icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 436386
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
2 augusti 2018 11:44
6

Vem ska man lita på? Vad är skillnaden på tro och vetande?

Jag tycker inte att jag är lättlurad. (Fast jag inser förstås att det gör ingen...) Ändå gick jag på ett enkelt knep igår när jag var på hälsoanalys. Hälsokonsulten fick mig att beställa en flaska Noni, en mirakeljuice från Polynesien. Det var mixen av seriöst och oseriöst som fick mig på fall. En del av det jag fick reda på under analysen var trovärdigt, och den känslan smittade av sig på informationen jag fick om juicen. När jag kom hem googlade jag, och insåg vad den där juicen var. Bluff. Men allt var som sagt inte oseriöst.

Hälsoanalysen visade att jag har blodådror som en 75-åring, fast jag bara är 68. Det kallas artärstelhet, man mäter det med ett särskilt instrument, en arteriograf. Artärstelhet är en riskfaktor för stroke och hjärtinfarkt. Det togs blodprov som visade på perfekta värden för kolesterol och blodsocker. Min vikt är idealisk. Mitt blodtryck lågt, trots att jag slutat med blodtrycksmedicinen. Mina röda blodkroppar flyter fritt och visar ingen tendens att klumpa ihop sig. Hälsokonsulten drog slutsatsen att artärernas dåliga skick beror på mitt tidigare liv med stress, högt blodtryck och övervikt. Hen sa tröstande: "Du har redan gjort det största och svåraste arbetet genom att gå ner i vikt och ändra din livsstil. Nu ska vi bara fixa dina blodkärl också."

Ordinationen blev: Magnesium (inte oxid) 400 mg, B-komplex 200 mg, Noni juice 2 msk, K2 100 mcg, Selen 200 mcg samt D-vitamin 5000 ie augusti - maj. Kalcium ansåg hälsoanalytikern inte att jag skulle fortsätta ta, eftersom det skulle förvärra artärstelheten (?kritiskt frågetecken från mig). Omega 3 i form av fiskoljekapslar ska jag också sluta med, eftersom mina röda blodkroppar inte visar några tecken på att bilda koagler (??hmmm, jag tar nog fiskolja i alla fall) Jag föreslog rödbetsjuice och det ansågs bra, liksom vitlök, men ingick inte i ordinationen. 

Alla mina mediciner ansågs av hälsokonsulten onödiga alternativt skadliga, hen tyckte det var bra att jag slutat ta dem. Blodtrycksmedicinen (Candesartan) gjorde mig yr, efter viktnedgången har jag 127/71 även utan den. Clopidogrel, som är trombocythämmande, gav mig blåmärken och ständig magkatarr. Pantoprazol, som minskar magsyran, hämmar upptaget av B-vitamin, kan leda till osteoporos och ökar risken för allvarlig magsjuka. Simvastatin, som sänker kolesterolet, kan göra en mörkrädd när man läser FASS. 

Men man får väl inte medicin utan orsak? För ett år sedan, lite drygt, drabbades jag av en tillfällig minnesförlust på några timmar. På sjukhuset hittades ingen orsak, det var ingen TIA och ingen stroke. Jag fick diagnosen GTA - global transitorisk amnesi. Medicinerna sattes in i preventivt syfte. Ingen av doktorerna föreslog att jag skulle gå ner i vikt eller börja motionera.  

Nu har jag tagit kontroll över min vikt, och nu vill jag ha kontroll över min hälsa, så gott det nu går. Senare i höst har jag tid för det årliga besöket på vårdcentralen. Då ska jag be om en remiss till ultraljudsundersökning av halsartärerna, eller en arteriografi. Till dess ska jag vara noga med kosten, rödbetsjuicen och motionen. Tillbaka till hälsokonsulten tror jag inte att jag går. 

Här är förresten en spännande länk om rödbetsjuice mot artärstelhet: https://kurera.se/ett-glas-rodbetsjuice-om-dagen-gav-karl-80-blodkarl-som-en-26-aring/

feacc415-5e46-408a-920d-1e1438c51b10.jpg

Mina nya pumpstavar - också recepfria.

1311ca79-4aab-4995-ac58-70161e523cc8.jpg

Gillar

Kommentarer

 • 2 aug 2018 12:33
  Molnbär

  Hm, ja visst ska man vara kritisk till olika råd och rön. Det finns många som vill tjäna pengar på människors oro för hälsan.

  Tycker också du ska vara kritisk till dina konventionella mediciner. Be att få en medicingenomgång då du kan ställa frågor om varför du ska ta dina olika mediciner, och även hur de samverkar med varann, och hur de samverkar med de kosttillskott du tar. 

 • 2 aug 2018 13:16

  Molnbär, det svåra är ju att hitta någon läkare som man kan känna verkligt förtroende för. Jag är noga med att fråga, men vad ska jag göra när jag upptäcker att svaren jag fått är fel? Till exempel när jag ätit en magsårsmedicin ett halvår, och vid en läsning i FASS upptäcker att den motverkar blodproppsmedicinen? Som skrivits ut av samme läkare, vid samma tillfälle, en läkare som jag frågade ut mycket noga. Slutsatsen blir ju att man måste inse att besluten och ansvaret till sist vilar på en själv.

 • 2 aug 2018 13:25
  Mabban

  Simvastin blev jag erbjuden en gång, men jag tackade nej!!!!  Jag anade, att han ville sätta in det, så jag kollade i Fass. Den vanligaste biverkan är kramp i musklerna och det har jag redan med rågewink Han godtog nejet, då han visste. Det var den enda gången, som jag har tackat nej till en ordination.

  Gå igenom dina medikamenter på nästa besök!! När man har gått ner i vikt, så mycket som du, så förändras mycket i kroppen. Titta bara på ditt blodtryck!!!! Be om remisserna du skrev om och stå på dej, för det är inte alltid, som läkarna tycker det är nödvändigt!!!  Försök att kringgå på något sätt det där med hälsokonsult. Känner, att det kan vara  som med kosttillägg, vilket många läkare förkastar!

  Lycka tillheart

   

 • 2 aug 2018 13:58

  Du kan be farmaceuten på apoteket att göra en EES https://www.apoteksgruppen.se/recept/elektroniskt-expertstod-ees/ för dina läkemedel.

  Läkaren är nog ingen idé att fråga:-) 

 • 2 aug 2018 14:50
  chicha

  Intressant. Man måste vara om sig och kring sig. Viktigt att få tag i en bra husläkare också. Inser att jag har tur som har fått det, på en privat vårdcentral.

  EEC var också intressant, Luel.

  Frågan är vem som kan hjälpa en ha koll på alla kosttillskott. Finns säkert de som är bra, men det är också mycket humbug och dyrt är det. 

 • 3 aug 2018 00:52
  paloma

  Jag brukar försöka att vara påläst om mina krämpor, hade jag inte stått på mig hade jag fått blodtrycksmedicin vid detta laget. När jag tar det på VC har jag högt, hemma har jag lågt. Jag fick köpa en egen mätare på apoteket och mäta tre gånger om dagen och anteckna, sedan fick sköterskan kopiera och visa läkaren som var mer än nöjd.

  Vad hade hänt om jag gått runt och varit yr i onödan, man sätter inte in livslång medicin utan riktig kontroll.

  Rödbetor brukar jag mixa i mina smoothies ibland, det smakar jättegott och friskt🙂

Logga in för att skriva en kommentar.