icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 435822
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
28 februari 2018 14:34
11

Dag 63. Jag erkänner.

Igår rapporterade jag - en dag i förväg - min vikt till Lag Cerise i forumet Biggest Loser här på Matdagboken. 75,2 kg. Man ska rapportera veckans vikt senast onsdag. Senast onsdag. Det var bara tisdag igår. Varför väntade jag inte till i morse, och tog chansen att ha minskat lite till? Svaret är lite skämmigt: Jag visste vad tisdag kväll skulle innebära. En massa extra kalorier. Och mycket riktigt, imorse visade vågen 75,5 kg. Men det har jag inte rapporterat till gruppen...blush

Igår hade vi goda vänner som övernattande gäster, trerätters middag med tillbehör var planerad sedan flera dagar. Jag hade bestämt att äta lunch som vanligt, för att inte bli vrålhungrig till kvällen, och sen göra avsteg från kaloriplanen under middagen. Förrätt: Surdegstoast med stekta musslor. Huvudrätt: Ugnsstekta fiskspett på risbädd med skalade räkor och grön ärtpure. Dessert: Saffranspannacotta med klarbär. Ett glas vitt vin och dito dessertvin. Det skulle bli under 1000 extra kalorier.

Det blev lite till. Ett glas vin extra till maten, lite sherry och ett par rader god choklad när kvällen gick över i natt. Samt resterna av de frusna och upptinade klarbären, medan jag städade undan efter kalaset och laddade diskmaskinen. Men jag gobblade inte i mig det som var kvar av chokladen samtidigt, vilket gav mig en guldstjärna  i min mentala medaljsamling. Det enda jag har lite dåligt samvete för idag, är att jag fuskade mig till ett orättvist bra resultat i veckans Biggest Loser. Egentligen skulle det ju ha varit 3 hg till, om jag väntat med vägningen till idag.

Det blev en festlig kväll helt utan försakelser eller känslan av uppoffring. Det enda jag lät bli att äta var riset till fiskspettet. Inte heller tog jag om, varken av fiskspettet eller desserten. Det hade jag säkert gjort förr, innan jag hade tankarna med mig. För det sitter i huvudet, helt klart, förmågan att hejda sig innan man redan har svalt det man inte borde svälja. Boken The Willpower Instinct, som Arrietty här på MD rekommenderade, är en riktig höjdare. Den innehåller så många ögonöppnare, och så många bra tips. Till exempel hur man ska träna upp sin förmåga att säga nej till frestelser. Man placerar ut det man har svårt att motstå (cigaretter, choklad, chips etc) på en plats i sin närhet. Ju oftare man måste passera och ta ställning - ja eller nej? - desto bättre blir man på att bli medveten om att man har ett val, och desto lättare blir det att säga nej tack.

Nästa mentala kraftprov blir en påse Polly.

5e837496-35e5-431e-b878-da80eaf6e473.jpg

Gillar

Kommentarer

 • 28 feb 2018 16:14
  aregnisw

  Det är väl bra att du testar dig själv men du är ju envis så det går säkert bra att låta bli.smileyyes

 • 28 feb 2018 17:21
  Bella50

  Bra jobbat och står det senaste vägdag så behöver du väl inte ha ågren 🤔

  Alla har ändå inte samma vägdagar...och +0,3 var,  i min bok...ingenting efter en festkväll.✌️

 • 28 feb 2018 17:29

  Tack Bella och aregnisew. Det kändes extra bra att spärrarna inte försvann efter ett par glas vin. Jag väljer att tro att det beror på att jag tränat upp viljestyrkan och tänker annorlunda nu än tidigare.  smiley

 • 28 feb 2018 18:00
  paloma

  Äsch vilken dag man lämnar vikt var ju frivillig till onsdag, du kunde ha blivit bortbjuden igår och ätit ungefär samma. Man kan inte leva efter att planera allt i förväg, och jag håller med Bella att +3 hg var väldigt måttlig uppgång efter en festkväll. Jag hade nog landat betydligt högre👍

   

 • 28 feb 2018 18:14
  Ateye

  Vad kul att höra exempel på hur bra det fungerade med middagen! Precis så som du gjorde vill jag också kunna göra. Alltså planera för ett avsteg där det är okej med till exempel vin och en efterrätt, men där man sedan direkt lyckas återgå till de vanliga rutinerna. Jag har min första sådana utmaning på fredag. Då ska vi till Stockholm och gå ut och äta på en riktigt fin restaurang med goda vänner. Jag vill gärna kunna unna mig en god trerätters och sedan återgå till mitt vanliga tänk direkt morgonen efter. Vi får se hur det går!

  Spännande bok låter det som! Snacka om riktig mental träning att ställa fram godsaker i syfte att undvika dem dag efter dag! laugh

 • 28 feb 2018 19:41

  Det fixar du Ateye! Kanske kan du googla på menyn redan nu och kolla in vad du ska beställa?

  Det är sant Paloma, att man inte kan leva efter att planera allt i förväg, dvs inte i längden. Men just nu, under viktnedgången, är det viktigt för mig att vara förberedd på situationer där jag riskerar att "köra av vägen" , alltså måste jag planera noga. Jag har varit felprogrammerad i mitt ätbeteende så väldigt många år, det går inte att programmera om sig med vänster hand. Du har flera års försprång.smiley Jag var rädd att inte klara av ett par glas vin utan att släppa loss sockermonstret och sen gå bananas på dessert och choklad med åtföljande kantstött självförtroende. Nu vet jag att jag har passerat det stadiet. Kanske en självklarhet för en veteran som du, men en stor seger för mig.yes

   

 • 28 feb 2018 20:58

  I mina ögon hade du ett lyckat resultat. Du fixade att återgå efter lite utsvävning, utsvävningen var heller inte "wild and crazy" utan med kontroll och medvetenhet. +0,3 tycker jag är enormt bra!

  Så om jag var du skulle jag klappa mig själv på axeln och säga "Bra gjort!"

 • 28 feb 2018 21:02

  Tack Kicki47, det har jag gjort! smiley

 • 1 mar 2018 06:51
  Arrietty

  Det där med "fusket" är ett intressant kapitel för mig som tycker att jag "fuskar" i många situationer nör jag egentligen inte gör det. Om jag i den här situationen skulle ut och resa tisdag kväll och inte komma hem förrän ftorsdag morgon, hade jag ju rapporterat tisdagsvikten och det hade inte fallit mig in att det varit "fusk"

  Just övningen med att ställa fram saker i hemmet för att träna mig att avstå, tillämpar jag inte, för mig vore den ribban för hög. EN lite impertinent fråga är varför det ska finnas sådant i huset öht? Vem ska egentligen äta det – någonsin?  Under de första två-tre åren av min nykterhet hade jag alkohol kvar i skåpen, jag tror fortfarande det står någon falska Fernet Branca i skafferiet eftersom det faktiskt hjälper mot "tjoffsig" känsla i magen. Men det övriga, som jag tro var diverse likörer och glögg, har jag nog hällt i maten en del (glögg är utmärkt att ex koka rödkål i)  och så hällde jag väl ut det sista när jag flyttade. Och  nu finns det alltså ingen som helst anledning att ha alkohol hemma, därmot exponerar jag mig numera för "alkoholsituationer" vilket jag inte gjorde i början. Fast det gör jag heller inte särskilt ofta, jag blir så fruktansvärt uttråkad, folk skulle veta hur utomordentligt tråkiga de blir av alkohol, utan att för den skull vara märkbart berusade, det räcker med två-tre glas vin för att det ska bli lite saggigt ...

 • 1 mar 2018 08:10
  gittan52

  Det där med att utsätta sig för frestelsen som jag gjorde häromdagen tror jag personligen att vi ska vara lite försiktiga med. 
  När jag gör det, vilket inte är så ofta, så gör jag det bara under max en dag. Och då handlar det mest om att jag vill ha litte extra fokus på vad det är jag egentligen vill just den dagen. Men här, som i så mycket annat, så fungerar vi olika smiley

 • 1 mar 2018 10:14

  Gittan, jag tycker att finessen med din frestelse var att du visste exakta kaloriantalet i nötskålen. Jag kan tänka mig att för min del skulle det vara stärkande för motivationen att ha en skål favoritgodis (Marianne, Polly, sötlakrits) stående framme, tillsammans med en lapp där antalet kalorier står. Nu har jag ingenting av det där hemma, allt godis som finns kvar i huset är burken med mintkarameller på bilden här ovan. Kanske för att den var minst frestande?

  Jag har just räknat ut att fyra mintkarameller kostar 100 kalorier. Det är mer än vad min kvällsnjutning mörk choklad kostar. Att veta det räcker för att ta bort all lust att stoppa en enda karamell i munnen. 

  Arrietty, du är en gladiator i mina ögon som kan stå emot alkohol helt och hållet. Jag återkommer med fler synpunkter på the Willpower Instinct, just nu läser jag en liten bit varje kväll innan jag somnar. Men jag kan redan nu säga att den har fått mig att förstå en massa saker, och lyft bort en hel del skuld från mina tankar. 

  Dock inte samvetsknipet över att rapportera en lägre vikt i förväg till BL när jag vet att den kommer att vara högre på rapporteringsdagen...blush

Logga in för att skriva en kommentar.