Jag kontaktade min läkare och bad om en remiss med utförlig beskrivning om behovet av hjälp. Denna remiss skickades till ortopedisk klinik, som hjälper folk, så de kan gå.Olmed heter den här i Stockholm.

  Det måste väl finnas hos dej också, för folk behöver väl hjälp där med,för t ex benproteser!!!

  Fattar inte, att de ville ha besked om dina lungor och ditt hjärta, för att få hjälp med fötterna, det hänger ju inte ihop!!

  Hoppas det ordnar sig för dej!!!!

 • 27 oktober 2019 20:50
  ulla165

  Inte är det lätt att bli äldre inte! Jag har mina små krämpor också. Ålderdomen kommer inte ensam, brukade min gamla mormor säga.

  Läkarlönerna ska man bara inte prata om! Och det minsta man borde kräva - lika vård i hela landet! Basta!
  Håller 👍 att du får hjälp!!!

  Senast uppdaterad 27 oktober 2019 20:52

 • 28 oktober 2019 03:31

  Mabban

  Tack för ditt svar. Att dom ska ha hjärt- och lung-status tolkar jag som att det även i Skellefteå har med ekonomin att göra, då det är samma landsting. Västerbottens landsting är bland de sämsta med långa vårdköer och ekonomiskt underskott, så detta är väl ett försök att färre ska besöka de olika inrättningarna. Vi som inte riskerar att dö ska inte belasta vården.

  Det är tyvärr så i Sverige att läkarna har och har under lång period haft för stort inflytande, både vad gäller hur många som antagits till läkarstudier och hur lönebilden ser ut. Norrlänen har svårt att rekrytera, då färre vill flytta dit, vilket fått till följd att den yrkeskåren utnyttjar bemanningsföretag istället där de erbjuds högre löner vilket i sin tur pressar upp kostnaderna för arbetsgivarna.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/mRWAnp/lakare-erbjods-gratis-boende-och-55-000-kronor-i-veckan

  Svensk vårdapparat håller på att begrava sig själv. Vård är snart bara till för de rika, som kan köpa sig vilken privat vård som helst.

 • 28 oktober 2019 03:39

  Ulla 165

  Jag känner igen det med "kuddar" under fötterna. Har dessutom ständiga "stickningar" i fötternas framdel och ont i dess undersidor när jag går. Stickningarna kan lika möjligt bero på Halluxen, då tårnas leder är ihopklämda så att nerverna kan ha hamnat i kläm.

  Glömde ju bort att jag även fick diabetes-diagnos hösten 2015, efter att jag genomgått strålbehandlingen, med start i mitten av maj och fram till och med första veckan i juli, vilken jag tror kan ha orsakats av strålningen. Jag hade inte diabetes i december året innan då jag opererades.

 • 28 oktober 2019 08:15
  gittan52

  Jag har, hittills, bara goda erfarenheter av sjukvården. Men det kanske dels beror på att jag sällan behöver besöka den och dels att jag bor i Stockholmsområdet. Här har jag mängder med olika läkarmottagningar jag kan välja mellan.

  Men krämporna börjar smyga sig på, så kanske har jag en annan uppfattning om några år…

  Hoppas att du får den vård du behöver!

Logga in för att skriva en kommentar.