icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 395913
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
18 mars 2018 13:02
14

Dag 80. En patetiskt torftig lunch.

Hjälp, mitt kylskåp svämmar över av rester! Man kan inte frysa röror med gräddfil och majonnäs. Det blev massor över från lunchen igår. Egentligen kostar de där grönsaksrörorna för mycket kolhydrater. Eller?  Köttfärsgrytan från i förrgår känns för gammal att lägga i frysen, och ikväll är jag bortbjuden. Men jag vill inte ha köttfärsgryta som dagens första mål.  Kan jag äta den till middag imorgon? Fast jag vet inte hur jag ska registrera den längre, och den var faktiskt inte sådär jättegod. Rostbiffen i sin plastburk har redan varit fryst och kan inte frysas om. Varför tog jag upp den från frysen igår? Cole slaw som jag gjorde för tre dagar sedan är snart för gammal.

Nyss gjorde jag alltså något väldigt dumt, jag lagade en lunch som jag egentligen inte tyckte var god. Bara för att det fanns rester som jag inte kunde med att kasta. Jag värmde en rest med svamp och stekt torskrom. La till en skiva kall, f d fryst rostbiff, en skopa aubergineröra och en klick tzatziki. Till det Påskmust Light. Det var ingen delikat lunch. Den gick inte att registrera i Matdagboken. Den stred mot alla mina principer om att bara äta goda saker som jag blir mätt av. 

Egentligen hade jag tänkt äta Djävulska ägg från Äggfastans meny. Jag tycker det är supergott och håller mig mätt ända till middagen. Men jag fick dåligt samvete när jag öppnade kylskåpet. Slutsats: Antingen måste jag bli bättre på att planera, eller bättre på att kasta rester. 

e0d3e1c3-12c8-4e6b-9da1-434dc162f1fa.jpg

 

Kommentarer

 • 18 mar 2018 13:18

  Det är svårt det där med rester, och jag känner igen dilemmat .

  Äta fast jag inte är sugen på det eller för att det inte är gott , eller helt enkelt kasta.....( vilket känns hemskt & fel )

  Har samma problem med krukväxter, finns det lite lite liv i dem så tar det emot att slänga ut dem, försöker med lite konstgjord andning och så får de stå och se risgia ut ett tag till - de irriterar mig och är fula i fönstret och så vet jag ju att de med största sannolikhet kommer att dö ....lika bra att göra växtens och min plåga kort och rensa och slänga wink

 • 18 mar 2018 13:36
  Emmi11

  Var får du tag på torskrom? Har länge letat med ljus och lykta.

  Förr fanns det i helkonserv, man öppnade burken i båda ändar, tryckte ut torskrommen och skar den i skivor för att steka - jättegott.

  Bor inte så att jag har tillgång till fiskbil heller, annars kanske man kunde be snällt där....

 • 18 mar 2018 14:10

  8veckor jag har kommit fram till att jag måste börja slänga mer, trots allt. Jag vill inte vara en kompost som stoppar i mig rester för att de ska ta slut. Ska försöka bli bättre på att planera också, men såna här situationer kommer ändå att uppstå.

  Emmi11 jag köper färsk torskrom i fiskaffären. Det finns bara nu på vårvintern, så det är en sorts primör här på västkusten. Jag kokar den (försiktigt, bara sjuda, så att romsäckarna inte spricker) först med massa kryddor, (den kokta rommen kan man sedan frysa och ha i förråd) och steker sedan skivor med mycket smör. Servera med kall majo/gräddfil/chilisås. Jättegott, går inte att jämföra med torskrom på burk. smiley

  Senast uppdaterad 18 mar 2018 14:13

 • 18 mar 2018 14:45
  Emmi11

  Seglar67 ska försöka få tag i färsk rom. Öppnar du romsäckarna innan du fryser sen när dom är kokta?

 • 18 mar 2018 15:19

  Visst är planering bra så det inte blir så mycket rester över, men färdig mat håller sig länge i kylen, oftast i minst en vecka. Om man värmer upp maten så att bakterierna dör håller det ytterligare några dagar. Jag har begränsat frysutrymme och äter ofta matrester som stått upp till en vecka i kylen och har inte märkt att något blivit dåligt. Cole slaw och andra kalla röror håller minst en vecka.

 • 18 mar 2018 16:16

  Nej Emmi11, om du tar bort hinnorna runt de kokta romsäckarna blir det helt omöjligt att skiva och steka torskrommen, den faller isär och smular sig. Hinnorna funkar som ett slags korvskinn. Därför är det också väldigt viktigt att bara sjuda romsäckarna, knappt det förresten. Riktigt låg värme på spisplattan under en halvtimme. Inte alls som när man kokar fisk som vanligt, med andra ord. Romsäckarna ska bli hårda men inte spricka. Massa lök och kryddor i kokvattnet, jag hade stjärnanis, hela pepparkorn, ingefära mm. Googla så hittar du recept! yes

 • 18 mar 2018 17:16
  Emmi11

  seglar67 tack för tips. Ska göra som du säger:)
  nu gäller det bara att hitta rommen...

 • 18 mar 2018 18:49
  Bella50

  Vi gör ofta en ” Kajsa” av rester ...så som ulla beskriver. Brukar bli superbra. Jag lagar oftast mat utan recept ändå så inga konstigheter.

  Är det bara smårester kan vi göra varsin 3-rätters....bara man blir mätt och nöjd. 

 • 18 mar 2018 21:11

  Bella50 och ulla165 och Medlem16, hur gör ni då med registreringen? Ni verkar vara garvade MD-rävar, jag känner mig fortfarande ganska ny och osäker. Slänger nog hellre en tveksam rest än att inte vara säker på innehållet, alltså näringsmässigt och kalorimässigt.

 • 18 mar 2018 21:53
  anna54

  Jag undrar också var den där helkonserven med torskrom tog vägen. Ett tag var ju torsken utrotningshotad men det är den väl inte nu? Vi åt den i skivor, kalla eller panerade stekta. 

 • 18 mar 2018 22:05

  Torsken är inte samma torsk överallt. De lever i olika bestånd och är liksom "bofast". På vissa ställen (till exempel delar av Östersjön) är den utrotningshotad. Om man köper KRAV eller MSC-certifierad torsk i fiskaffären är man säker. Det kanske är så att den konserverade torskrommen inte sålde så bra? Smaken går i alla fall inte att jämföra med den hemkokta. Färsk torskrom finns som sagt en kort period i fiskaffären nu på vårvintern och är helt fantastisk.

 • 18 mar 2018 22:12

  Seglar67: jag väger all min mat, och alla rester jag har hemma har jag ju redan registrerat en annan dag, så för mig är det inte så svårt. Nollställer vågen mellan varje gång jag lägger något mer på tallriken.

 • 18 mar 2018 22:29

  Medlem16, det låter så enkelt. Jag tycker att jag måste höfta och gissa hela tiden. Hur mycket är kvar av den där kycklinggrytan, är det en eller två portioner? Hur mycket väger egentligen en portion av gräddfilsröran? Fast kanske handlar det bara om att jag är lat och tycker det är för besvärligt med allt småduttande när man registrerar en middag av rester. 

 • 18 mar 2018 23:03
  Bella50

  När jag får rester som fryses in eller bara hamnar i kylen..har jag noterat innehållet och datum på burken så jag kan kopiera från den dagen och vid registreringen korrigera mängderna.

  F.ö. måste man uppskatta och höfta ibland ( jag tar till i överkant ) och inte bli nojig för det.

  Slänga mat ligger inte för mig alls.

   

   

Logga in för att skriva en kommentar.