icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 395958
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
30 augusti 2018 13:34
12

Vad göra med 30 ägg när jag reser bort?

Snart är det dags att tömma kylen på allt som inte håller sig tills vi är hemma igen. Det mesta har jag rutin på, både smör, mjölk och ost går att frysa. Men den här gången har jag förköpt mig på ägg, och har trettio stycken på lager i matkällaren. Vad ska jag göra? Frysa ägg blir inte bra, även om det går om man knäcker dem först. Men jag vill hellre laga någonting och stoppa i frysen.

Snälla, ge mig tips på recept med mycket ägg! Både mat och bakverk, men det måste vara lchf. Jag tänker göra ett försök med äggakaka och byta ut vetemjölet mot mandelmjöl. Men sen är det fortfarande 25 ägg kvar...

bf7e04f7-5558-43d4-b2b2-4c5957d0dd59.jpg

Gillar

Kommentarer

 • 30 aug 2018 13:54
  Jessand

  För de recept jag kommer på krävs keso också....

   

  Kesougnspannkaka 4-6 port

  300 g bacon klippt

  8 ägg

  1,5 dl grädde

  250 g keso

  150 g riven ost

  Kesoplättar 4 port

  4 ägg 

  500 g keso 3

  3 msk fiberhusk

  1 stor nypa salt

   

 • 30 aug 2018 13:55
 • 30 aug 2018 13:56

  Tack! Ugnspannkakan blir perfekt!! Åker och handlar keso och bacon.smiley

 • 30 aug 2018 14:14

  Woooho, LadyG, Rostbröd, kanske det enda jag saknar från tiden före lchf. Tack!heart

 • 30 aug 2018 14:19

  Bröd och liknande måste ju gå att frysa tänker jag, och jag mindes ju att jag sett LCHF-bröd förut så jag tänkt på dig direkt faktiskt. smiley

 • 30 aug 2018 16:32

  Svenska ägg håller minst två till tre månader i kyl annars, lätt att lukta på dem för säkerhets skull innan man använder dem. 

 • 30 aug 2018 16:36

  Trodde det jag med, men någon hade inte bevarat kylkedjan antagligen för jag fick kasta ett helt tolvpack (äggen flöt i vatten) och de hade inte passerat bäst före ens...

  Det vart lagom irriterande när man ska göra omelett cheeky

 • 30 aug 2018 16:49

  Nja, medlem16, högst riskabelt om man inte vet när de är värpta ;-) Det är ingen skillnad om man bevarar dem i kylskåp eller inte. Det håller lika länge i rumstemperatur. Det man kan göra för att de ska hålla så länge som möjligt är att vända på dem då och då (långseglartrick). 

  Rättelse! Nu googlade jag för säkerhets skull, och såhär skriver Livsmedelsverket: "Ägg kan förvaras i rumstemperatur, och det bäst före-datum som anges på förpackningen är satt utifrån det. Om man däremot förvarar ägg i kylskåp håller de flera veckor efter bäst före-datum. Äggvitor, och även gulor, som blir över vid bak eller matlagning kan också frysas in."

  (Fast om man kollar på infrysning av äggvitor och äggulor är det inte riktigt så enkelt som man kan tro när man läser Livsmedelsverket.)

  Senast uppdaterad 30 aug 2018 16:59

 • 30 aug 2018 18:38

  Seglar67: jag är uppväxt på bondgård, så då visste man ju när äggen var värpta och att det var obruten kylkedja.

 • 30 aug 2018 20:47

  Medlem16 jag bor på landet och köper oftast"närvärpta" ägg. De hinner aldrig bli gamla, högst ett par veckor smiley. Nu hade jag förköpt mig på ICA för nära inpå vår resa. För mig är det svårt att tänka tanken att jag skulle behöva knäcka äggen och lukta på dem innan jag vågade använda dem. Jag har märkt på "köpeägg" att de ibland har mycket mer rinnande äggvita än äggen jag köper här på ön. Jag inbillar mig att det beror på att köpeäggen är äldre. Du kanske vet?

 • 30 aug 2018 21:20

  Det kan säkert bero på hur gamla de är, hur de förvarats men även vilket foder hönsen fått.

  Lukta innan livsmedel används är jag så van vid, vi hade ju inga bäst före datum på något som producerades på gården.

 • 30 aug 2018 21:47

  Intressant!! Jag var övertygad om att ägg var kylvara faktiskt. Kul med nya kunskaper!

Logga in för att skriva en kommentar.