icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 425035
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
2 januari 2018 13:01
6

Dag 8. Räddningen när suget slår till.

Jag saknar någonting i spalten Kategorier till vänster i Matdagboken. NödMat. Eller varför inte Första Hjälpen vid Sug?

Jag är en Tröstätare. Men också en Småätare, en Stressätare, en Rastlösätare, en Upprördätare och en Tristessätare. Jag vill ha något att stoppa i munnen när jag kommer till ett extra svårt kapitel i mitt manus. Blir sugen när det ösregnar och jag inte vill gå ut. Vill belöna mig själv när jag känner mig extra nöjd. Munorolig har jag läst att det finns något som heter. Alltid spännande med en diagnos. ;-)

Ombord på vår båt har vi en Grab Bag i en bänk i sittbrunnen. Det är en vattentät liten väska som är laddad med det viktigaste om vi måste överge båten. Vatten, ficklampa, energibars, vhf-radio, raketer, värmefiltar, sånt. Bara att greppa och hoppa i livflotten.

Sedan igår har jag en Grab Box i kylskåpet. Den innehåller för närvarande bara gräddfil, kryddad med Dippkrydda Sourcream/garlic köpt på nätet från Ölands Örtagård .(Innehåller Yoghurtpulver, vasslepulver, havssalt, mjölksyra, vitlök, persilja.) Smakar gudomligt att dippa morotsstavar i. Jag har fler kryddblandningar från Öland som jag ska prova, bland annat Fiskkrydda Smögen. Den är säkert också smarrig att dippa saker i. Fröknäcke till exempel. 

Fröknäcke är också bra, skapar inte sug efter mer. Jag gör Julknäcke som finns bland MDs Recept, men byter ut kryddorna mot anis, fänkål och hel, mortlad koriander. Frågan är bara vilket pålägg jag ska ha? Jag gillar krämiga saker. Man kanske kan göra någon god påläggsvariant med kryddad kvarg?

Te hjälper mot sug. Kaffe förstås, om man tål det. Jag kan inte dricka utan mjölk, men byter ut mot Kakaosmör i linser, köpta från BodyStore . En kakaosmörskiva i koppen räcker, bara 23 kalorier och ännu godare än mjölk.

Har du något tips på andra bra sugdödare? Helst någonting som man kan göra i förväg och ha i förråd ett tag, i kyl, frys eller skafferi. Att ställa sig och baka eller laga mat just när man är som mest sugen är inte bra, det slinker lätt in saker i munnen då, åtminstone på mig. En mandel här, en dadel där.

Apropå det, kom inte med förslag på falska chokladbollar tack. Eller små nötkakor med "bara" 80 kalorier i varje. Det är ingen konst för mig att göra slut på hela dagens kaloribank bara på såna om det är verkligt nödläge. 

Idag hamnar en bra bit av lunchen i min GrabBox. Jag lagade Omelett med Ruccola och parmesan som finns i MDs Receptbank, och lade till 30 g skinka, mozzarella och champinjoner. Totalt 480 kalorier. När jag var proppmätt var det fortfarande en bit kvar i stekpannan. Den blir god som kvällsmat. Om den finns kvar då. Vilken lyx att kunna äta upp den och inte ens behöva räkna kalorierna, de är ju redan registrerade! :-)

357c5b42-a38b-476d-9a7d-703cde3a3a14.jpg

 

 

Gillar

Kommentarer

 • 2 jan 2018 14:25
  paloma

  Jag känner igen det där med att stå och stirra i kylen och skåpen för att hitta något nyttigt att äta, speciellt när man redan är desperat och bara vill äta något.

  Men jag äter havregrynsgröt med lingonsylt till frukost vid 9 tiden, lunch vid halv 1 bestående av en hembakad fröfralla med smör och ost och ca 3 dl smoothie gjord på banan, äpple, päron, apelsin, mango och lite osockrad äppeljuice. Till middag som jag äter ca 16:30-17:00 äter jag kött, fisk eller kyckling med lite potatis, ris eller pasta, någon sås eller en klick Cremé Fraiche...vanlig husmanskost helt enkelt.

  På kvällen blir det oftast lite valnötter, en banan eller något annat litet. Jag blir inte hungrig däremellan, så jag behöver sällan nödmat☺

 • 2 jan 2018 15:34
  Molnbär

  Jag tycker inte man behöver något pålägg på fröknäcke. Förresten går de bara sönder om man försöker bre nåt på dem.

  Själv är jag förlorad bara jag sätter foten i köket. Brukar försöka med andra "sugdämpare", såsom att städa avloppet under duschkabinen. Man är garanterat fri från sug efter en sån vända ☺

 • 2 jan 2018 15:45
  BirtheX

  Vi faller för olika sorts frestelser. Jag t ex kan föräta mig på Frökex. Jag kan inte ha något sånt hemma och jag vet att jag kommer sakna det där krashandet mellan tänderna. Mandelkaka el chokladbollar? Ha ha... För mig gäller att ha rent i skåpen och dricka mycket vatten, the och kaffe. Morotsstavar och dipp är ok. För mig gäller det att härda ut i 3 veckor. Sedan är värsta sugen över... 

  En promenad mot sug? Långt från köksskåpen...

 • 2 jan 2018 16:33
  gittan52

  Jag håller med BirtheX. Mitt sug kommer ofta efter att jag ätit något jag inte bör äta, t.ex bondkakor, digestivekex, godis etc. Så om jag undviker den första biten så går det bra smiley

  I år bakade jag t.ex. inga bodkakor trots att jag nog gjort det i alla år innan, till jul. Vi överlevde julen trots det och jag slapp plusvikt under december.

  Jag tror att sug ofta dyker upp när vi inte ätit oss mätta. Åtminstone har det fungerat så för mig, såvida jag då inte börjat smaka på något som drar igång det.

 • 2 jan 2018 18:24

  Jag gör en stor bytta med sallad som jag tar till vid behov. Håller sig i flera dagar och jag äter ju ändå sallad till varje måltid, bara att göra lite mer. Något som jag tycker är väldigt gott att ha till är tångkaviar som endast innehåller 15 kalorier per 100 gram! Antingen som den är men extra gott ihop med lite lättmajonnäs och hackad rödlök. Att mixa ihop en egen hummus är också toppen att ha redo i en bytta i kylen, både till salladen men även som pålägg.

 • 2 jan 2018 19:13

  Medlem16 Hummus var en bra idé, det gillar ju jag, måste kolla näringsvärdena. Tångkaviar var också ett bra tips, det har jag aldrig smakat. Låter som en god röra med majonnäs och rödlök. Passar säkert bra som pålägg på fröknäcke men också som tilltugg till kokt, kallt ägg, om man vill ha ett lite stadigare mellanmål.

  Molnbär där är vi olika.:-) Jag gillar att laga mat, särskilt ny mat. Mina fröknäcke håller ihop lika bra som vanligt knäckebröd. MDs recept på julknäcke var däremot odugligt. Blev bara smulor. Man måste ha fiberhusk och haverikli i "dgen" annars hålelr det inte ihop.

  gittan52 Vi har världens onyttigaste jultradition i vår familj, kommer från mina föräldrar, sju sorters julkakor direkt till frukosten på julafton. I år firade vi som tur var hos barnen i Göteborg, då passade vi på att byta ut både den traditionen och några till. Mandelflarn och bondkakor triggar suget direkt hos mig, brukar vara sockersjuk hela julafton. Men inte i år! Det gäller att våga ändra på saker.

Logga in för att skriva en kommentar.