icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 355202
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
27 januari 2021 11:54
9

Tillbaka på gamla bloggen!

Hej igen alla glada!

Här är Seglar67 tillbaka, jag som nådde målvikt 65 för tre år sedan, efter ett år med MD. smiley (Tack till Johan som hjälpte mig att fixa tillbaka min gamla blogg, när jag strulade till det vid registreringen.) Mycket har hänt sen jag var här inne senast, nu är jag tillbaka för att strama upp mina matvanor och gå ner sex ovälkomna kilo. Numera blir det väldigt mycket mer (egenodlade) grönsaker i kosten, så lchf är inte aktuellt längre. Däremot har 16/8 blivit vardag, jag har inte ätit frukost på fyra år tror jag. Efter att jag nådde målvikt fortsatte jag med nya, förbättrade matvanor, och har blivit van vid att kunna äta i stort sett vad jag vill och ändå behålla vikten
MEN. Under ett coronaår i karantän har tröstätande smugit sig på och vikten krupit upp sex kilo, och det kan inte få fortsätta. Det har helt enkelt blivit för mycket fokus på god mat i isoleringen här på min ö. En del onödiga kolhydrater har smugit sig in. Odling har blivit en stor del av livet, vi är helt självförsörjande på grönsaker. Nyttigt och roligt, javisst, men mycket matlagning (gillar!) och mycket ätande. Grädde, olivolja och creme fraiche står ofta på inköpslistan. Pajer är gott. Ni fattar.
Jag vill fortsätta odla och äta mina grönsaker, men absolut inte fortsätta gå upp i vikt. Tillbaka till målvikt till påsk är målet.

Varför behöver jag gå med i Matdagboken igen, varför kan jag inte helt enkelt gå tillbaka till hur jag gjorde för tre år sedan? Dvs väga och registrera mat, föra noggrann statistik, väga mig varje dag osv. Nej, motivationen är inte alls lika stark nu. Jag känner mig inte tjock eller överviktig, har inga problem med kläder eller rörelseförmåga eller hälsan längre. Men viktuppgången känns farlig, som fel väg.  Alltså behöver jag en inre, personlig assistent. Någon som mentalt tar mig i örat när jag automatiskt dukar fram ingefärspäron med vispgrädde, bakar bullar "till barnbarnen" eller lagar en sats dadelgodis till frysen.

Jag känner mig osäker och lite vilsen hur jag ska göra med maten. Jag älskar ju att laga goda middagar av mina egenodlade grönsaker, älskar att leta i kokböcker och på nätet. Jag syrar och konserverar och har tre fulla frysar med mangold, spenat, kål, bönor, lamm och färdiga portioner av hemlagade grytor och pajer. Hur ska jag tänka för att kunna fortsätta äta gott och nyttigt men inte för mycket? Struktur, jag måste ha struktur och hjälp med disciplinen! 

Den här gången behöver det inte gå fort. Min plan är att fortsätta äta bra mat med massor av grönsaker till lunch och middag, och inte skippa mellanmålet klockan fyra (smoothie av proteinpulver, grönkål, en halv banan, ingefära och vitamindryck.) Jag tänker inte avstå från feta mejeriprodukter. Däremot går socker och vetemjöl bort. Den här matplanen får en månad på sig, räcker det inte för viktnedgång får jag tänka till om mejerivarorna.

Hur går det med seglandet i Grekland kanske någon här med gott minne undrar. Ellem ligger på land på Samos, och vi kunde såklart inte segla som vanligt varken förra våren eller i höstas. Nu hoppas vi på vaccin och att kunna resa ner i påsk. Planen är att segla hem till Bohuslän igen. Efter sju år i Medelhavet längtar vi tillbaka till hemmavatten.

125defb3-884a-41e8-af17-770f064355ba.jpg

Gillar

Kommentarer

 • 27 jan 2021 12:49
  Mabban

  Välkommen tillbaka!! Du fixar detlaugh

 • 27 jan 2021 13:58
  Monqi

  Du är så målmedveten, du grejar det! yes

 • 27 jan 2021 15:04
  piaan55

  Välkommen tillbaka!! heart 

  Lycka til på viktresan våren 2021 

   

 • 27 jan 2021 22:31
  Bella50

  👏👏

 • 28 jan 2021 07:27
  pralin

  tror på att de inte blir någraproblem.heart

 • 29 jan 2021 11:49
  Jessand

  Välkommen tillbakasmileyVad härligt med massa egenodlat.

 • 29 jan 2021 14:46

  Härligt att hitta ett inlägg från dig igen. Mindre kul med corona-kilona förstås. Men du fixar det förstås som du gjorde tidigare. Lycka till!

 • 30 jan 2021 21:21

  Härligt att det funkade! laugh

 • 2 feb 2021 17:40

  Tack alla för vä'lkomnande kommentarer! heart

Logga in för att skriva en kommentar.