icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 65 kg 315097
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
16 april 2018 21:10
5

Långsegling dag 6. Övertrött, tacksam och jätteglad.

Klockan är 21:09 - får jag krypa till kojs nu? Helt slut efter en intensiv dag. Måste bara skriva av mig så att jag inte glömmer... Vaknade innan sju och smög upp för en snabb promenad på egna fötter. Expresspromenad kallar min man det för. Jag har inte tålamod att göra honom sällskap på hundpromenaden. Stanna var tionde meter för att lukta och skvätta lite, nej, det fixar jag inte. Min promenad tog 1:35:40 och blev 8,4 km lång. Jag har börjat smålunka i intervaller, men det kan knappast kallas jogging ännu. Dessutom stannar jag ibland och plockar blommor.😊

Halv tio blev jag hämtad av min vän den norska barnsjuksköterskan Janita för ännu en praktikdag i flyktinglägret i berget ovanför Samos stad. Fyra timmar med ständig kö av mammor med bebisar utanför containern där Janita har sin mottagning tre halvdagar i veckan. Helt ideellt. Ensam. Vad gjorde jag? Skötte insläpp av patienter, portionerade ut hostmedicin i dossprutor, handräckte där jag kunde, höll  småsyskon. Det kan liknas vid en barnavårdscentral med viss medicinsk hjälp. Alla mediciner och apoteksvaror till Janitas verksamhet bekostas med insamlade medel. (Flyktinghjälp till Samos heter Facebookgruppen) Janita väger och mäter bebisarna, kollar reflexer, lyssnar på hjärta och lungor, delar ut febernedsättande, tar bort stygn, delar ut näsdroppar, ögonsalva, insektssalva, svampsalva, stjärtsalva, hostmedicin, antibiotika (mycket restriktivt). Idag dessutom en andningsmask och ventoline till en astmasjuk liten 5-månaders pojke. I containern bredvid finns vissa dagar statligt betalda läkare, dit skickar Janita barn som kanske behöver komma till sjukhus. Ingen idag, men i fredags ett misstänkt bråck. Lägret är överfullt, många familjer bor i tält, en del har bott här i två år. Misären är svår att se, alla barn är smutsiga och insektsbitna, blöjorna fulla, kläderna illaluktande. 

Halv tre var jag tillbaka i båten till dagens första mål mat. Djävulska ägg, efter fyra dagar med tonfiskröra och avokado. Middag blev en ljuvlig rest av vegetarisk gratäng. En lugn kvällspromenad med debriefing med min man och Sigge hanns med. Detta var min andra och sista dag i flyktinglägret. Jag känner en oändlig tacksamhet över min vinstlott i livet, och är full av beundran över människor som Janita, som orkar och kan hjälpa till praktiskt. Själv får jag nöja mig med att bidra på mitt sätt. Det gör också skillnad.

Imorgon ska jag väga mig på apoteket. Har ingen aning om vikten men gillar min kropp nu, känner mig smal! Jätteglad efter mail från MD igår - jag vann Biggest Loser för andra månaden på raken! 😊 Men nu är det slut på vikttävlandet, nu är det dags att plana ut och hitta jämvikten.

Dagens promenadbukett. Vallmo lyser överallt.

da0b0863-bd33-432d-9279-f95edcb5c212.jpeg

Ingen fotografering är tillåten i lägret.Men så här ser min vän Janita ut bakifrån.

c07b921a-73b5-4b02-b76f-08655f210a87.jpeg

Vegetarisk gratäng med aubergine, ost och färsk spenat. Gudomligt god och det bästa av allt - en färdig rest, bara att värma! 

51d9abf2-49a7-4a3a-940e-d9e05be55248.jpeg

 

Gillar

Kommentarer

 • 17 apr 2018 07:36

  Att världen verkligen har ändrats radikalt de senaste åren får man ju verkligen bekräftelse på när man ser bilder från tex Samos . MInna minnen från den ön har ju bara varit positiva sedan jag varit där, sol ,värme , semester och lata dagar på en vacker strand.....nu är det flyktingkris och sjuka rädda hemlösa människor , personer som inte klarat bårfärden och flykten som sköljs upp på stränderna, splittrade trasiga familjer....

   

  TACK för att DU tog dig tid att ordna med saker till mottagningen från Sveige och TACK att du tog dig tid att arbeta som volontär !

   

   

 • 17 apr 2018 08:45
  aregnisw

  Toppenbra ni hjälper till med ert viktiga arbete som även är frivilligt, fina bilder och jag säger som LissaLo Vallmo är en favoritblomma även för mig. heart

 • 17 apr 2018 08:54

  84667d8c-31ee-413b-a736-3d838c1e7126.jpeg8veckor Samos är fortfarande en ljuvlig, vacker semesterö med underbara stränder, vänliga människor, loja tavernor och pittoreska byar. Flyktingarna märks inte alls för en vanlig turist! Gummiflottarna kommer sällan numera, bara månfria, vindstilla nätter till nordsidan av ön. De driver med strömmen från turkiska kusten norröver. Det är höst och vinter de svåra olyckorna sker. Folk har en felaktig uppfattning att det flyter drunknade flyktingar i vattnet. Den missuppfattningen är ett större hot för grekerna här, än vad flyktingarna är. Tack för din kommentar.😘 Samos är fortfarande ett paradis, om man slipper bo i flyktingläger. Jag reser hellre hit och gör skillnad både för lokalbefolkningen och flyktingarna, än stoppar huvudet i busken på någon söderhavsö.😘 Förresten, man behöver inte alls känna något tvång till välgörenhet när man kommer hit. Man gör en utmärkt insats bara genom att bo på hotell, äta på tavernor, köpa glass och souvenirer och åka med utflyktsbåtar. 🐬☀️⛵️

   

  Senast uppdaterad 17 apr 2018 09:05

 • 17 apr 2018 10:34

  Det räcker med att ha sett en död människa för att man ( tyvärr ) ska bli avskräckt. Vi hade den hemska upplevelsen i somras - i Spanien- på en strand nästan nere vid Gibraltar.

  Flyktingar som tagit sig från Nordafrika och var på väg vidare och där det inte slutade lyckosamt för alla.

  Detta i kombination med den bild  media sprider av situationen gör ju att människor tänker kanske en och två gånger innan man bokar en semesterresa, och där blir ju även lokalbefolkningen drabbad.

   

  Jag väljer ju ändå att åka tillbaka till Spanien , det är mitt andra hemland !

   

 • 17 apr 2018 13:15

  Fy vilken hemsk upplevelse 8veckor, det förstår jag verkligen! Jag tror kanske att det inte bara är mediebilden som avskräcker. Jag har hört och läst om människor som känner dåligt samvete och nån sorts skuld över att fira semester i ett land där det händer så fruktansvärda saker och där barn far illa. Är det lättare att stå ut med lidandet och orättvisorna i Thailand, Indonesien och Indien, undrar jag? 

Logga in för att skriva en kommentar.