icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 65 kg 192445
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
18 april 2018 14:33
12

Långsegling dag 8. Vardag med slow living och slow cooking.

6efba9e1-3b07-4202-b389-683815e47104.jpeg

Vår Ellem är liten jämfört med de flesta andra segelbåtar här, men precis lagom stor. Allt vi behöver får plats ombord. Till och med en eller två övernattande gäster. Allt som går snabbt hemma i vårt stora hus, går långsamt i båten. Det finns ingen diskmaskin, ingen micro, ingen frys, ingen tvättmaskin, ingen ugn, bara en pytteliten gasspis. Om vi ligger i hamn och har elanslutning finns det varmvatten, annars finns det bara kallt vatten, om vi inte vill starta motorn. Duscha får man göra med en handdusch, antingen stående på badplattformen i aktern, eller i sittbrunnen. (Toa med handfat o varmvatten finns förstås, men vi duschar inte där.)

Särskilt tar det här med maten mycket mer tid än hemma. Om man seglar över atlanten kan man bunkra en massa konserver och leva på, men sån mat vill inte jag ha. Det ska vara färska råvaror. Eftersom det finns så lite förvaringsplats och är så varmt, måste jag planera noga och handla ofta, om jag inte vill kasta matvaror. Hemma kan jag köpa grönsaker en gång i veckan. Här får jag handla helst varje dag. Broccoli, sallad och bönor håller sig max två dagar om de förvaras under däck. Frukten lite längre om den förvaras i fruktnät. Måltiderna tar också mycket tid, både att tillreda, äta och städa undan. Vi äter nästan aldrig på restaurang. Det blir så mycket godare och billigare att laga maten själv. 

Ikväll får vi gäster till middag, ett par svenska vänner som också har sin båt här. Jag har lagat lamm Kleftico, en traditionell grekisk köttgryta med potatis, lök och örter. Förr grävdes grytan ner i marken flera timmar, efter att först ha kokat upp över elden. Jag stoppar in grytan med kokande innehåll i min Wonderbag, där den får gotta till sig under 5-6 timmar. När grytan packas upp är den fortfarande rykande het, och köttet är supermört.

Frukt, tomater, zucchini, aubergine håller sig bäst om de får hänga i taket.

fe2909be-cfa8-43fa-b11c-d81e53f78452.jpeg

Det enda som går snabbt är att torka tvätten.

bbda991e-d7b4-44c3-a13d-c6c55f4c286c.jpeg

Bara kokta ägg får plats i kylskåpet. Ägglagret är under durken.

1614c753-5a02-45b6-90cc-34d3085ac1ff.jpeg

a5291ef2-0752-499c-822b-adaf0dd6b98a.jpeg

Gillar

Kommentarer

  • 18 apr 2018 15:37

    Åh , nu längtar jag verkligen efter mina lata långsamma dagar i Spanien.

    Det enda jag måste ha koll på är flygresan hem ;)

    Har kikat lite på matlagning i  Wonderbag , följer med intresse dina recensioner !

    Är havet badbart ? ( dvs över 18 grader wink)

    Hoppas ni får en härlig kväll tillsamman med era vänner 

    Kram

     

  • 18 apr 2018 15:44

    Det är +21C i havet, enligt två oberoende mätningar.😊 Vi badar varje dag. Kram

    Senast uppdaterad 18 apr 2018 15:51

  • 18 apr 2018 18:42
    Lovis

    Så mysigt och fint det ser ut i båten, minner mig lite om husvagnstiden när barnen var små. 

    Idag har vi haft kalasväder här hemma, i Skåne, nu klockan 18.40 har vi fortfarande 17 goa plusgrader. 

    Det börjar grönska så smått i buskar och träd, så hoppet finns om en härlig vår. 

    Ha det så gott i Medelhavet, så roligt att du delar med dig här på MD och på Katinkabloggen smiley, tackar för det.

    PS. Också nyfiken på Wonderbag som jag har läst om.

    Senast uppdaterad 18 apr 2018 18:43

  • 18 apr 2018 19:39

    Tack för din reseskildring om livet ombord, matlagning och om olika strandhugg. Det blir så intressant med dina bilder så jag nästan får en känsla av att vara där...tack!

    Har nu ” kopierat” ditt lunchkoncept men blir mätt redan efter två ägg och får absolut inte i mig all mängd majonäs enligt receptet... är det ett absolut krav för effekten av LCHF?

    Önskar två- och fyrfota allt gott på medelhavet. Se upp för processions- / catepillarlarver ofta nära lärkträd på våren- de är fruktansvärt kontakttoxiska för en nyfiken hundnos/ tunga.

    Nedan får du kontaktuppgifter till Olle med Parmesanosten.

    1a6e7d08-5a25-4b1d-b7a9-9589747d7906.jpeg

  • 18 apr 2018 21:20
    Bella50

    Oj, så hemtrevligt ni har det på båten.

    Compact living...då ser man vad lite man egentligen behöver.

     Härligt det ser ut 👏👏😁

  • 18 apr 2018 22:37
    LissaLo

    Wonderbag måste väl vara idealisk att använda på båten  ...

  • 18 apr 2018 22:51

    Tack Lovis, tänker ofta att vårt båtliv och husvagnsliv måste vara rätt lika. Tack Ackhs för varningen och parmesankontakten. Bella50 just precis, inte är det särskilt mycket man verkligen måste ha... LissaLo Wonderbagen är perfekt ombord, mjuk och lättpackad, kan knölas in längst ner i en garderob när den inte används. Återkommer med utförlig recension.😊⛵️

  • 18 apr 2018 23:04
    gasten

    Det är underbart med sjölivet!

    Man får verkligen tänka på vad man tar med sig, inte så gott om plats, men ägg behöver nödvändigtvis inte vara i kylskåpet.

    Det blir väldigt primitivt på sjön.

    Ha en fortsatt trevlig resa!

  • 18 apr 2018 23:10

    Tack gasten! PS Ackhs när det gäller receptet på Djävulsägg som finns i äggfastans meny. Jag tar bara en tsk majonnäs och två msk gräddfil och 1 tsk sambal oelek och blandar med de mosade äggulorna.  

    Senast uppdaterad 18 apr 2018 23:11

  • 18 apr 2018 23:10
    aregnisw

    Så himla mysigt ni har det och vilken härlig mat som du lagar till grekiskt och nyttigt också. Sjön är ljuvlig att vara på om man är van. Kul att vi alla får hänga med på turen o resan. smileyyes

  • 19 apr 2018 07:43
    EO1964

    Tack för att du delar av dig med dina berättelser. Så roligt att läsa. Ha det så soligt och bra. 💝

  • 19 apr 2018 12:43

    Vilket drömliv, njut! smiley

Logga in för att skriva en kommentar.