icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 65 kg 288058
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
2 mars 2018 13:08
13

Dag 65. Hurra, nu ser jag en muskel!

Hur bygger man muskler efter 60? Behövs det ens? Och vilka muskler ska man i så fall satsa på? Jag har alltid varit urstark. Sådär okvinnligt stark. När jag var tio år brottade jag ner alla jämnåriga killkompisar. När jag fyllt tretton gjorde jag misstaget att förödmjuka den femtonårige pojke jag var hemligt kär i, genom att besegra honom med ett enda kast på vår gräsmatta. Min styrka och mina muskler var en självklarhet, en del av min personlighet, och så har det fortsatt hela livet, även under överviktsåren.

När hände det första gången att jag måste släppa taget om något med orden: ”nej, jag orkar inte!”  Efter femtioårsdagen? Kanske redan innan dess. Nu efter 67 tycker jag det har gått fort utför. Det märks främst på armstyrkan, till exempel när jag ska hissa segel, eller skota hem på vinschen. Mina förr så starka pianofingrar har veknat. Ofta, ofta måste jag be om hjälp att skruva upp ett burklock. Ryggen och magmusklerna ska vi inte tala om. Numera håller jag mig undan när utemöbler och hammock ska bäras ut från förvaringen i garaget. Armhävningar? Hahahahaha!

Men sedan jag köpte gymkort har det börjat hända saker. Håkan, ägaren till gymmet, vill inte kalla sig PT men är engagerad och kunnig. Han har visat mig några övningar anpassade till mina förutsättningar. Ibland kommer han med synpunkter på att det är dags att öka utmaningen. Nu har jag tränat två gånger i veckan sedan i julas, och börjar känna mig riktigt duktig på vissa saker. Kettlebell till exempel. Och olika sorters core-träning. Snart är jag mogen för redovisning. Då ska jag visa Håkan att jag kan ta mig upp från liggande till sittande, med ena benet utsträckt i luften och händerna korsade på bröstet. Hujeda…

Magmusklerna är ännu osynliga, men valkarna runt midjan har krympt rejält och biceps har kommit tillbaka med besked. Ryggmusklerna har jag inte riktigt koll på, men jag har mindre ont i ryggen och bättre hållning. Tänk att det kan gå så fort att ta sig från mänskligt vrak till pigg motionär? Varför väntade jag till efter jul? Här kan du läsa om peppande forskningsresultat när det gäller träning för äldre kvinnor: http://www.muscles.se/arkivartiklar/en-timmes-motion-i-veckan-ar-tillrackligt-for-aldre-kvinnor/

Kolla vad jag har fått tillbaka!

a8797adf-4753-413a-9bf5-047712b65b3a.jpg

Pepp på väggen i gymmet:

f8c62fe6-574a-4789-bd05-0fb8284bffd9.jpg

Favoritredskap för multiträning:

a862b3fb-5dd4-466a-b73c-f1f2a29b2538.jpg

Efteråt. Tonfiskröra med två ägg och fröknäcke, mums.

21a5d0c1-6423-452c-b1cc-08e906819e1b.jpg

Gillar

Kommentarer

 • 2 mar 2018 13:21
  Lovis

  Hurra för dig, så bra du är laugh

  Har också märkt det där med burklock etc, men har tyvärr fått artrosförändringar (läs knölar) på en del fingrar och värk i tumbaserna också. Inte mycket att göra åt men försöker klara av det ändå, lite smärtsamt på jobbet men det går. 

 • 2 mar 2018 13:26
  aregnisw

  Det är aldrig försent att börja träna och det är bara att köra på så många gånger man klarar i veckan men det tar säkert tid tills man är så stark att man tränar varannan dag det märkte jag man måste börja lite lugnt annars är det så lätt att skada sig. Men den saken är säker att den bästa motionen är att variera sig både med styrka och pulsträning. Det tror jag på. Promenader inte att förglömma. yes

 • 2 mar 2018 13:28

  Tack Lovis, det är lätt att hålla uppe motivationen när det går bra! Usch, "kärringtummar" har jag hört att det kallas. Det kommer och går på mig. Om jag tänker på att spara tumleden, till exempel hur jag håller tummarna när jag cyklar, så minskar besväret. Tror att det finns kosttillskott som ska lindra artrosbesvär också? Är det nypon? Min mamma hade väldigt missformade fingrar, men på mig har det inte börjat än - peppar, peppar.

 • 2 mar 2018 13:29
  Bella50

  Härligt peppande...Grattis 👏👏

  Jag är sällan stilla...vill inte gå på gym...men inte f-n ser jag några muskler efter mina  slitdagar...bara ”dom i vila” s.a.s. 😬😲

 • 2 mar 2018 13:31

  Aregnisw, jag tror också på variation. Och försiktighet i början. Nu tänker jag öka upp till spinning tre gånger i veckan, det är så roligt, och skönt att ta ut sig riktigt ordentligt. Jag har sån tur med det trevliga gymmet jag går på - hög medelålder och engagerad ledning. Promenader blir det mer av snart, när isen på vägarna är borta och dagarna blir längre.

 • 2 mar 2018 13:36

  Tack Bella! smiley Jag trodde inte heller att jag var en "gym-person", och spinning var ungefär det sista jag hade lust att ägna mig åt. Tills jag blev ditlockad av några grannar i min egen ålder, och upptäckte att på morgnarna var det i stort sett bara pensionärer på gymmet och dessutom bra musik, dvs lite äldre årgångar typ Sven-Ingvars och Tina Turner.... Det gäller att utmana sina förutfattade meningar, i alla fall för mig. wink

 • 2 mar 2018 13:51

  Underbar läsning, det är aldrig för sent att börja träna! Ibland kan det vara bra att ta hjälp av en PT dessutom, så man får lite hjälp med tekniken. Det blir lite roligare då, om man vet att man gör rätt laugh

 • 2 mar 2018 13:58

  Lady G, "Min" gymägare har varit ansvarig för ett jättestort vaktbolags fysträning på riksnivå, och även haft en hög position inom Friskis & Svettis, så han är verkligen kunnig både på kost och kropp. Han vägrar att kalla sig PT, eftersom han säger att PT kan vem som helst kalla sig efter en två månader lång utbildning. Men han håller koll på en, rättar om man gör fel, kommer med förslag på nya övningar och håller gärna låånga samtal (monologer) om kost och motion. wink

  Senast uppdaterad 2 mar 2018 13:59

 • 2 mar 2018 14:02

  Förstår honom, PT är en missbrukad titel men tyvärr den enda som finns att tillgå. Men oavsett vad han vill kalla sig så är det bra att ha en som han, som kan se så man inte krummar med ryggen eller gör något annat av de där kardinalfelen som kan leda till ryggont och annat dumt. laugh

   

 • 2 mar 2018 14:38
  klaraelv

  Seglar67, där växte din gymägare i mina ögon, jag är själv svårt allergisk mot alla dessa PTar, efter att jag fick förklarat för mig för ett antal år sedan att vilket kvastskaft som helst mer eller mindre kunde kalla sig för PT. Har jag frågor brukar jag kontakta en kille som jag känner, förövrigt han som sa det där om PTar och som sa åt mig att bara kärringar kallar PW för träning wink, och jag skrattade och sa att tur att jag är en kärring då laugh

  Behövs musklerna? Jo man ska ju orka något samt man behöver ju fylla ut skinnet med något när fettet försvinner smiley

  Senast uppdaterad 2 mar 2018 14:42

 • 2 mar 2018 17:06
  paloma

  Jag fick nya muskler när jag fick mitt första barnbarn, hon var ett barn med stort behov av närhet och då dög nästan bara hennes mamma och jag (farmor). Nu är hon min bästa PT, några timmar med henne så är man trött så det räcker.

  Att hänga med en 2,5 åring i deras tempo är bra träning☺

 • 2 mar 2018 20:33

  Tack för en härligt inspirerande artikel.

 • 3 mar 2018 14:56

  Grattis! Vad kul att ditt hårda arbete visar resultat!

  yeslaugh

Logga in för att skriva en kommentar.