icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 395919
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
27 augusti 2018 14:31
16

Nu måste jag sluta smygöka!

Snart är det dags att flyga till båten i Grekland. Sedan följer två månader av vad paloma och bella50 bland andra här på MD har döpt till friflygning. Det vill säga frihet från vägning och registrering av mat, och delvis nya matvanor. Inte frihet från rapportering till Hållaviktengruppen dock, jag kommer att hitta en våg på något grekiskt apotek åtminstone en gång i veckan. Men det blir matlagning ombord efter vad som finns i form av lokala råvaror. Kvarg finns till exempel inte, och inte keso. Brödet i Grekland är hopplöst dåligt sett ur lchfperspektiv, och eftersom vi inte har någon ugn i båten kan jag inte baka fröbröd. Jag ska verkligen försöka friflyga, men kan inte släppa bevakningen på mig själv. Vissa saker tänker jag inte tillåta mig bara för att vi är i Grekland. Inte glass till exempel, och inte kakor eller sötsaker. Någon kanske tycker att man måste kunna släppa loss på semestern, men jag tänker inte på de kommande två månaderna som enbart semester. Jag ska arbeta med min bok.

Det fungerade ju bra med vikten två månader ombord i våras, det kommer säkert att funka nu också. Jag ser fram emot stavpromenader, simturer och båtgympa! Att hålla sig till 16-8 är inget problem när man seglar, en balja kaffe till frukost räcker fint för mig. Och det finns flera bra lchf-luncher som passar perfekt när det lutar, och som är lätta att göra klara i förväg. Djävulska ägg till exempel. Eller proteinplättar med olika fyllningar. Pannkaksmix och proteinpulver till mellanmål finns självklart med på packlistan inför resan, liksom kryddor, fiberhusk, mandelmjöl, kokosmjöl, redningsmix och ... mandlar och valnötter. Jag gör slut på nästan ett kilo hackade nötter varje månad, och sånt är mycket dyrare i Grekland än hemma. Plus att kronans kurs gör det ännu dyrare. (En baginbox rödbetsjuice stod tidigare på ta-med-listan, men den har strukits. Den måste förvaras kallt när den är öppnad, och så stort är inte kylskåpet ombord.)

Jag gillar verkligen att laga mat i båten, men det tar väldigt mycket längre tid än hemma. Man måste handla oftare, eftersom det varken finns sval eller frys och bara ett ganska litet kylskåp. Själva matlagningen tar mer tid, med bara två gaslågor och ett trångt pentry som gör det svårt att hjälpas åt. Står man vid spisen belamrar man även diskbänken och vattenhon. Och man får ofta diska undan medan man lagar mat, eftersom skåpen inte rymmer så mycket som hemma. Bunken man har vispat ägg i till omeletten, måste först diskas innan man kan vispa grädde till efterrätten. Ja, ni förstår.

Det räcker alltså mer än väl att laga middag enligt konstens alla regler. Lunch och mellanmål ska vara lättvindigt. Men ändå mättande och näringsriktigt och lchf. Tack och lov för proteinpulver, grekisk yoghurt, nötter och jordgubbar, säger jag. Och Djävulska ägg.

Festandet i helgen gjorde inget intryck på vågen, om jag jämför med dagarna innan. Men om jag jämför vad som hänt de senaste veckorna så smyger vikten ändå uppåt, hekto för hekto. Jag väger mig varje dag och registrerar vikten här i Matdagboken, så det är lätt att följa utvecklingen genom att titta på diagrammet. Sedan målgången på midsommarafton - 65 kilo - har det dragit sig långsamt uppåt. Jag ändrade min målvikt till 66, mest för att jag ville höja den undre gränsen till 64 kilo. Men det verkar som om jag mentalt nu har flyttat även nöjdvikten lite uppåt, så att jag känner mig nöjd så länge vikten är under 67. Det är inte okej! Min nöjdvikt ligger i spannet under 66 kilo, inte över. Jag vill ha blått i matrisen. Inte gult!

Nu skärper jag till maten den här veckan, för att komma ner på blått igen i viktmatrisen. Sista vägdagen före avresan får bli på lördag. Sen blir det grekiska apoteksvågar i två månader.

Nyttiga räddningsplankor.

5567f01c-eeba-46c3-ada6-f3129dcabafc.jpg

Blått är flott! Gult är okej men bara ibland.

fdea63f1-7efd-4ad0-823c-5e2307ef6787.JPG

Gillar

Kommentarer

 • 27 aug 2018 16:32
  Lovis

  Hahaha, först läste jag smygröka inte smygöka 😂

  Dum fråga kanske men varför proteinpulver? Jag äter ju inte lchf utan mer LCLC 😊

  Senast uppdaterad 27 aug 2018 16:34

 • 27 aug 2018 18:24

  Känner igen när vikten kommer lite smygandes och man riskerar att tänja lite på gränserna. Bra att du redan nu tänker ut din strategi.

 • 27 aug 2018 20:53

  Läste också först smygRÖKA - och sen när jag tittade lite till såg jag rätt

  ( och började fnittra för mig själv när jag såg GÖKA på slutet )

  Bättre att dra i handbromsen nu än senare - det fixar du galant yes

 • 27 aug 2018 23:24

  Lovis proteinmixerna håller mig mätt med liten mängd kalorier och jag riskerar inte att få i mig för lite protein och tappa muskler. Dagsbehovet av protein är 1 g per kg kroppsvikt, dvs 65 gram. (Det finns olika åsikter, de som styrketränar tycker detta är för lite.) Det är svårt att få i sig så mycket enbart genom kosten, om man inte vill proppa i sig ensidigt ägg och fisk o dylikt. Jag vill äta rejält med grönsaker också, inte någon ketogen lchfkost, det tror jag inte är bra för njurarna. Jag har stöttat med 20 - 30 g protein per dag under hela viktresan, och inte förlorat någon muskelmassa. Alltså fortsätter jag, eftersom jag mår bra av det. 

  Men jag är ingen expert, kanske kan LadyG eller någon annan mer kunnig i ämnet proteiner lägga till något?

 • 27 aug 2018 23:44

  Seglar67 sa det så bra att det behövs inga ytterligare förklaringar tycker jag! Jag gör samma sak av samma anledning. I längden blir det enklare, ~30g underlättar fantastiskt mycket (i synnerhet när jag kör vegetarisk månad) så jag är helt inne på samma linje! 

 • 28 aug 2018 06:21
  Lovis

  Tack för förklaringen, vill gärna få tips på vilken produkt du/ni föredrar och hur man lämpligen intar den smiley

 • 28 aug 2018 07:29
  Bella50

  Usch,  för pulver i alla former....gillar det inte , men borde kanske bita ihop och prova jag med surprise

 • 28 aug 2018 07:30

  Tack för det LadyG, så skönt att det finns så mycket sakkunskap här på Matdagboken att luta sig mot. Innan jag började här hade jag absolut ingen aning om hur mycket matens näringsinnehåll betyder för hur man mår. Humöret, orken och så vidare. Jag visste förstås som alla andra att man är vad man äter. Men det var bara någonting jag sa, ingenting jag tillämpade praktiskt.

 • 28 aug 2018 07:34

  Lovis och Bella50, prova pannkaksmixen! Jag kände också ett stort motstånd mot ”pulver”, Bella50, jag har lidit mig igenom åtskilliga pulverdieter och lovat mig själv - aldrig mer! . Men det här är faktiskt inte alls samma sak!

 • 28 aug 2018 07:40
  paloma

  Jag läste som 8veckor smyg göka, det var lite så jag hajade till😉

  Jag tror säkert du kommer att klara det, förra resan gick jättebra och nu ska du bara hålla vikten inte gå ner.

 • 28 aug 2018 07:46
  Bella50

  Ja,..så känner jag efter en massa pulversoppor och andra äckliga "drycker"...men man kan ju ändra sig...eller ?

 • 28 aug 2018 09:15
  Lovis

  Pannkaksmix? Vilket fabrikat och var köper man det?

   

 • 28 aug 2018 12:30
 • 28 aug 2018 12:48
  Lovis

  Tack för info LadyG smiley

 • 28 aug 2018 13:34

  Core Protein Pancakes, Original, 1,8 kg köper jag från Svensktkosttillskott.se Min son köper från MMsports.se Du får jämföra priser!😊

Logga in för att skriva en kommentar.