icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 65 kg 202636
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
29 september 2018 23:20
7

Kan man släppa på kontrollen och ändå behålla målvikten?

Orkanen Zorba har skrämt oss i flera dagar. Som en jagad geting har den snurrat runt i Medelhavet, på väg än hit, än dit. Ett tag såg det ut som om vi skulle få en natt med byar på 40 sekundmeter över oss i marinan, och då övervägde jag på allvar att inte sova i båten utan ta in på hotell. Nu, har både styrka och riktning ändrats. Prognosen är vindbyar på lite mer än 15 m/sek imorgon, samt åska och skyfall. Det känns ju som en bagatell i jämförelse med utsikterna i början av veckan.

Till på köpet har vi efterlängtat besök just den här veckan av en son med flickvän. Deras greklandssemester blir verkligen annorlunda, med storm och åska istället för ljumma segelvindar och snorkling. Det har blåst småspik hela veckan utom idag. Idag har vi äntligen kunnat ligga och njuta tillsammans i solen på stranden, simma och snorkla i kristallklart vatten.

Igår var jag så less på vädret att jag bakade kladdkaka i omnian (den s k burkugnen). Naturligtvis ett lchf-recept, med ägg, mörk choklad, grädde, smör och mandelmjöl. Samt lite lakritspulver i smet som blev över i små muffinsformar. Vi hade kvällskaffe i sittbrunnen sex personer, men kladdkakan är så mäktig att mer än hälften är kvar, skuren i bitar och sparad i frysfacket.

Jag har funderat en del på någonting som en annan medlem skrev, att hon försöker ta bort så mycket press som möjligt, och "bara vara". Precis som jag har hon nått sin målvikt, och precis som jag har hon kämpat med utmaningar och nya mål för att hålla motivationen levande. Nu märker jag att det inte känns lika viktigt. Jag lägger av det ena prestationskravet efter det andra, utan att känna mig rädd för att gå upp i vikt igen. För det kommer inte att ske. Den glädjen jag känner varje dag över min nya rörlighet, ork och smärta kropp, är den enda motivationen som behövs. 

Jag trodde inte att jag skulle våga släppa det dagliga vägandet och registrerandet. Men det har jag gjort. Utan ångest. Jag har också slutat med utmaningar i form av stegtävlingar och magruteprojekt. Det känns inte som om de behövs. Jag brukade känna ett tvång att blogga här på Matdagboken varje dag. Det gör jag inte längre.

Det enda jag fortfarande håller koll på varje dag är antal steg, jag bär alltid min garminklocka. Och det här med VOmax är ju spännande, att man kan förbättra sitt syreupptag. 

Eftersom jag är med i Hållaviktengruppen här på MD känner jag till ett antal veteraner som lyckats hålla sin målvikt länge, flera år. Det skulle verkligen vara intressant att veta om det finns andra målviktshållare där ute, som släppt Matdagboken men ändå håller sin vikt? Jag vet förstås att statistiken är deprimerande, de allra flesta som lyckas gå ner i vikt, går upp igen. Men inte alla. Går det att släppa kontrollen (med det menar jag inte att gå tillbaka till gamla beteenden) och ändå behålla sin nya livsstil?

Benen bekvämt i kors. Bara en sån sak.

ab8136ff-79f5-4daf-84a1-7a08a07a5ffb.jpeg

7793e1d6-854d-4935-a496-c5dfe1d02972.png

 

Gillar

Kommentarer

 • 29 sep 2018 23:31
  Bella50

  Grattis till nya insikter...och du ser otroligt nöjd ut ✌️😃

 • 30 sep 2018 07:54
  gittan52

  Otäckt med vädret!

  Jag tror inte att jag kan behålla vikten utan att ha en viss kontroll. Men då menar jag i första hand kontroll på att vikten inte smyger sig på, vecka efter vecka för då behöver jag tänka till lite extra på vad jag äter.

  Det viktigaste är nog att inte falla tillbaks till gamla ovanor när vi väl känner oss nöjda med vikten. Som jag ser det handlar viktminskning att ändra livsstil.

  När för mycket av vår vakna tid går åt till att tänka på kalorier, kolhydrater, motion, daglig vikt etc så är det, i alla fall för mig, en varningsklocka. Det var därför jag la registreringen på hyllan i början av september.
   

  Är det i Connect du får fram VO2-max? Jag tittade på min och har inga uppgifter där. Men jag kanske måste använda mig av aktivitetsregistrering då… Ska testa en vecka och se om det poppar upp någon siffra där då.

 • 30 sep 2018 09:06

  Jag har behållt kostregistreringen i 1.5 år sedan jag nådde målvikt. Jag behöver ha den kontrollen, och tycker inte att det är någon större belastning. Jag äter allt jag vill i måttlig mängd, men jag registrerar det och väger mig en gång i veckan så jag har hyfsat koll på vikten. Om jag alltid åt samma från dag till dag kanske registreringen inte hade varit nödvändig. Men för mig ger matregistreringen mig en frihet att kunna variera min kost väldigt mycket och ändå vara säker på att det ryms inom dagens kaloribehov. Lite som en ekonomisk budget, för mig känns det bra att ha koll på min ekonomi och känner mig trygg när jag vet att pengarna räcker.

 • 30 sep 2018 21:47

  Gittan52 jag hittade av en händelse VO2Max i Connect i mobilen. I menyraden längst ner på skärmen står det Mer... ytterst till höger. Där finns en rubrik som heter Prestationsstatistik, där hittar du VO2.

  Medlem16 grattis till att ha hittat din balans! För mig tar daglig registrering och dagligt vägande upp så stor del av mina tankar att jag blir rädd att fastna i ett osunt kontrollbehov om jag fortsätter nu när jag nått målvikt. Veckovägning passar bra, då märker jag snabbt om jag tar mig för stora friheter.

   

 • 30 sep 2018 23:33
  paloma

  Jag slutade med all registrering när jag nådde målvikt, och tycker jag klarat mig bra sedan dess. Till största del har jag under 4,5 år hållit mig under målvikt, det är de senaste månaderna jag vägt 2-3 kg över. Men jag har rätt bra ögonmått nu, och har max 1,5 kg kvar till jag hamnar där under 71 kg igen.

  Väger mig gör jag varje dag och fyller i min färgmatris, och använder stegräknare men annars försöker jag att leva utan en massa kontroll. Jag kan lätt bli för kontrollerande annars😏

  Du kommer att fixa att inte kolla allt hela tiden, du känner på både din kropp och kläder om du går åt fel håll.

 • 1 okt 2018 07:38
  Bella50

  Jag har just ” gått åt fel håll” denna sommar...så att regga ett tag igen hjälper mig.

  Alla sätt är bra, utom de dåliga...

 • 1 okt 2018 07:55

  Tack för svar! En sak ska jag i alla fall inte släppa taget ifrån, och det är kontakten med Matdagboken och därmed medlemmarna i Hållaviktengruppen.smiley

Logga in för att skriva en kommentar.