icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 397278
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
6 juni 2018 08:44
15

Långsegling dag 56. Tittar på min kropp istället för på vågen.

Idag går vi tillbaka till Galatas där vi har betalat för en kajplats tills det är dags att flyga hem. I Galatas finns en apoteksvåg. Nu vill jag verkligen ha en vikt!  Jag tittar på min kropp och tycker att jag är tjockare både här och där, än när jag vägde mig sist. Magen, höfterna och låren säger till mig att jag behöver gå ner 2 -3 kg till. Samtidigt mår jag bättre än jag gjort i hela mitt liv, åtminstone som jag minns. 

Min kroppsuppfattning är helt opålitlig. Jag önskar att det inte vore så, att jag kunde "lyssna på min kropp", men det är dumt att ljuga för sig själv. Förutom att 19 kilo är borta (sista vägningen för över en vecka sedan) är jag så många år äldre på utsidan än jag tror på insidan. 68 år. Det syns på bilderna min man tar. De flesta slänger jag, säger att ljuset är fel. Att min hållning är fel, bakgrunden fel. Jag kan bara inte förlika mig med rynkorna och den hängande huden. Det är inte bara muskler som fattas, det är alla andra tecken på en åldrande kropp. Ingen jämnt, elastiskt, förlåtande skikt av underhudsfett till exempel. Den saken kan jag ju inte ändra på.

Med kläder på är det naturligtvis en helt annan sak. Jag kan klä mig så att jag är nöjd med bilden av mig själv. Men just nu springer jag omkring i bikini hela dagarna, ibland utan, när det är riktigt varmt på havet och ingen annan i närheten. Jag ser min nakna kropp hela tiden. Jag måste upprepa det där för mig själv som jag skrev i början: Jag mår bättre än någonsin. Har mer energi, rör mig helt obehindrat, har inte ont någonstans, har kommit ut ur dt där kroppsfängelset som jag skriver om i min presentation här på MD.

Jag vill inte bli ett benrangel som aldrig slutar önska sig smalare. Kanske är det så att jag måste ge hudkostymen lite längre tid på sig att anpassa sig? De valkar jag tycker är fläskiga kanske inte innehåler så mycket fett, utan mest överskottshud? I så fall blir det ju bara värre om jag fortsätter minska i vikt.

Imorgon får jag något slags kvitto på vågen, det ska bli väldigt skönt. Jag hoppas faktiskt att jag har gått upp lite, det betyder att min känsla är rätt.

bd87164c-5533-4e06-b6ff-a4e24ec10ac5.jpeg

 

Gillar

Kommentarer

 • 6 jun 2018 09:18
  klaraelv

  Nu ska jag inte vara negativ, men tror du att en våg kommer att ge dig svaret? Jag lever ju nästan i symbios med min våg, men inser mer och mer att det inte kommer vara från den jag får det slutliga svaret, utan det blir kroppen som måste bestämma, jag håller koll på vikten, men det viktiga för mig nu är att få bort fett från kroppen, oavsett om jag går upp eller ner (just nu är det ner jag måste gå även om jag bygger muskler). Just nu struntar jag i om det blir överskottshud, det får bli ett senare problem, lite bör dra ihop sig, sedan får man se.

 • 6 jun 2018 09:20

  Nu kanske beundraren kan ”hjälpa” en av sina förebilder ...!

  Viktigast för de flesta är hur vi mår och hur fint vi kan använda våra kroppar bättre efter viktminskning, många av oss får mindre ont. Jag blir glad varje gång du skriver stolt om vad din kropp kan.

  Jag är 51, du 68 och vi får båda lite löst skinn här och där trots träning (din fantastiska båtträning och jag ska börja min Zumba idag) och fuktgivare utifrån mm

  Jag vill älska min kropp med stor  bullmage, mindre bullmage, liten bullmage osv Precis som jag vill älska kroppen efter en viktnedgång - lite som den är då med löst skinn på mage och armar. 

  Jag har skrivit det förr tror jag- du är så himla vacker, smart, generös med din kunskap mm och ändå känner vi inte varandra IRL. Hur skulle det vara att bli mer förlåtande mot huden som också är en del av denna fantastiska 68 -åriga kvinna? 

  Jag känner stor tacksamhet att kroppen orkat vara ”snäll” mot mig trots viktmisshandeln ( som mest 127 kg) och då tänker jag att det är ” pay back time” och tycka lika mycket om ”skalet” nu när jag blir mindre.

  Kan de vara så att man glömmer att vara nöjd och skjuter fram sina mål ? Nu är vikten ok och jag mår bra på insidan, nu är jag stark, har inte ont, kläderna sitter perfekt ...då fokuserar vi på det som inte är perfekt på utsidan ( i vems ögon? Är det våra egna eller omgivningens? Dagens ideal?) .

  Skulle utsidan efter en viktnedgång orsaka psykiska eller fysiska problem( skav, eksem mm) skulle jag söka hjälp men fram till dess vill jag fortsätta att tycka om även den delen av mig.

  Jag har inte sett några större valkar och häng på dina bilder  och skulle de finnas tycker jag lika mycket om dem som resten av dig även om jag inte känner dig IRL.

  ( Hoppas man kan skriva sådant på MD mellan kvinnor / vänner )

 • 6 jun 2018 10:53

  klaraelv du är inte alls negativ, så värdefullt att kunna utbyta synpunkter fritt här. Vi är alla olika, dessutom är åtminstone jag ombytlig som en vindflöjel märker jag. Ena dagen suckar jag av längtan efter vågen, andra dagen ska jag skippa den helt och bara gå på känsla. 😊

  Ackhs det blir nästan tjockt i halsen när jag läser dina ord, tack för din uppskattning och för dina tankeväckande ord! Du är så klok, och har så rätt, min kropp har fött fyra barn och ställt upp utan större protester i hela mitt liv. Jag borde älska den och se viktnedgången som en återbetalning och tack för trogen tjänst, istället för att ställa  orimliga krav på ungdomligt utseende. Krav som dessutom kommer från kommersiella krafter och ideal som jag absolut inte sympatiserar med, tvärtom. Jag ska verkligen ta till mig dina synpunkter. 😘👏 Och jag känner stor tacksamhet för att du är så personlig och delar med dig av dina tankar, trots att vi inte känner varann irl. Det kanske rent av är en förutsättning att vi inte gör det?

  PS Åh, zumba, så himla roligt! På något sätt vill jag få till det också när jag kommer hem. Utan att behöva köra bil miltals till en klass. Tål att fundera på.

  Senast uppdaterad 6 jun 2018 10:57

 • 6 jun 2018 12:46
  Arrietty

  Det låter väl dumt men det var en total överraskning för mig att jag blir gammal när jag blev gammal... (är två år yngre än du) så länge jag är tjock kan jag tänka att det är det som är problemet med att jag inte är överens med hur jag ser ut, men när vikten försvinner... hur ska jag då förstå den där nya människan i spegeln? Fram till ungefär 60 var jag ungefär samma, jo det tillkom någon rynka och jo, jag blev lite mindre vig men på det stora hela var det samma jag med årsringar. Efter 60 har det hänt något, plötligt är jag en äldre dam och ingen kvinna... och det är inte lätt att förstå (nu talar jag om mig jag vet inte alls om du känner igen dig) 

  Då får jag välja om jag vill bli någon som slåss mot den här obevekliga förändringen med allehanda makeuptrix och hårfärgning och botox och gympapass m.m. eller så blir jag en "stilig dam" som Bangs Viran ungefär - hon var en slank äldre dam och alldeles förtjusande. Du har alla förutsättningar att vara en mycket stilig dam, kanske huden drar ihop sig något med tiden men det spelar inte så stor roll ändå, livsrynkorna är på plats för att stanna. Själv saknar jag ett bröst den "bristen" bär jag med heder för den säger till omvärlden att jag varit med om ngot svårt och tagit mig igenom det utan att bli bitter eller rädd.

  Det är svårt men jag försöker se på min kropp med kärlek, jag har förstört den med fetma mer än nödvändigt men även om jag levt exemplariskt så hade den idag visat tecken på tidens tand. Och på att jag använt den. Rent filosofiskt tycker jag mycket om den tankent, rent praktiskt får jag medge att jag får jobba med det....

 • 6 jun 2018 13:54

  Jäklar vad kloka vi är tillsammans! Vi bildar ett parti med väldigt lite valfläsk! Vi är redan vinnare hela bunten. Jag röstar på er allihopa! 💕💪🏼😉🤗🌈

 • 6 jun 2018 14:04

  Tack Arrietty! Ja, det hände nog efter 60, inte att jag blev en äldre dam ( inte jag!) men att jag började betraktas som en. Övervikten som jag försökt att inte låtsas om började göra mig trött, smärtpåverkad, stel och kissnödig jämt, och vips började jag känna mig gammal också.😩 Nu är fettkostymen borta, och kvar blir en naken äldre kvinna. Vem är hon?

  Tack för dina tankar, varken kniv eller botox är för mig, makeup ytterst sällan, fast jag tycker det är ganska roligt att måla mig. Jobbigt att ta bort bara. Muskler däremot lockar. Konditionsträning är också föryngrande. Idag upptäckte jag att jag inte måste hålla mig runt båten när jag simmar. Träningen har gjort att jag inte blir trött, jag måste inte ha något (typ fendrar hängande från båten) att fatta tag i ”om jag inte orkar”. Jag vågade släppa rädslan och simma bort från båten, tvärs över ankringsviken, och tillbaka igen. Två gånger. Säkert 150 meter rakt över, och 10 meter djupt. Jag vet inte om stiliga äldre damer drömmer om att göra sådana saker? Det fattas en arketyp/rollmodell tycker jag...

  PS Alldeles förtjusande är jag absolut inte. Så sent som igår kväll skrek jag ”go to hell” till en tysk charterbesättning som körde sin drönare över oss...

   

  Senast uppdaterad 6 jun 2018 14:06

 • 6 jun 2018 16:26

  Köp ett luftgevär eller bli duktig på slangbella! Då kommer du inte i närheten av tant! Inte nu heller för den delen!

  Jag är faktiskt rätt nyfiken men jag öppnar inte andras badrumsskåp eller kör drönare över andra ... man kan ju gå upp i atomer!!!👹

 • 6 jun 2018 17:45

  Det är naturligt att det tar tid att bearbeta hur ens nya kropp ser ut efter viktminskning. Jag har också vissa missnöjesområden, men framförallt är jag oerhört tacksam att jag inte har något magveck som ger hudirriation och/eller eksem - för det är tyvärr vanligt efter stor viktminskning. Men få människor är väl helt tillfreds med sin kropp.

 • 6 jun 2018 18:04
  Molnbär

  Måendet är viktigast! Men klart man vill se antal kilon också. Du ser fin ut på bilden!

 • 6 jun 2018 21:00
  Arrietty

  Nja, jag lyckades visst inte uttrycka vad jag menade verkar det som... 

 • 6 jun 2018 22:33

  Arrietty vad missade jag? Menade du inte att  man har valet att acceptera tidens tand och vad den gör med ens kropp, och försöka älska den ändå, eller att streta emot med botox och makeup och gymträning? Så fattade jag det. 

  Själv tycker jag inte om den tanken. Jag vill både se på min åldrande kropp och mina livsrynkor med kärlek och behålla ungdomlig rörlighet, spänst och styrka så länge som det bara är möjligt, för att kunna leva ett aktivt liv. Och det går inte att uppnå utan träning och medveten kost. 

  Botox, fillers och plastikkirurgi är däremot otänkbara i min värld. Den sortens skönhetsideal är både farliga och förtryckande. Fast svåra att försvara sig mot, det ska gudarna veta. För det är ju inte så enkelt att det bara handlar om att skaffa sig större bröst, eller mindre kalkonhaka.

  Det måste väl finnas någon nu levande, äldre kvinna, att peka på och säga: Hon! Sån vill jag bli!

  Maria-Pia Boethius? Gudrun Schyman? Sara Danius? Kom igen, ge mig namn!!!

 • 6 jun 2018 23:27
  gasten

  Det är inte snyggt att vara för mager heller.

  Men lös hud får man av en rejäl viktminskning, inte så mycket att göra åt.

  Ha en god natt!

 • 7 jun 2018 09:43
  Bella50

  Jag håller med er hela bunten. Ni är kloka och vad bra skrivet av Ackhs  ✌️

  Man har en tendens att inte vara helt nöjd ....men tacksam måste man ändå vara över att kroppen lyder och gör som man önskar. 

  Lös hud kan jag dölja med kläder och undvika helkroppsspeglar. 

  Jag mår ju prima inuti ...oavsett rynkor på utsidan...och seglar67...du är jättefin på de bilder som passerar ditt kritiska öga 😃✌️

  Senast uppdaterad 7 jun 2018 09:44

 • 7 jun 2018 22:03

  Tack Bella50! Så sant, tacksam måste man vara. Det kririska ögat tror jag ibland  är en sorts besvärjelse. Om jag erkänner att jag är nöjd kanske ödet skickar någon hemsk bestraffning...

 • 7 jun 2018 22:46
  Bella50

  Åh nejdå. Nu kan du receptet och vägen leder bara framåt...aldrig mera tillbaka. ✌️

Logga in för att skriva en kommentar.