icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 65 kg 192568
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
17 mars 2019 12:36
8

När ska man göra ”Undantag”?

Förr frossade jag i frukt. Jag åt ofta och mycket. Nyttigheten fick uppväga sockerhalten. Det var ju nyttigt socker, hävdade en del. Precis som honung. Det åt jag också ofta. Vi hade t o m egna bin några år. Som jag smaskade!

Nu har jag nästan slutat äta frukt. Ibland blir det en halv banan eller tärnat äpple i yoghurten. Bär däremot äter jag varje dag, frysen är full av lingon, klarbär, vinbär och jordgubbar. 

Nu kommer jag till det här med undantag. När ska man göra avsteg från sina nya matvanor, och tillåta sig sånt som man i vanliga fall har straffat ut? Jag ställer en testfråga till mig själv: Har jag en bra anledning eller bara en dålig ursäkt?

Den frågan hjälper mig att avstå från bjudkakor och godis, chips och efterrätter. För mig är inte svaret: ”Man måste kunna unna sig ibland” en tillräckligt bra anledning. Däremot föll jag idag, febrig, snorig och eländig, för svaret: ”Apelsiner innehåller massor av vitamin C”. Två grekiska apelsiner räckte till ett stort glas fullt.

c3326251-f3cb-40b2-9db2-927b39040074.jpeg

 

Gillar

Kommentarer

 • 17 mar 2019 12:42
  eovine

  Om du var akut sugen på apelsiner var det kroppen som krävde det. Den behöver extra Cvitamin just nu. Krya på dig!

 • 17 mar 2019 14:05

  Ha ha, tack evoine men ”akut sugen” är ingen känsla jag kan ge efter för, jag kan bli akut sugen av att gå för i ett bageri!🤣🤣🤣

 • 17 mar 2019 14:19

  Jag unnar mig det jag vill ha, men med kalkylerad risk. I helgen har det t.ex blivit parfait, ostchips och kokosbollar.

  Men det är lchf, vilket funkar för mig. *ler*

  Frukt, smågodis eller ostkrokar skulle däremot inte funka alls eftersom det triggar suget. Då är katastrofen ett faktum och det tar dagar, kanske veckor, innan jag är på banan igen.

  Jag gör avsteg om/när jag vill, men försöker tänka efter före. Är det värt det? Är det ens gott, eller spelar minnet mig ett spratt? *skrattar*

 • 17 mar 2019 15:52

  Du verkar klara av att aldrig göra avsteg, duktigt! De där C vit. behöver du just nu iaf.

  Jag varken kan eller vill avstå från frukt, 1-2 st/dag med dem klarar jag mig ifrån mycket annat onödigt som jag förmodligen skulle äta istället!

  Krya på dig! Har vädret blivit bättre nu?

 • 17 mar 2019 16:08

  MagganD, det ju just det jag tycker är tricket, att fråga sig själv, tänka efter före. Inte bara ge efter för en impuls eller en känsla. Som att man är ”värd” något för att man är ledsen eller glad eller arg. Vi tänker lika.

  Tita visst gör jag avsteg! Men jag försöker att inte göra det av fel anledning och på impuls eller en känsla. Tack, jag mår lite bättre idag och solen skiner.smiley

 • 17 mar 2019 16:49
  gittan52

  Som jag ser det, nu för tiden, är att tänka efter före, precis som du skriver. Det kan vara nog så svårt och ju fler undantag vi gör, desto lättare är det att hamna i gamla ovanor igen, gissar jag.

  Om jag t.ex. äter strikt LCHF-kost så kanske en, eller ett par, apelsiner inte är speciellt bra för mig, med tanke på att det eventuellt skapar ett sug e.d. Men om jag vet att jag inte påverkas av dem så ser jag inget hinder i att ta dem.

 • 18 mar 2019 08:10
  Arrietty

  Jag är ytterst avog mot uttrycket  "unna sig" i sådana här sammanhang för det säger ju underförstått att den matplan man bestämt sig för därför den medför så oändligt många fördelar på något sätt skulle vara en uppoffring. Att äta skräp är att "unna sig..." – gynnar för mig helt fel attityd. 

  Men frukter är ju inte "skräp" utan värdefulla näringskällor – om man alltså inte blir triggad att äta för mycket av dem.

  Just nu äter jag en apelsin om dagen som för- eller efterrätt eftersom de är så väldigt söta och goda vid den här tiden på året. För mig vore det helt ok med tre frukter om dagen men eftersom jag bara äter flytande frukost eller mellanmål så finns det liksom inget tillfälle. Möjligen en halv banan i den gröna smoothien. Smoothien består f ö just idag av rödbetsjuice, spenatblad och en skvätt apelsinjuice. andra dagar blir det lättfil, hallon och rödbetsjuice. Plus mina "mirakelvitaminer" Mighty greens. Rödbetsjuicen är ett måste för kolestrolsänkningen annars tager jag vad jag haver av frukt och grönt som mixar sig bra.

  Men det här är personligt, märker du att frukt är väldigt svårt att hantera så är det väl lättare att helt avstå. Jag har för mig att du är sockerkänslig (det är inte jag), då ska du förstås vara uppmärksam på hur frukten fungerar för dig.

 • 18 mar 2019 10:42

  Åh, Arrietty, nu påminde du mig om rödbetsjuicen som jag i vanliga fall dricker varje morgon! Den längtar jag verkligen hem till! Jag tillhör nog inte de mest sockerkänsliga, men kan inte ta risken att äta minsta lilla smågodis eller ta "en" kaka. Då tappar jag kontrollen, fast bara just då, det sitter inte i nästa dag. De gånger jag har tappat kontrollen under en hel kväll till exempel på en festmiddag, har jag fått så ont i magen på natten att det inte känns frestande längre att gå loss på tårta och liknande.

Logga in för att skriva en kommentar.