icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
29 april 2014 17:17
4

Att sabotera för sig själv

Är det fler än jag som upplever det här fenomenet? Jag har tidigare varit med i Viktklubben som fungerar ungefär lika dant som matdagboken, men den kostar pengar. Jag har lyckats gå ner i vikt ca 5 kg och tycker att nu fungerar det och så slutar jag. Varför? När man hittar något som fungerar så ger man upp... Jag har försökt att gå in i mig själv och fundera på varför jag gör så. Det enda svaret jag har är att jag är rädd för att lyckas Om jag lyckas gå ner i vikt, hur många fler områden i mitt liv hade jag kunnat lyckas med om jag inte självsaboterat? Varför är jag en självsaboterare? För lite uppmärksamhet som barn, känslan av att aldrig duga, att aldrig bli sedd, att bara känna att jag inte är viktig. Det är säkert bidragande orsaker. Men när ska man sluta ha med den skiten i ryggsäcken? Det är dags nu att rensa ur gammalt bagage och göra plats för nytt. Jag vill må bra. Jag vill kunna vara stolt över mig själv och det jag åstadkommer. Jag vill kunna visa omvärlden att jag duger. Vad gör ni när ni kommer på att ni självsaboterar?

Kommentarer

 • 29 apr 2014 18:54
  Jag har ju också nåt sånt där självsabotage för mig. Var ju bara knappt fyra kg från normalvikt för några veckor sen, har gått ner nästan 30 kg och så plötsligt så bara slutar jag med all sund mat och bara vräker i mig som besatt. Jag har också tänkt på det, om man omedvetet på nåt vis är rädd för att lyckas och därför saboterar för sig själv men jag kan inte riktigt komma på varför man skulle vara rädd. Kanske att man känner sig mera sedd och mera sårbar på nåt vis, jag vet inte. Men nu måste jag skärpa mig, jag ska väga mig imorgon bitti och bita i det sura äpplet och sen är det bara att komma igen. Men som sagt jag har inget bra svar vad man ska göra. Man måste på nåt vis få motivation igen att fortsätta med sund mat/motion, försöka fokusera på de framsteg man faktiskt gjort och hur bra man mått då man äter sund och motionerar. Ta ett steg i taget. Pepp pepp! Kom igen nu kör vi vidare! :)
 • 29 apr 2014 18:13
  BenitaLi
  Kolla runt på nätet om det finns nån KBT-kurs. Funkar när man har hjärnspöken!!! Man får verktyg att hantera saker när de dyker upp. Går inte in så mycket på varför, utan mer hur du ska tänka och göra idag. Finns även på de flesta VC idag. Lyckat till!
 • 29 apr 2014 19:33
  Mycket intressant artikel. Tack för att du delade den mosel :-)
 • 29 apr 2014 19:26
  Här är en rätt intressant artikel om självsabotage (Se här [LANK]http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?TYP=visa&art=1945&tem=5&iRecordsCount=9&td=4/29/2014[/LANK]). Det känns lite provocerande att man själv skulle dra till sig vissa negativa situationer/problem men det är en intressant tanke. Jag kan själv inte riktigt se det just nu men jag måste fundera på det lite.

Logga in för att skriva en kommentar.