icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 65 kg 281631
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
6 september 2018 14:14
1

Ombord dag fyra. Åter till normala vanor.

Det är mycket man slipper ta hand om, om man chartar en segelbåt i Medelhavet istället för att envisas med att ta dit sin egen. Nu är Ellem i alla fall sjösatt och ligger vid "svenskekajen" i Galatas, mitt emot Poros. Här ligger tre svenska båtar förtöjda mer eller mindre permanent. Vi hoppas kunna kasta loss imorgon för att gå tillbaka mot Samos.

Igår lärde jag mig en del om hur man såg på hälsa och kroppar 400 år före Kristus. Vi besökte Epidavros, en av Greklands mest berömda antika platser. Här finns bl a en stor helgedom tillägnad Asklepios, som var son till Apollon men levde på jorden som en människa. Han är en föregångare till Hippokrates, läkekonstens fader. Asklepios metod innefattade drömtydning och vägledning under sömn, och han gav detaljerade diet- och levnadsregler. Bland alla skulpturer fanns en sorts "tackbrev" bevarade från patienter, stora marmorblock med tättskriven, inristad text.

Patienten Marcus Julius Apellas beskriver på en sten hur han blivit botad från sina problem med matsmältningen. Han ordinerades att äta bröd och ost, tillsammans med selleri och bladsallad, att sköljas ner med citronvatten och honungsmjölk. Han hade också fått lerinpackningar och ordinerats motion såsom löpning och promenader, samt studier i helgedomens bibliotek. Tyvärr ledde dessa studier till huvudvärk. Mot huvudvärken ordinerades en blandning av dill och olivolja. Han skulle också badda huden med vin, samt skrubba kroppen med en blandning av senap och salt. 

Senare på kvällen bjöd vi in till fest på kajen för Odd som fyllde 70, och det märker jag i dag på det stora suget som sticker upp huvudet. Jag åt och drack helt utan tanke på begränsningar. Näh, ingen alkohol efter klockan 24 förstås, men det har jag alltid praktiserat. Men allt möjligt annat hittade vägen ner i magen. Förutom nyttiga saker, fast alldeles för mycket,  även en hel del onyttiga. Småkakor, syltade oliver, bröd, snacks, små, söta vindruvor i massor. Idag vill jag bara ha meeer av allt det där söta. Men så tänker jag på hur fin jag kände mig i min röda klänning, och det blir lätt att säga nej till sockermonstret.

Imorgon, nej nu direkt, börjar ett bättre liv med mer motion, enklare matvanor och mindre stress. Jag vill ju komma igång med magruteutmaningen som jag antagit från 8veckor

Det blir kortare blogginlägg här i fortsättningen, med inriktning på hållavikten, mat och motion. Reserapporterna publicerar jag i min blogg www.katinkabloggen.se 

Fyrahundra år före Kristus såg kroppsidealet ut ungefär som nu, om man ska tro skulpturerna i Asklepios palats.

9b80221e-f25a-4634-b7b7-cebd8a5c9db2.jpeg

Tackbrev till Asklepios från tillfrisknad patient.

75353c7d-e9a9-415d-9079-cb4cc24d5bd6.jpeg

Kan man äta så små fiskar? Eftersom jag fick dem i gåva av en tant som fiskade på kajen, till tack för att hon fick lockbete av mig i form av en massa härskna snacks , stekte jag dem till förrätt. Mest ben, men goda!

007211f8-bac0-40fc-bf2c-732f4c1e2d6d.jpeg

 

 

Gillar

Kommentarer

  • 7 sep 2018 07:38
    Bella50

    Vad härlig läsning. Tack för titten också. 👏

Logga in för att skriva en kommentar.