icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hej. Har tänkt försöka bli lite mindre. Har provat LCHF och vet att den fungerar, men vill inte ta steget fullt ut av olika skäl. Har sedan starten hunnit pensionera mig, lite i förtid. Håller dock samma vikt, drygt 10 kg för mycket. En uppgång som accelererade när jag började medicinera för magen för några år sedan. Tills jag provade LCHF. Kolhydratnedskärningen behåller jag från LCHF-dieten. Blev hellurad av Livsmedelsverket på 70-talet då man uppmanades att äta "68 skivor bröd om dagen".
7 januari 2020 16:55
7

Jakten som aldrig tar slut.

Allt är inte älgjakt.

Nog för att den pågår här ännu, men för min och vårt lags del är den avslutad. Djuren bör få ha vintern som fredad tid. Vinter och vinter föresten......Nä det var inte den jakten det skulle handla om.

 

Att språkbruk förändras över tid, det är ju inte särskilt anmärkningsvärt. Mera däremot hur det förändras. Exempelvis är det inte ovanligt att slang-uttryck får status av Akademien.

Hajp, keff och guff till exempel. Dessa blev godkända redan 2005. Vad de betyder? Ahh… fråga inte mig, har inte en aaaning.

Men i akademiens ordlista finns dom.

 

Sen detta otroligt töntiga (i mina ögon) ordet hen, till exempel för att benämna en person man inte vet könet på. Könlösa är därmed utsedda till hönor. Är det kränkande för personerna eller för våra fjäderfän?

 

En annan märklig sak är den allt mer utbredda föreställningen om att ord ska skrivas i sär.Kan ibland få en helt annan dimension än vad som är tänkt.

Exempel:

Larmtjänst skickade fel meddelande

Skylt på krogen: RÖK FRITT

Man höll fem års jubileum för barnet som fyllde år.Jobbigt festa i fem år.

I matbutiken: 100% ren korv. Va??

Håll med om att det blir rörigt, kladdigt och felaktigt.

Och ibland bara jäkligt roligt: Kul gevär säljes.Läste jag på blocket en gång för några år sedan. Satt på jobbet ett nattskift och började skratta år annonsen. Jag sa till kollegan intill; --Ska jag ringa säljaren och fråga vad som är roligt med bössan hans? Ha ha!

Jag börjar misstänka att det är Googles fel detta. Ofta när jag skriver in ett sökord, exempv. säkerställa, så kommer förslaget; menar du säker ställa. Idioter!

 

På tal om gevär, måste få återge en historia ur mitt långa jaktliv. För ca 40 år sedan jagade jag och mitt lag intill ett grannjaktlag (inte grant jaktlag, nä) där en, vi kan kalla han Arvid var med. Han var en väldigt språk-fager person. När Janne i vårt lag tittade in på macken i samhället intill, höll just denne gosse på att berätta slutet på en jakthistoria, från någon vecka innan.

-Å då komme he ain grann en tjur nerför lia i fyrsprang. Å i skaut, å tjurn ramle. He vart ein fem-eitt. (fem-etta)

Just då vände sig n’Arvid om mot dörrn å sa till Janne, -Vell dö veta vors he tåow?

Jo sa Janne. Då pekade n’Arvid mot tinningen sin å sa; -Mitt i skall’n.

För den oinvigde kan jag då tala om att femettan är lika med ”bulls-eye, fast på en älgtavla vid övnings- och tävlings-skytte. Alltså inte i huvudet. Jaha, då blev det lite jakt i alla fall...hmmm

Med detta siktar jag in mig på nya jaktäventyr på språkliga miss hällig heter under kommande år.

GOD FORT SÄTTNING

Gillar

Kommentarer

 • 7 januari 2020 19:34
  paloma

  Hen är bra om man inte vet könet på någon, annars tycker jag inte ordet är så kul...jag använder sällan det.

  Särskrivningar kan vara roliga och det kan bli tokigt, speciellt på skyltar. Landet runt (programmet) brukar ha några i varje program🙂

 • 7 januari 2020 22:43

  Hopskrivningar kan bli lika fånigt, eller vad sägs om en "läder inbunden svartkonstalmanacka" (spanat in en dylik skylt i en bokhandel, älskar dubbelfelet) 😁

  Fast hen, likt finskans hän, är användbart när man inte vet könet. Istället för att dribbla med en massa krystade omskrivningar, hen. 

 • 7 januari 2020 23:16

  Försöker komma ihåg att läsa det skrivna innan jag trycker Sänd. Annars kan det bli helt fel för att den "smarta" rättskrivningsfunktionen har ändrat min text. "Släng den där mobilen! Den är värdelös." brukar sambon säga när jag blivit riktigt, riktigt irriterad.

 • 8 januari 2020 03:54

  @paloma och @Lady G

  Istället för hen tycker jag "den" eller "personen" fungerat bra tidigare. Kommer aldrig att missbruka hönans rätt till stt egen-namn. wink

  @eini

  Ett typiskt arbetssätt som jag tror missbrukas av exempelvis journalister, är att de använder sig av mobilen för att skriva artiklar och använder sig av den s.k. T-9-funktionen. Att de sen inte ids korrekturläsa sina egna alster, gör att tidningsartiklar idag är fulla av felaktiga ord, meningsuppbyggnader och allmänt svårtolkade meningar.

  Jag håller nog med din sambo, men det räcker med att stänga ner T-9. yes wink

 • 8 januari 2020 08:15
  Bella50

  Hur som helst var ditt inlägg kul att läsa.👏

 • 8 januari 2020 11:10
  monosc

  Håller med, är verkligen ingen språkpolis själv men skrattar gott när jag ser (och förstår) fel-syftningar.

  "Hen" använder jag aldrig då det utmärkta ordet "person" finns sen långt tillbaka i vårt spåk.

 • 8 januari 2020 14:21

  Måste kolla var i mobilen jag kan stänga den funktionen. I datorn stängde jag alltid av den. 

  Tack Svalu!

Logga in för att skriva en kommentar.