icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 65 kg 244116
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
14 mars 2018 13:55
7

Dag 76. Vikten stilla står. Tankar om träning.

Sedan en dryg vecka vägrar vågen att röra sig under 73,9. Över går däremot bra, jag pendlar ungefär ett halvt kilo upp och ner. Efter helgens uppgång provade jag att strypa kolhydraterna rejält jämfört med min vanliga kost, och det gav genast ett fantastiskt resultat. Tillfälligt. Idag är det fyra hekto upp igen.

Jag vet ju att det är meningslöst, och ointressant att älta detta. Men det är min blogg, och jag ältar som jag vill. Kanske beror stilleståndet på att jag ökat träningsdosen? Spinning och styrketräning på gymmet tre gånger i veckan och styrketräning hemma alla andra dagar. Långpromenaderna får vänta. Nu är det muskler som prioriteras. Jag älskar faktiskt styrketräningen. Jo, det är sant. Igår hittade jag den perfekta musiken för hemmaträningen. Hanne Boels CD ”Black Wolf”. Perfekt rytm för att lyfta hantlar och träna rumplyft på pilatesbollen. (OBS Inte samtidigt! laugh)

Idag var det premiär för pulsmätning på spinningen, med alla mina prylar igång: pulsbältet Polar H10, armbandet Polar 2 och appen Polar Beat i mobilen (som inte behöver vara med under passet). Tyvärr lyckas jag inte få över pulskurvan till datorn, jag skulle vilja skriva ut den för att titta närmare på intervallerna. Får kolla med Polarsupporten, de har svarat väldigt snabbt hittills. Håkan på gymmet, min guru, tyckte att det var väldigt bra resultat. Om jag minns rätt, sa han att min maxpuls ska vara 215 slag/minut minus min ålder. Alltså 147 slag/minut. Samt att det viktiga är att pulsen snabbt går ner till 70% av maxpulsen under ett pass. Det blir 103. Kan det stämma? Verkar högt, tycker jag. Får googla lite, om jag inte får några bra expertsvar här. Från LadyG kanske?

Stundtals blir jag euforiskt lycklig över viktnedgången så här långt. När undanlagda favoritkläder passar, och när jag plötsligt kommer på att nu kan jag nog börja med Ashtangayoga igen, nu när tolv kilo valkar är borta. Fortfarande har jag minst sex överflödskilon kvar, även om jag snuddar tanken att släppa mitt ursprungliga mål, 65 kg. Kanske är det för lågt. Jag vill absolut inte känna mig svag och tunn. Stark och smal vill jag vara!

Två kilo till SKA bort innan jag åker iväg på min långsegling i april. Idag fortsätter jakten på kolhydrater. Igår blev det trots allt för mycket, 27 gram. Idag ska det bara bli 14 gram. Djävulska ägg från Äggfastans recept, och därefter kvargmellanmål och köttfärssås med shiratakinudlar. Gör nog en coleslaw dessutom. Jag tycker att enbart äggfasta blir för extremt för min del. 

Kurvan (från igår) visar pulsen från det jag har klätt om innan träningen, tills dess jag kommer tillbaka från duschen. Tydligen tappade pulsbätet kontakten med mobilen när jag duschade.

665fee06-655d-4430-b0fc-366fe04e9955.jpg

Gillar

Kommentarer

 • 14 mar 2018 15:11

  Hur snabbt pulsen sjunker efter ansträngning hänger ihop med hur vältränad man är, hur hård ansträngningen var m.m. så det stämmer att det är bra att pulsen sjunker fort. Jag har försökt hitta någon källa till påståendet om 70% däremot, men inte lyckats hitta något. Vill minnas att jag fick höra att pulsen normalt sett ska sjunka minst 30 slag på en minut efter avslutad träning, hos elittränade sjunker den uppemot 70 slag på en minut efter träning. Dessvärre hittar jag lika lite källor till det som till PT:ns påstående.

  Däremot minns jag tydligt att de på Bosön kontrollerade puls och mjölksyra efter 1 minut respektive 3 minuter, då pulsen och nivåerna av mjölksyra talade om hur vältränad man är. Då hade jag kört ett väldigt tufft test för att ta reda på maximal syreupptagning samt maxpuls. 

  Maxpuls är högst individuellt. Om man går efter de olika formler som finns, som vanligtvis inkluderar ålder på ett eller annat sätt, så har de alla en gemensam nämnare: De tenderar att visa fel värde för ungefär en tredjedel av befolkningen. (Se t ex https://traningslara.se/vilken-formel-ar-bast-for-att-uppskatta-sin-maxpuls/ för mer läsning om det).

  Maxpulsen sjunker i snitt med 1 slag per år, om man inte tränar mycket. Den sjunker saktare hos vältränade. Med det i bakhuvudet bör jag alltså ha 181 i maxpuls, ungefär. Om inget oförutsett händer bör jag vid 65 års ålder ha 160 i maxpuls. Ganska långt från 215-65=150 som formeln anser. När jag mätte maxpulsen vid 42 års ålder hade jag 184 i maxpuls, formeln säger 173. Så jag är en av dem den verkligen inte visar rätt för.

  Tyvärr ger jag inga bra svar på dina frågor, delvis för att allt är väldigt individuellt. Hur kändes det när du låg högt i puls? Hade du kunnat öka lite till? Hur var andningen då, kontrollerad och behärskad eller vilt flämtande efter luft? Hur snabbt kändes det som att du kunde prata och andas normalt igen?

  Senast uppdaterad 14 mar 2018 15:14

 • 14 mar 2018 15:20

  Pulsfunderingar överlåter jag glatt åt proffsen ( LadyG )

  Träning ger ju ofta ofrånkomligen en viktökning ,

  När du börjar träna ökar blodmängden i kroppen de första veckorna. Det kan innebära en viktökning .

  Eftersom din kropp får mycket att göra behöver den mer energi. Och energi kräver syre som ska pumpas runt i kroppen - och mer syre kräver i sin tur mer blod.

  Vågen kan stå stilla

  När du börjar förbränna fett kan det hända att det ändå inte ger utslag på vågen. Ett kilo fjädrar och ett kilo järn väger som bekant lika mycket men tätheten av de två skiljer sig markant. Detsamma gäller muskler och fett.

   

  Fortsätter du att träna så mycket du gör kommer du ju få en smidigare starkare kropp och ditt välbefinnande kommer säkert öka , då måste man försöka sluta stirra sig blind på dessa hekto upp och ner p vågen !

 • 14 mar 2018 16:00

  Tack för svar, båda två! LadyG jag vet inte hur det kändes när jag låg som högst i puls, under passet har jag fullt upp med trampandet, hinner inte kolla armbandet. Jag tror att jag försöker ta i allt jag kan, men kanske finns där ändå en liten reservation, en liten tanke om att vara "försiktig". Vad jag vet är att det behövs "bara" knappt en minut innan jag kan andas något sånär normalt igen (klockan på väggen). Nästa gång ska jag försöka att verkligen ge järnet.

  Bland killarna på gymmet finns de som tar i på spinningen så att de kräks efteråt. (Inte på mina pass, dock.) Jag är lite rädd för ordet "maxpuls". Vad händer efter det? Hur vet man att man är där? Det är det där med kontroll... Jag vill känna mig säker på att inte svimma eller tappa andan helt, minns ett fruktansvärt cykelpass för ca 10 år sedan, uppför ett berg, där jag plötsligt inte fick luft och trodde jag skulle dö.

  8veckor jag veeeet, smiley det är fånigt att älta några hekto upp eller ner, särskilt nu när jag betraktas som normalviktig av de flesta i min omgivning. Men jag har faktiskt flera kilo kvar!

   

 • 14 mar 2018 17:28

  Jag ska försöka beskriva begripligt, det är tre begrepp som rör sig i träningsvärlden som för de flesta är ganska abstrakta. Det första är laktattröskel, andra är maxpuls, och det tredje är maximal syreupptagning

  Laktattröskel, mjölksyratröskel, kallas den punkt då musklerna inte längre hinner transportera bort mjölksyran som bildas. Vid normalt arbete kommer muskeln att bilda laktat och transportera bort denna för att bilda ny energi av den, ju hårdare arbete ju mer laktat bildas. Med träning för bättras förmågan att transportera bort mjölksyran och du kommer att kunna springa snabbare eller cykla fortare, med en högre puls utan att benen stumnar.

  Maxpulsen är det snabbaste hjärtmuskeln kan kontrahera per minut. Otränad har hjärtat ganska dålig slagvolym (den mängd blod hjärtat kan pumpa per slag) vilket får till effekt att när musklerna behöver mer syre måste hjärtat pumpa fortare. I takt med att man blir mer vältränad blir även hjärtmuskeln det. Den klarar av att pumpa ut större mängd blod per slag, vilket får till effekt att vid samma upplevda ansträngning har man mätbart lägre puls. Man kan se effekter på vilopulsen också, det är inte svårt att sänka vilopulsen 15-20 slag per minut utan vidare. Mer i vissa fall.

  Maximal syreupptagning (ofta förkortat VO2max) är den maximala mängd syre kroppen kan ta upp och transportera mätt i l/min. Ofta blandar folk ihop uthållighet med maximal syreupptagning, de är förstås relaterade men inte synonymer. Det finns anledning för många att bry sig om detta värde:

  Maximal syreupptagning (VO2max) är en oberoende prediktor för hjärt–kärlsjukdom och förtida död.

  Relationen mellan maximal syreupptagningsförmåga och fysisk aktivitet hos äldre kvinnor (PDF)

  Bloggen hjärnfysik om VO2max

  Man kan pressa sig över den maximala syreupptagningen, vilket man inte kan med maximal puls. Känslan när man pressar sig över maximala syreupptagningen är attt man får andnöd, det är fruktansvärt tungt och det blir svårt att andas kontrollerat. Lusten att "flämta" (ytandas häftigt) är stark. 

  Många motionärer är för otränade för att nå förbi den här punkten och det uppfattas ofta som att man nått maximal puls. Det man nått är maximal arbetspuls möjligen, men hjärtats maximala frekvens ligger sannolikt högre. Ju mer vältränad du blir ju högre puls når du innan du når din maximala syreupptagning. Eliten har väldigt få slag mellan sin maximala syreupptagning och sin maximala puls. Motionärer som nyss börjat har ofta relativt låg puls när de når maximal syreupptagning, vilket gör att det blir en lång väg upp till maximal puls (och varje minut över maximal syreupptagning är plågsam). 

  Eftersom det dessutom är grenspecifika saker vi pratar om gäller det att man testar i den idrott man är intresserad av. Jag kan alltså inte överföra mina resultat i löpning på cykel eller vice versa.

  Når man maxpuls är det stopp. Man anstränger sig verkligen så hårt som kroppen är förmögen att ta i. Det är extremt jobbigt, luften är slut, musklerna skriker av mjölksyra, många blir illamående och får begränsat synfält av ansträgningen. När man når maxpuls klarar man inte att hålla ansträgningen särskilt länge, klarar du mer än ett par sekunder är det sannolikt inte din maxpuls du nått (se VO2max). Det är jobbigt men ofarligt om man är frisk. 

   

  Senast uppdaterad 14 mar 2018 17:30

 • 14 mar 2018 18:57
  gittan52

  Ja, älta precis som du vill, jag ska inte kommentera det   wink

  Supporten på Polar har jag bara goda erfarenheter av. När jag fortfarande joggade, för så där 4-5 år sedan, så använde jag en pulsklocka från dem och jag kunde komma upp mot 180 slag/min emellanåt utan att få någon svimningskänsla, så maxpulsen är nog väldigt individuell.

 • 14 mar 2018 20:41

  Tack LadyG för pedagogisk förklaring och superintressanta länkar som jag sparar! När mitt midjemått har minskat lite till ska jag testa den där fitnesskalkylatorn. Och pdf:en om effekten av träning hos äldre kvinnor var ju mycket uppmuntrande. smiley Skönt att få en förklaring till den där skräckupplevelsen när jag trodde att hjärtat skulle stanna! Jag hade alltså helt enkelt uppnått maximal syreupptagning. Inget jag har lust att uppleva igen.

  Tack för det, gittan52  Jag anar ju ändå vad du tänker. winkPolars support är verkligen toppen. Samme Peter har nu svarat på alla mina frågor i stort sett med vändande mail, och förklarat varför det inte funkar som jag vill, och hur jag ska göra. Det ska bli spännande att få lite bättre förståelse för pulsträning och jag ser fram emot förbättrade värden för egen del, även om det inte var dåligt nu heller.

   

 • 14 mar 2018 20:51
  paloma

  Du har kommit väldigt långt i din viktresa, då kommer det både stillestånd och uppgång. Kroppen behöver nog landa lite i det nya.

  Jag kan inget om puls och träning, men du har redan fått experthjälp☺

Logga in för att skriva en kommentar.