icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 65 kg 322342
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
5 mars 2018 11:37
12

Dag 68.  Halvvägs. Vinna eller försvinna?​

Min pappa lärde mig mer än att kräkas. Jag känner att jag måste ge honom upprättelse efter det tidigare blogginlägget. Han var en gammal pappa, född redan 1904, och ett av hans favoritcitat var: ”Hellre lyss till den sträng som brast, än att aldrig spänna en båge.” (Verner von Heidenstam.) Nu när jag är äldre märker jag hur mycket av det som man fnissade åt som liten, sitter fasttejpat i hjärnbarken. ”Var icke hård, Kung Helge, men endast fast. Det svärdet biter skarpast, som är böjligast. (Frithjofs saga, Esaias Tegner)” Fniss, fniss, men samtidigt modernt ledarskap än idag…

Nu höjer jag ribban, nu när jag är mer än halvvägs till slutmålet. Mitt delmål till Annandag Påsk har hittills varit 74 kg. Nu när jag närmar mig den siffran med rasande fart sänker jag siffran jag vill se på vågen den  2 april till 72 kg. Det ska gå! Däremot undrar jag hur det ska gå sen, när vi är ute och seglar i åtta veckor. Det blir den verkliga kampen. Slutmålet är 65 kg till midsommar, då är det Brudklänning på! (Min gamla alltså, från 1976.) Men jag lägger redan nu in en gardering att det kanske är ett överilat slutmål, taget i stridslusten på annandag jul, när jag gick med i Matdagboken. Då var mitt BMI över 30, jag vägde in på 85,8.

Idag är jag nere på BMI 25, 9 och har gått ner 11,7 kg.  Helt i enlighet med mitt mål från början. Ändå undrar jag om jag verkligen trodde det var ett realistiskt mål då, den där hemska dagen efter julhelgen? Jag ville så förtvivlat gärna, men trodde jag? Det var nog så att jag hade pappas gamla vers i bakhuvudet, ”Hellre lyss till den sträng som brast…osv”. Bättre att försöka, av hela sitt hjärta och all sin kraft. Den som faller är ändå på väg, och kan resa sig. I fortsättningen aktar man sig för just den snubbelstenen. I fortsättningen kan man lite bättre.

Före - alltså anno 1976 wink

c6a8272f-4a15-478d-b81b-9cb1871dc687.jpg

Gillar

Kommentarer

 • 5 mar 2018 11:54

  Vinna - självklart !

   

  Mycket man fnissat åt och föraktat hos sina föräldrar & farföräldrar sitter djupt rotat och kommer ibland fram som egna sanningar.

   

  Det är 12 veckor mellan 2 april och midsommar och ditt viktmål är 7 kilo på dessa veckor.

  - hade absolut varit realistiskt OM du varit hemma och haft dina ny rutiner som du levt efter sedan efter julhelgen -

  MEN nu ska ni ut på båten och segla i 8 veckor...

  ( jag kan tipsa dig om en 8 veckors diet wink- havregrynsgröt till lunch och broccolimos till middag )

  Om jag vore du skulle jag redan nu börja planera för att hitta några olika kombinationer av mat som dels håller dig mätt & nöjd , dels som fungerar att tilllaga ombord.

  Prova att laga dem hemma och hittar du några nya / gammla favoriter så håll dig till dem.

  Har man en plan är det enklare att hålla sig till den än att handla mat och laga mat när man är stresad och hungrig.- det var en bidragande orsak till att jag klarade sportlovet , jag visste exakt vad jag skulle äta alla måltider .

  Blev långkoket lyckat i helgen ?

   

  Min räddare när jag är i Spanien under sommaren är att jag inte alls är lika hungrig när det är varmt , och sedan  finns min favoritläsk , Fanta Citron Zero . Så länge jag dricker ordentligt är hungern inte lika påtaglig.

   

   

   

   

 • 5 mar 2018 12:15

  Tack 8veckor, jag är verkligen glad att du klarade ditt vinterlov, det ger mig styrka också. Leva på havregrynsgröt och broccoli i Grekland, nej tack! laugh Jag samlar redan på bra recept. Färdiga menyer är också bra, jag håller på att planera. 7 kilo på 12 veckor - det låter verkligen inte omöjligt! Jag hade inte formulerat målet på det viset, tack!

  Långkoket blev helt fantastiskt gott. Jag kopplade för säkerhets skull in en timer på grytan, så att den skulle stänga av efter 10 timmar. VI skulle ju vara borta från huset hela dagen. När vi kom hem efter nästan tio timmar stod den och puttrade så mysigt, och grytan var himmelsk! Snacka om pulled lamb! (Fast det var från början förmodligen ganska sega bitar från en treårig bagge.) Ljuvligt såsig med massa grönsaker, aubergine, zucchini, lök, tomatkross, paprika, vitlök. Samt vin och kryddor förstås. Inget fett alls. Måste prova med kyckling snart.

  Jag åt två stora portioner plus blomkålsmos men gick ändå ner i vikt.

  Fanta Zero är jättegott och det finns liknande i Grekland. Men jag måste vara måttfull med tanke på min mage. 

  Senast uppdaterad 5 mar 2018 14:58

 • 5 mar 2018 12:19
  gittan52

  Du har ett otroligt fokus och flyt på viktminskningen nu, vilket jag förstår att peppande för dig.
  Nu ska man ju inte ”måla fan på väggen”, men jag hoppas verkligen att du kan hantera den eventuella viktuppgången under båtresan på ett bra sätt.
  Nu behöver det kanske inte bli en viktuppgång, men i de allra flesta fall brukar semester innebära ändrade rutiner vilket i sin tur ofta innebär viktuppgång.

  ” Den som faller är ändå på väg, och kan resa sig. I fortsättningen aktar man sig för just den snubbelstenen. I fortsättningen kan man lite bättre.”
  Jag hoppas att det är så för dig. Mentalt kan det dock vara svårt att acceptera eventuell uppgång, eller avsaknad av viktnedgång, där tiden innan har fungerat så bra.

  Men nu är ju detta tankar från mig, som gärna har både hängslen och livrem  blush
   

 • 5 mar 2018 12:29

  åh nu kom jag på ett jättegott recept jag gjorde ofta under lchf och som kommer passa perfekt i din nya "potta"

  Receptet kommer från " Sopranos kokbok " - Braciloe dvs fyllda biffrulader i tomatsås

  Fyll lövbiffar med parmesan , persilja vitlök och en skiva parmaskinka. Rulla i hop och knyt med steksnöre till en rulad/ knyte.

  Hetta upp lite olja i grytan och bryn ruladerna runt omkring

  Gör en tomatsås på 1 liter passerade tomater och 2 dl vin ( rött eller vitt efter egen smak )

  Fyll på med extra grönsaker om du önskar och låt köttet  puttra minst 1 1/2 timme i tomatsåsen.

   

  Köttet blir ljuvligt och blir det något över av såsen har du den antingen som bas i en köttfärssås eller äter som dipp till dina fläsksvålar wink

   

   

  Senast uppdaterad 5 mar 2018 12:41

 • 5 mar 2018 12:40

  Tack för varningen gittan52! Jag känner ingen oro för att falla under den kommande semestern, jag tror att jag är förberedd och inställd på att klara det, och till och med kunna fortsätta minska i vikt. Vi har ju hemmet med oss, ska inte bo på hotell eller äta på restaurang oftare än annars. Inte minst kommer jag att vara närmare 13 kilo lättare än förra resan! Det blir en otrolig skillnad att jag orkar mer och rör mig lättare. Sötsuget är borta, och jag tänker inte väcka upp det. Brödet är borta, och jag är inte beredd att betala kostnaden för ett återfall. Dessutom - och inte minst viktigt - har jag ju min nya flock här på Matdagboken som jag har tänkt fortsätta hålla kontakten med under seglingen.heart Det är bara vissa dagar som kommer att vara utan uppkoppling, jag tar med en matvåg ombord och har absolut inte tänkt sluta registrera vikt, åtminstone en gång i veckan. Det brukar finnas personvågar på alla apotek.wink

  Senast uppdaterad 5 mar 2018 12:46

 • 5 mar 2018 12:44

  Det receptet ska provas 8veckor! (Steksnöre, check!) Man tror ju att man ska laga mycket fiskrätter när man är i Medelhavet, men fisk är svindyrt i Grekland. Kött och kyckling är däremot oftast billigt om man handlar i charkuteriet och inte i snabbköpets frysdisk.

  Senast uppdaterad 5 mar 2018 12:47

 • 5 mar 2018 18:31
  Monqi

  Du är superduktig, inspirerar! heart

  Jag ser många som berättar om att det går upp i vikt på semestrar, men själv har jag alltid tappat i vikt på semestrar utomlands, tror det beror på att jag rör på mig väldigt mycket mer då, särskilt kvällstid, går långa promenader längst med gågatorna kvällstid, och längst med strandpromenader om det inte är för hett smiley

  Du kommer klara er seglartid galant, med det nya tänket och kosten, man kan om man vill och du kan, jag tror på dig! Kram

 • 5 mar 2018 20:30

  Tack Monqi!heart Jag tror också det. Kram

 • 5 mar 2018 20:42
  Tita

  Vilken fin ung brud😊 Jag önskar att du når målet att komma i din klänning till utsatt tid!!

 • 5 mar 2018 20:44

  Tack snälla Tita! heart

 • 6 mar 2018 07:57
  Bella50

  Du är så himla fokuserad och det ger ju resultat. Grattis 👏👏

  Ett steg i taget...framåt...det är modellen. Tillbaka vill vi inte. Den vägen kan vi...

 • 6 mar 2018 09:54

  Bella, det är sant att jag är mer fokuserad nu än jag kan minnas att jag någonsin varit. På bekostnad av en massa andra saker. Det är Matdagbokens "fel". Du gav mig just idén till dagens bloggpost. wink

Logga in för att skriva en kommentar.