icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 426480
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
9 december 2018 12:46
8

Decemberutmaningen. Är det möjligt att fira en god jul utan att öka i vikt?

Jag tänker inte börja om efter jul och nyår. Det ska inte behövas. Alla människor går faktiskt inte upp i vikt bara för att det är december. Jag känner många som är precis lika smala i januari som nu, tre veckor före frossarhelgen. Jo, jag vet att vi är olika skapta, att vi har olika förutsättningar. Jag hör själv till dom som säger att jag går upp i vikt bara jag sneglar på en chokladtryffel. (Fast ett år med Matdagboken har lärt mig att det där är snudd på självbedrägeri.)

Jag tänker inte heller avstå, offra och späka mig under jul- och nyår. Det måste gå att hitta en framkomlig väg genom helgerna som inte innebär att andra ständigt kommenterar hur synd det är om mig som inte "får" äta det ena eller andra. Därför grottar jag just nu ner mig i recept på julbordsrätter, desserter, kakor och godis som stämmer med mitt kostval, som är (tillåtande) lchf, glutenfritt och 16-8. (Tillåtande lchf betyder att  jag äter fritt av grönsaker ovan jord, fritt av bär, mycket sparsamt med frukt.) Det finns hur mycket som helst!

Jag tänker inte börja väga och mäta maten igen, varken när jag lagar den eller när jag äter. Att väga mig själv varje dag kommer jag däremot att fortsätta med, precis som vanligt. Förutsättningen för min decemberutmaning är Frihet under Ansvar. Det gäller förstås att inte vräka i sig bara för att det är nyttigt. Det kan bli svårt, att överäta har jag varit bra på i mitt tidigare liv.  

Från och med Lucia tänker jag redovisa hur det går här i bloggen. Med recept och bilder. Om det går bra, har jag en fantastisk manual för kommande jular. Om det går illa, dvs om jag går upp mer än två kilo över min målvikt 66 kg, kommer jag att förstå varför och kunna ta hänsyn till det kommande jular. Win/win alltså! laugh

Vansinnigt goda havreflarn, riktigt svårt att bara provsmaka ett enda! devil Nej, jag har inte räknat ut näringsvärdena.

75 g smält smör, 1 dl fiberhavregryn, 1 dl bovetemjöl, 1/2 tsk fiberhusk,  1/2 dl Ica sötströ,2 msk vispgrädde, 2 msk fibersirap, 1 nypa bakpulver. (Kanske doppar jag halva kakorna i smält choklad.) 175C varm ugn ca 10 minuter, passa noga!

5bc034da-1d58-4bd1-80a3-475ff8c4629f.jpg

Gillar

Kommentarer

 • 9 dec 2018 16:01

  Tycker att jag njuter mer av det jag äter numera än vad jag gjorde förr då jag inte hade några begränsningar alls. Så visst kan man fira en god jul, njuta av allt i lagom dos, utan att öka i vikt. Risken är väl om man äter för mycket så man blir övermätt och däst, då kan man ju gå upp i vikt och då blir julen inte heller så god utan övermättad. Det gäller ju att hitta den där lagom nivån mellan att inte späka sig och inte överäta - och att hålla fast vid den fast andra människor i ens omgivning oftast äter desto mer. 

 • 9 dec 2018 17:00
  Bella50

  Jag har fortfarande ingen stoppknapp, tyvärr. 🥴

 • 9 dec 2018 18:48
  gittan52

  Visst kan man gå ner i vikt även december! Förra året tappade jag 1,2 kg under den månaden. Men det berodde på stenhård koll och registrering där jag bestämt mig för en maxnivå på kalorier.

  I år tog jag tag i registreringen i måndags och har för avsikt att fortsätta med den tom 23/4. Dessutom tror jag att min variant av 5:2 kommer att hjälpa mig att i alla fall inte gå upp i vikt under den här månaden.

  Hur väl vi klarar december i sin helhet beror mycket på vår livsstil, tror jag. Många yrkesarbetande bjuds kanske på julbord, det är adventsfika hos grannen, släktträff hela julhelgen etc.  Vi gör alla våra val men någonstans tycker jag att tänket ”det är inte vad du äter mellan jul och nyår, utan mellan nyår och jul, som har betydelse” är rätt klokt.
  Med det menar jag inte att vi behöver frossa under julen utan försöka göra så bra val som möjligt, om vi nu utsätts för alltför mycket mat.

  Jag läser på FB hur en del av mina vänner kokar knäck, bakar pepparkakor mm, mm. Så mycket av våra storhelger kretsar kring mat och onyttigheter, tyvärr.
  Det har faktiskt tagit mig rätt många år att tycka att det är OK att släppa det mesta av alla dessa förberedelser. Gamla vanor/ovanor bryts inte så lätt, åtminstone inte för mig.

  Om det ”bara” handlar om julhelgen så tror jag att det inte bara handlar om mat och dryck utan även hur stillasittande vi är.

  Jag har min plan klar för julveckan  cool

  Knytis hos yngste sonen på julafton, ”2-dag” på juldagen och 27/12. Sedan summerar jag december 28/12 (alltid fredagen närmast månadsbrytning). Men… nyårsafton är helig med en trerätters tillsammans med goda grannar. heart  yes

  Lycka till med din plan att undvika viktuppgång i december!  yes

 • 9 dec 2018 22:20

  Bella50 det var svårt att klicka Gilla på den, men man har ju inget val.frown Jag har också problem med stoppknappen ibland, har upptäckt att fläsksvålar är en bra handbroms.😆

 • 9 dec 2018 22:27

  Medlem16 jag njuter definitivt mycket mer av maten nu, och jag är säker på att det beror på att skuldkänslorna är borta. Men man måste verkligen vara på sin vakt när omgivningen är omåttlig. Att inte ta mer när man är mätt, och inte äta bara för att det bjuds, det är en konst. Den där dästa, proppmätta känslan är verkligen ingenting jag längtar efter.

 • 9 dec 2018 22:48

  gittan52 livsstilen har man ju inte bara på jul, tänker jag. Födelsedagsfika och liknande på jobbet minns jag som ett ständigt dilemma. Det är inte förrän nu, när jag blivit en gammal bitch, som jag har riktig kraft att hävda mina egna val. Tidigare ikväll, när det trugades glögg och pepparkakor, sa jag i skämtsam ton till värdinnan att jag numera är både glutenintolerant och har diabetes. Vips kom alternativen fram i form av sockerfritt och glutenfritt.

  Ibland tror jag att hela hemligheten med att jag lyckats gå ned i vikt är att jag blev pensionär och arbetsledig. Ingen stress, ingen social press, frihet att bestämma själv över mitt liv.

  Jo, naturligtvis är det tiden mellan nyår och jul som räknas. Men jag tror inte att jag skulle må bra av att plötsligt gå upp ett antal kilo på socker och kolhydrater under julen. Det måste gå att äta lite mer och extra gott utan att tappa kontrollen.

  Tack för uppmuntran! Jag är säker på att du lyckas med din decemberplan, du är nog den mest strukturerade person jag känner till.smileyyes

  Senast uppdaterad 9 dec 2018 22:49

 • 10 dec 2018 09:01
  pralin

  jag har inga problem  med  jul frossande. För mej  blir  de  nästan  tvärtom. Klart  vihar inget  hemma . Men där  ligger inte  mitt  problem.  Som  man  säger  de  är  mellan  jnuari  o framåt de  ligger. Ha  de gott

 • 12 dec 2018 12:52

  Klart jag är på att hålla vikten under julen !

  Jag har svårt att hitta bra alternativ till det traditionella söta och kolhydratrika , tycker att det ofta smakar som just ett  inte helt bra substitut och då väljer jag hellre att avstå helt.

  De flesta recept innehåller ju ingredienser som är tänkta att framkalla söt smak och för mig kvittar det - även "bra" sötsmak sätte igång mitt sug och sedan vill jag bara ha "the real thing "

  MIn jul kommer bli fylld av härliga långa promenader , extra träning på hotellgymmet och en massa härliga grönsaksröror som jag vet kommer finnas på hotellets olika restauranger 

   

Logga in för att skriva en kommentar.