icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 65 kg 315082
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
28 april 2018 14:11
7

Långsegling dag 15-16. katastroftankar och lyxmat.

Andra dygnet utan internet. Detta blir ett låångt dubbelinlägg i efterhand. (Det här hände i onsdags:)  Nästa mål var den lilla ön Levitha som ligger fem timmars gång rakt ut i Egeiska havet från Patmos. Det finns inga andra öar att gå in till om vinden plötsligt skulle öka, och det gör den ofta i den här delen av Medelhavet. Det blir fort höga vågor. 
Ellem är liten men stabil, sjövärdig och välutrustad, vi är utbildade och hyfsat erfarna, vädret såg bra ut. Ändå kunde jag inte sova natten till i onsdags. Hjärnan spelade upp alla möjliga hemska scener med stormigt hav, monstervågor och man överbord. Så onödigt, och så svårt att koppla bort de där katastroftankarna! Överseglingen till Levitha gick helt utan problem, det enda som var lite pirrigt var att stänga av motorn när vi hade satt segel. Tänk om den inte skulle starta igen?

Även nästa natt låg jag helt i onödan sömnlös och tänkte katastroftankar. Det berodde säkert på att kastbyar slet i riggen, vindmätaren ideligen hoppade långt förbi tio meter per sekund och det gungade betänkligt fast vi låg för ankar inne i Levithas säkra vik.
När solen gick upp gav vi oss av. Inte mot vinden västerut, som planerat, utan söderut mot ön Astipalia. Så snart vi kom ut på öppna havet förstod vi att den oroliga natten berodde på fallvindar som rinner ner för de omgivande bergssidorna och förvandlar Viken på Levitha till en slags vindtunnel. Säker och skyddad för vågor, men ändå väldigt blåsig. Dagens etapp, från Levitha söderut till ön Astipalia, innebar fem timmar drömsegling med jämn och fin slör hela tiden och vindar mellan 5-8 meter per sekund. Jag har kastat bort ännu en natts god sömn helt i onödan. Varför kan jag aldrig lära mig?

Båtlivet går så bra ihop med 16-8 och LCHF! Det passar perfekt att bara ta en kopp kaffe med mjölk på morgonen, men lunchen är verkligen efterlängtad. Igår blev det tonfiskröra med hårdkokt ägg mitt ute på havet, idag stekte jag vaniljproteinpannkakor och åt med en halv banan mosad med lite grädde. Väldigt mumsigt, och proppmätt blev jag! Så nöjd med min planering, att jag packade med mig recept från MD utskrivna på papper och viktiga ingredienser som pofiber, mandelmjöl, fiberhusk och smaksatt proteinpulver.

Till middag idag gjorde jag Kyckling Fajita med tortillas, från 56kilo.se. Eftersom Odd inte tål mandelmjöl fick jag ersätta det med kokosmjöl, men det gick precis lika bra. Jag tycker det har blivit mycket roligare att laga mat, Odd tycker att det är värsta lyxrestaurangen och vi sparar faktiskt en hel del pengar på att inte äta på tavernor eller handla skräpmat, tex färdiga pajer. Men i längden håller inte den här middagsstandarden. Jag måste snart skaffa mig några favoritmiddagar som går att slänga ihop snabbt, utan så mycket planering.

Natthamnen här på Astipalia är osannolikt fridfull. Viken kröker sig in mellan bergen som en liten insjö, här finns bara en taverna och ett par hus där det bor fiskarfamiljer och/eller getbönder. Allt som hörs är tuppar som gal, duvor som kuttrar och så getbjällror i hundratal, alla med olika klang. När getterna ska mjölkas för kvällen kommer de springande alla på en gång. Konserten som uppstår är obeskrivlig, jag har spelat in och laddat upp på Youtube.
Motion blir det däremot inte mycket med sedan vi lämnade Samos. Jag förstår inte vart tiden tar vägen när man seglar. Jag har styrketränat lite i sittbrunnen med hantlarna, gått korta promenader, verkligen inget att skryta med. När vi kommit in i hamn blir jag för det mesta väldigt trött och måste vila en stund, jag vet inte vad det beror på. Kanske rör man sig mer än man tror, för att parera båtens rörelser? 

PS. Jag ber om ursäkt på förhand om jag inte hinner svara på kommentarer, eller missar någon! Internet är inte som hemma, det tar lång tid både att göra inlägg och kommentera. Kram på er alla som läser det jag skriver. smileyheart

575936d0-88f8-4ce2-81ea-0bb545b41e3e.jpeg

Ellem är en liten prick i Astipalias skyddade ankringsvik.

5b5a2039-6cdc-4a8f-9e30-041168bb64e4.jpeg

Det går lika bra att kavla med en vinflaska.

3181bfb8-3d7a-4aa2-83df-86175b8b57d7.jpeg

Gillar

Kommentarer

 • 28 apr 2018 14:36

  Kram till dig och härligt att höra av dig heart

  Du ska vara glad över din trötthet , det visar att hjärnan stimuleras 

  Tidigare har man ju alltid sagt att det är för att man visats i frisk luft som man blir tröttare men ny forskning visar annat.

  I våra nervceller finns  något som kallas dendrit, ett litet utskott som bildar förgreningar med andra nerver. Forskare har noterat att dessa utskott växer när hjärnan stimuleras - i det här fallet utsätts för nya erfarenheter och miljöer - och då får man lite växtvärk och blir trött !

  Tack för alla fantastisk bilder och härlig reseskildring 

 • 28 apr 2018 15:04
  Lovis

  Alltid lika trevligt att läsa dina inlägg och nu få följa er seglats. Tackar för det smiley

 • 28 apr 2018 15:12

  Tack Lovis, och 8veckor du är fantastisk med alla dina kunskaper om kroppen och hjärnan och allt möjligt! Jag känner genast hur mina dendriter växer. Växtvärk i hjärnan - helt underbart! Nu loggar jag ut för idag, må så gott!

 • 28 apr 2018 15:44
  aregnisw

  Så himla trevligt säger jag också att få följa dig på din resa yes underbart fina bilder också smiley

 • 28 apr 2018 17:56

  Tack igen! Jag blundar och fantiserar att jag det guppar lite under fötterna...

  Jag har en väldans respekt för små och stora vatten och har full förståelse för dina ” hjärnspöken”. Även om ni har semester och slappnar av så sover väl en kapten alltid med ena ögat öppet eller??? Ni är ändå era egna försäkringar.

  Stor kram tillbaka. Dina reseskildringar ör 100 x bättre än lördagsgodis ( som jag inte ätit sedan i februari).

 • 29 apr 2018 07:55
  Bella50

  Åh tack för ” titten”...så trevligt att få följa er.😄✌️

 • 29 apr 2018 14:11

  Så fantastiskt vackra bilder du bjuder oss på. Det är nästan så jag kan känna saltdoften heart

  Jag blir lika imponerad över dina kunskaper 8veckor som seglar67. Hur kan du veta allt detta? Är det därför jag är så trött när jag kommer hem från jobbet... dendriter? 

Logga in för att skriva en kommentar.