icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 395929
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
21 april 2018 21:03
9

Långsegling dag 11. Urblåst, utmattad och ur balans.

Idag har det känts svart och motigt. Inte så att jag får lust att äta fel saker. Jag bara tappar sugen över huvud taget. Vill inte prata, vill inte fatta några som helst beslut, inte bli tillfrågad om någonting. Bara krypa ihop och vara ifred. Sådana svackor kommer ibland, oftast utlösta av någonting. Idag av vinden som inte ger med sig, det tjuter sedan ett par dygn oavbrutet i riggen och rycker i förtöjningen. Dessutom har jag ont, en molande smärta i höger höft och ben. Förmodligen har jag gått för mycket och för backigt de senaste dagarna. Jag blir arg på mig själv när jag tänker på hur dumt jag beter mig genom att överdriva promenerandet, och vips blir humöret ännu sämre.

På måndag ska den envisa, hårda blåsten upphöra och vi kan äntligen ge oss iväg. Idag hyrde vi bil och storhandlade tunga saker som vattenflaskor, hållbar mjölk, yoghurt, vin, öl, ost, kaffe, olivolja osv på Lidl. Vi kommer att ligga mycket i ankringsvikar utan att kunna handla. Vad skulle vi äta till middag? Det som stod på min lista var alldeles för jobbigt, jag hade noll lust att laga mat och hade gärna nöjt mig med yoghurt, proteinpulver och banan. Men det gick förstås inte för sig. Den halva bläckfisken åkte fram ur frysfacket. När den tinat bräserade jag den i olivolja och vin, och vände den sedan hastigt i het stekpanna. Det blev faktiskt godare än någon bläckfisk jag betalat dyrt för på restaurang! Saftigt och mört, inte minsta segt. Odd stekte aubergine och broccolibuketter till, och potatis till sig själv. Efter ett par glas retsina kunde jag svara på tilltal igen.

Sedan jag började på MD har jag helt lagt av med ovanan att känsloäta. Allt småätande mellan målen har upphört, om man inte räknar att jag tuggar sockerfria tuggummi ibland. I gengäld är det viktigt med mat på bestämda tider. Jag äter mitt första mål vid kl 12-13, mellanmål vid 16 och middag vid 19. Förr var det ingen ordning alls på mina matvanor, jag åt jämt och när som helst. Det hjälper förstås att jag har en man som stöttar och inte handlar hem en massa frestelser. 

Till lunch och mellanmål äter jag favoritmat som jag "kan utantill" och inte behöver väga längre. Tonfiskröra i avokado, kokta ägg med smaksatt majonnäs/gräddfilsröra, fet yoghurt med proteinpulver, bananbitar och hackade nötter. Middagarna tar jag från MD eller 56kilo. Bläckfisken körde jag på känn, tror inte det var något fel på den middagen ur näringssynpunkt. Det skulle väl vara retsinan då. Att registrera fungerar inte i båten, internet är alldeles för långsamt.

00116a38-5842-46e1-b85e-e254ff062036.jpeg

Gillar

Kommentarer

 • 21 apr 2018 21:13

  one of those days.....

  Här kommer ett av mina favoritrecept , både grekiskt och  bläckfisk

  Fetaostfyllda bläckfiskar 

  Skölj bläckfiskarna, avlägsna hinnor och innanmäte, skär av tentakeldelen. Fyll bläckfisktuben med en blandning av fetaost , persilja (och vitlök). Nåla ihop med tandpetare upptill. Grilla bläckfisk och tentakler hastigt på varje sida på grillen tills de blir fasta i konsistensen men inte för länge, då blir de sega. En och en halv minut på grillen räcker!

  Vitlöksoljan: Mixa olja och vitlök till vitlöksoljan i en mixer.

  Fördela bläckfiskarna på tallrik på en bädd av örter, droppa vitlöksolja ovanpå, pressa över citron och lite svartpeppar ur kvarn. Blanda runt på fatet, servera genast.

  Kram heart

   

  Senast uppdaterad 21 apr 2018 21:13

 • 21 apr 2018 21:21

  Vad gott det låter! Både ditt recept seglar67 och ditt 8veckor! Jag har aldrig gjort egen bläckfisk och knappt ätit det på restaurang heller. Vore kul att testa någon gång... kanske. 

 • 21 apr 2018 21:37

  Liten bläckfisklektion: Problemet med bläckfisk är att det finns två olika huvudsorter, fast vi på svenska kallar båda två bara för bläckfisk. Den tioarmade, calamares, kan man tillaga som du föreslår 8veckor, och jag ska verkligen prova ditt recept när jag får tag i calamares. Det är säsong på hösten här, inte nu. Den andra sorten, octopus, som vi åt till middag idag, har åtta armar och blir mycket större och tyngre än calamares. Den måste behandlas helt annorlunda eftersom köttet är helt infiltrerat av bindväv. Här slungar fiskarna octopusen 100gr mot en klippa, alt kör dem i maskiner liknande torktumlare. Sedan måste den tillagas länge och omsorgsfullt för att inte bli seg (bindväven). Tavernor och ouzerier mörar dem dessutom genom att de får hänga på tork en hel dag i solen innan de läggs på grillen, det ska jag prova senare i vår. smiley

  Tack för kram o pepp!❤️

  Senast uppdaterad 21 apr 2018 21:40

 • 22 apr 2018 07:40

  GOD Morgon ! 

  Idag blir det en bra dag !

  Skillnaden på bläckfisk och bläckfisk finns i Spanien också wink

  - konstigt att säsongen varierar så mellan Spanien och Grekland , vi får tag i färsk redan i början av juni när vi kommer ner ( och i Sverige kan jag köpta bra fryst )

  faf02744-e271-41d4-949d-6173a40f432b.png

 • 22 apr 2018 07:54

  Är det sant? Kan man få tag i frysta calamares hemma? Var? Hurra!

  Octopus finns året runt här, men calamares har säsong på hösten. De simmar ju fritt i havet, vilket inte octopus gör. Jag vet inte varför det är säsong i september/oktober på calamares. I höstas stod jag själv och fiskade dem på kajen på kvällen, man fiskar dem i mörker med speciella drag och kan få många under en kväll. Fiskarna får dem då och då i sina nät hela året, men det är på hösten de ”går till”. 

  Håller med, idag blir en bra dag!😘

  Senast uppdaterad 22 apr 2018 07:57

 • 22 apr 2018 08:03

  Mathem har bla

  https://www.mathem.se/varor/blackfisk-fryst/blackfisktuber-fryst-800g-feldt-s

  Du kanska kan "fynda " hos någon fiskare som varit ute med nät ?

  Vi brukar fiska octopus på klippiga stränder när tidvattnet är "rätt"

   

 • 22 apr 2018 08:20
  Arrietty

  Känner väl igen den där plötsliga vågen av svärta - mig fyller det med "vad ska det tjäna till..." men det brukar inte utlösa överätning för när ajg tänker efter äter jag mer på rastlöshet än på deppighet...Jag hoppas det hjälpte att skriva av sig så snart jag sätter ord på hur tråkigt det är (och för mig blir det svårt för jag lider av tvånget att vara "Positiv" så jag får dåligt samvete av att gnälla) så är det som att det lyfter och blir bättre. Jag tränar på att supergnälla mellan varven, det enda är att jag då får akta mig för människor som genast ska trösta och tala om att det "blir bättre snart, tänk inte så negativt" Då får jag lust att ryta "DET VET JAG VÄL FÖR F-N!" Och för mig är det skönt att ibland också grotta ner mig ordentligt i nedstämdheten och verkligen tillåta mig att känna den – kanske för att jag tidigare så bestämt förbjudit mig att vara passivt ledsen.

  Bläckfisk - visste inte att det var skillnad, har blivit omåttligt förtjust i sådana där "tuber" jag kan köpa av den "fina" fiskbilen  (den står utanför det ICA där övre medelklassen handlar, den andra står utanför Maxi vid  storshoppingcentret...)  Jag har "tur" såtillvida att jag gillar dem bättre stekta utan panering/frityrsmet än med. Bara citron på...

 • 22 apr 2018 08:40
  aregnisw

  Jag har köpt bläckfisk fryst i disken på Willys men då är den blandad med andra skaldjur också. Jag får också ont om jag går för långt så därför tar jag oftast kortare promenader lite då och då istället, humöret kan variera och gör nog så för oss alla då o då pepp yessmiley  

  Senast uppdaterad 22 apr 2018 08:42

 • 22 apr 2018 18:19

  Igenkänning på tvånget att vara positiv och inte gnälla, Arrietty. Eller tvånget, det är väl mer en programmering från barndomen som också är bra på många sätt. Det är nog lättare att lära om och tillåta sig sörja och klaga, än om det vore tvärtom. (Ha ha, där kom den positiva papegojan fram igen.) 

  Ja, aregnisw, säkert har vi alla våra demoner och svarta dagar, mer eller mindre. Jag har svårt att acceptera att kroppen snart fyller 68 år när jag känner mig som 40...

  8veckor det låter underbart att gå på bläckfiskjakt på klipporna! Här i östra Medelhavet är det inget tidvatten, så den möjligheten finns tyvärr inte. Ja, jag ska fråga någon fiskegubbe om han får calamares i näten, nu när du har talat om att man kan köpa det i fiskaffärerna i Spanien året om.

   

Logga in för att skriva en kommentar.