icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 65 kg 198109
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
13 januari 2019 22:29
7

På viktfronten intet nytt, men svårt biten av Sara Bäckmo.

Sån träningsvärk i axlar, armar och händer som jag haft de senaste dagarna, har jag inte känt en enda gång efter styrketräningen på gymmet. Jag har satt igång ett stort odlingsprojekt, inspirerad av Sara Bäckmo. Hon med Skillnadens trädgård. Det har blivit mer än femtontusen steg per dag i helgen. Med fylld skottkärra!

Det började med att jag tyckte bokashikompostering lät spännande, och har nu utvecklats till att jag gör om mitt växthus till odling året runt i pallkragar

Mitt fina växthus har stått tomt, eller rättare sagt fullt med skräp, i fem eller sex år. Ett ständigt dåligt samvete rakt i blickfånget från köksfönstret. Det är stort och vackert med gammalt tegelgolv och har el och vatten indraget. Vattnet fryser inte på vintern.  Under några år, när det var nytt, odlade jag tomater, gurkor, paprikor och allt möjligt annat i ofantliga mängder, men en vacker dag orkade jag helt enkelt inte med det längre. Den där väggen, ni vet, fast det insåg jag inte förrän långt efteråt.

I ett par år har jag tänkt göra om växthuset till mysplats för läsning och avkoppling. Men det har inte blivit av. Nu förstår jag vad det beror på. Jag behöver inte en sån plats till, jag har ju mitt uterum. Men att odla fungerar ju inte heller, fastän jag har blivit pensionär och borde ha all tid i världen. Det är ju det där med seglingen. Vår segelbåt som ligger i Grekland. Inte kan man ha ett trädgårdsintresse och samtidigt vara borta från sina odlingar flera veckor vår och höst. Man måste välja, offra något, man kan inte få allt. Eller?

När jag hittade Sara Bäckmo och Skillnadens trädgård på nätet kändes det som om jag äntligen fick syndernas förlåtelse och var välkommen tillbaka in i paradiset. Plötsligt förstod jag hur starkt jag saknat odlandet och påtandet. Under de senaste två dagarna har jag varit inne och beställt fröer på Runåbergs fyra gånger...

Vikten var det ja, den ligger stadigt kvar där den ska, utan att jag tänker på det. Eller jo, tänker gör jag väl, men det går mer eller mindre automatiskt nu, att äta rätt. Jag fortsätter väga mig varje dag, det pendlar ett kilo upp och ner från målvikten.

Kom ihåg: Om jag inte hade hittat till Matdagboken för ett år sedan, inte bestämt mig för att ta mig ut ur mitt fettfängelse, då hade detta inte hänt! Jag hade aldrig orkat, med tjugo kilos övervikt. Då hade växthuset stått kvar utanför köksfönstret fullt med skräp och trasiga möbler, jag hade haltat omkring inomhus med onda fötter, sur, ledsen och inkontinent och livet hade sett heeeelt annorlunda ut!

Här har jag precis börjat. Burit bort en massa skrot till containern, röjt undan ett hörn och provat in en pallkrage. Hur många kan jag få plats med?

9b7f8796-218e-4595-90fc-4e673f1a1b34.jpeg

Fyra pallkragar på plats. Jag vill ha tre på höjden, för bekvämlighetens och jordvolymens skull.

265bb73f-e37a-4322-a9e6-fa30d5559597.jpeg

Jag bottnar odlingslådorna med tång. Det finns hur mycket som helst. Men det är en bit att gå, och tuuungt.

bace4874-ccfc-4281-87c1-128c3d830b69.jpg

0c5479f3-3cc0-4f82-b001-049f17f73ffd.jpeg

Ovanpå tången lägger jag fårkompost. Det finns ett helt tomt fårhus med tilltrampat hösilage blandat med fårskit. Så mycket jag orkar köra. Tillräckligt för flera år.  Ovanpå fårkomposten lassar jag på ett lager lövkompost. Inklusive mask och jord. Det finns hur mycket som helst i en jättelik, flera år gammal hög. Så mycket jag orkar hämta. 

23273183-87cc-446f-b1d8-071c8b4a4aa1.jpeg

Ovanpå lövkomposten ett lager krossade musselskal. Det fanns redan en stor hög bakom garaget, tänkt som täckmaterial. Med en musselfabrikant i familjen behöver jag bara andas en önskan så kommer ett lastbilslass...  Nu fattas bara bokashikompost och ett topplager av fin kompostjord som jag hämtar från lövhögarna. Sen ska jag så!

0e073f3c-1354-49d2-bb07-6964b9ea8f20.jpeg

De gamla, ruttna pallkragarna på utsidan ska jag byta ut så snart tjälen går ur marken. De ska också laddas med tång, fårkompost och bokashikompost. Här ska odlas grönsaker!

 

Gillar

Kommentarer

 • 14 jan 2019 07:30
  farmis

  Vilken Lycka !  Att bara "ha" ett växthus som står och väntar när inspirationen rinner till. Det är det strörsta lycka jag skulle kunna tänka mig....så när som på att kunna gå utan att det känns i knäna för varje steg....nu ska jag strax gå och träna.

 • 14 jan 2019 08:02
  Bella50

  Wow...säger jag bara. Du blir självförsörjande nu. Vad har du i "brunnen"...vindruvor ?

 • 14 jan 2019 08:58

  Vilken härlig energi du har! 

  Härligt att kunna odla året runt!

 • 14 jan 2019 09:44

  Tack farmis, Bella50 och tita! Energin kommer och går. Mest kommer den för närvarande. Det är härligt att vara pensionär, frisk och målviktig. 

  Bella, det är ett fikon. Det har fryst ner varje vinter,  och ger bara pyttesmå fikon. Nu ska jag börja bry mig om det igen, så kanske resultatet blir bättre.smiley

 • 14 jan 2019 12:09

  farmis, det är väl ofta sådär, att man inte ser och värderar det man har? För mig har växthuset i flera år varit ett ständigt dåligt samvete som hela tiden påmint mig om det jag INTE gör, det jag ”borde” hinna med. Så onödig och bortslösad energi att känna så. Numera försöker jag hela tiden påminna mig själv om att vara tacksam för allt jag har.

 • 14 jan 2019 12:46

  Hej vännen heart

  God fortsättning -

  och tack för ett inspirerande inlägg.

  Jag hade ju tidigare 6000 kvm trädgår att pyssla med och nu är det en balkong - och så många & långa resor som gjort att jag inte har brytt mig särskilt mycket.....på hösten när vi kommer hem brukar jag göra ett ryck och göra balkongen fin så den "räcker" fram till frost

  Jag har också funderat över ett nytt projekt nu när vikten inte stjäl all tid och fokus - ska genst gå in och läsa vidare på "Skillnadens " -

  annars blir mitt projekt dett år att förvalat( och ev förädla ) kroppen jag nu har 

  Kram

 • 14 jan 2019 21:04

  Tack detsamma 8veckor! Så är det, livet går i vågor, man kan inte hålla på med allting hela tiden. En nog så svår läxa. Jag har inte flyttat på fyrtio år, projekt och aktiviteter har däremot flyttat både in och ut. ;-)

  Projektet att förvalta en frisk och vacker kropp är viktigare än allt annat. :-)

  Fint att höra ifrån dig igen!  Stort grattis till att din braksuccé med 800 kalorier i 8 veckor (x3 blev det väl?) satt spår även här i Matdagboken! Kram!  

Logga in för att skriva en kommentar.