icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 434014
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
17 juli 2018 10:08
4

Isch för ischias! Kan styrketräning vara boven?

Imorgon har jag fått tid hos en duktig osteopat. Mina självhjälpsåtgärder med rörelse, stretch, akupressur med hård boll på smärtpunkten i skinkan räcker inte. Jag måste få sova! 

När jag googlat på ”smärta i skinkan som strålar ner i foten” kommer flera bra sidor upp, och min bedömning är att det handlar om en spänd muskel som trycker på ischiasnerven. Det tror Håkan på gymmet också, som har haft samma besvär av och till, och som inte tror att det finns annan hjälp än den jag håller på med (se ovan). Det kommer och går, säger han. Och jag har ju haft den här smärtan förr. 

Det som oroar mig, är två saker. 1. Kan det vara artros i höftleden? 2. Kan det vara styrketräningen eller joggingen som utlöser detta? Mina knäböj med en 7 kilosvikt i händerna är ju t ex en helt ny erfarenhet för kroppen. Jag tror att ”ontet” började i samband med att jag började träna att sitta på huk. (Det har Håkan satt stopp för.) Jag vill absolut inte sluta med styrketräningen som jag har börjat gilla väldigt mycket. Men jag måste förstås byta ut övningar som gör skada. Jag är inte 40 år längre.

Hur som helst känns det bra att jag har tagit tag i detta och fått en tid hos Jonas redan imorgon. 

Mitt hemmagym.

39fd1857-cb9b-4431-9ae1-057502c24216.jpeg

Kommentarer

 • 17 jul 2018 10:49

  Äkta ischias, som pappa har t ex efter många år i skogen och lantbruket, är oftast en skadad disk som buktar ut och trycker på nerven. Gör helvetiskt ont, men går att läka ut med rätt behandling. Falsk ischias, piriformissyndrom, beror oftast på att en muskel trycker på nerven precis som du säger. En gissning säger mig att du kört mycket som borde aktivera gluteus maximus utan att ha fått med den i rörelsen, så piriformis har gjort en massa den inte borde och blivit överansträngd på kuppen.

  En enkel teknikkorrigering så att gluteus aktiveras korrekt, piriformisstrech när när den akuta smärtan gått över och rörlighet för hela rump- och höftpartiet kommer sannolikt att lösa problemen. 

  https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/smarta-och-rehabilitering/patientinformation/backen-hoft-och-lar/piriformissyndrom/

  Hoppas det är falsk ischias, det går över rätt fort och är lätt att hantera. Äkta ischias kan ta uppemot 12 veckors rehab däremot, även om prognosen även där är god. 

  Håller alla tummar!!

 • 17 jul 2018 13:40
  gasten

  Du får krya på dig!

  Man kan inte ta så tunga vikter när man kommer upp i vår ålder.

  Där har jag verkligen fått tänka om, har älskat att ta i ordentligt på gymmet, det går inte längre.

  Man får känna sig fram vad som är lagom.

  Nu när det är så varmt klarar jag inte av att träna, det är något fel på ventilationen där jag går.Det blir alldeles för varmt.

 • 17 jul 2018 14:40

  Tack för proffsråd LadyG, tar med till osteopaten. Tar även med gummiband och träningsschema till honom, så han får kolla tekniken.

  gasten tack även till dig för råd. heartJag är verkligen inte den som älskar tunga vikter. Min sjukilosvikt i knäböjen är lika mycket för att hålla balansen och inte dratta på rumpan. Så jag tror inte det är där felet ligger, utan i så fall att tekniken är fel. 

 • 17 jul 2018 15:28

  Tyvärr har jag troligen också drabbats av piriformissyndromet, nu är det mer än ett år som jag har haft problem. Ett tag trodde jag att det var på väg åt rätt håll efter 5 stycken stötvågsbehandlingar. Tyvärr blev det sämre igen under semestern. Jag har tid hos sjukgymnasten imorgon så får jag se hur jag kommer vidare.

Logga in för att skriva en kommentar.