icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 395948
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
9 juni 2018 16:38
12

Dag 59. Konsten att resa på semester i två månader och gå ner i vikt samtidigt.

Båten står nu på land för sommarvila på Poros Marina och jag ligger i en solstol i skuggan på den lilla lokala badstranden. Nu får vi klättra ombord på stege i två dagar. I övermorgon reser vi hem. Hyrbil till Aten, flyg till Köpenhamn, tåg till Göteborg, buss till Bokenäs där vi blir hämtade med bil. Så komplicerad blir resan om man envisas med att ta med sin hund på långsegling i Grekland.
Det är dags att summera. Varför har det fungerat så bra den här gången? Jag har fortsatt minska i vikt, flera kg, och mår som en krigarprinsessa. Alla andra vår- och höstseglingar har jag kommit tillbaka hem fetare och tröttare. Det var förstås innan jag bestämde mig för att bli smal, och innan jag hittade Matdagboken för snart sex månader sedan.

Vad jag gjorde annorlunda den här långseglingen:

 1. Jag tog med mig de nya, goda kostvanorna till båten. Tre mål mat om dagen. Lunch, ett mellanmål och middag. 
 2. Mat enligt 16-8, dvs matvila mellan kl 20 på kvällen och klockan 12 nästa dag. (Den tiden har ofta förskjutits minst en timme, dvs lunch vid 12.30 och middag vid 20.30)
 3. Fortsatt nej tack till socker, bröd och kakor. Ytterst sällan potatis. Inte pasta. Inte glass. Väldigt lite alkohol, hellre cola light med is eller sockerfritt iste på flaska. 
 4. Inga uppoffringar. Kvällsmys med vin, ost och oliver, men inte varje kväll och alltid med måtta.
 5. Samma lunch som hemma, dvs oftast Djävulska ägg som jag älskar och inte tröttnar på. Det känns så lyxigt att få smaska ägg och majonnäs utan dåligt samvete. (Tänk alla räkmackor där jag haft dåligt samvete för majonnäsen, när det var brödet jag borde petat ut på tallrikskanten.) Ibland har jag bytt lunch till tonfiskröra med ägg och en halv avokado. Kaffe med mjölk som avslutning.
 6. Samma mellanmål kl 16 som hemma. Här finns inte kvarg, det har fått duga med 2%ig yoghurt, två matskedar proteinpulver med choklad- eller vaniljsmak, en halv hackad banan och en näve hackade nötter. (Proteinpulvret är en annan favorit. Jag tror att det håller mig mätt. Minst 15 g extra protein får jag i mig per dag tack vare pulvret.)
 7. Middagen har däremot varit varierad. I början följde jag recept från Matdagboken och 56kilo, men efter halva tiden ungefär gick jag över till fria fantasier a la LCHF. Alltid sallad och varma grönsaker till middagen. Bönor, spenat, aubergine, broccoli, blomkål. Grönsakerna här är fantastiska, det är en fröjd att handla och laga. (Jag måste köpa en strimlare till båten.) Ibland frukt till efterrätt, oftast melon.
 8. Alltid ta bort tallriken från bordet direkt när jag känner att jag är mätt, även om Odd inte är färdig. 
 9. Styrketräning! Äntligen kom gummiband och hantlar, som funnits ombord i flera år, till användning. Jag gjorde ett program med 10 övningar som jag kört så gott som dagligen. I alla fall minst fem gånger i veckan.
 10. Simning! Det går inte alltid att få ihop tiotusen steg om dagen. Högst ett par, tre gånger i veckan om jag tittar bakåt. Det är för varmt, eller man kommer i hamn för sent eller det går inte att promenera där man ankrat. Men simma runt båten kan man för det mesta.

Ingen vägning eller registrering av maten, ingen kaloriräkning, ingen daglig vägning av mig själv. Eftersom jag bara kunde väga mig när vi kom till en plats där det fanns ett apotek, var jag nog mer försiktig med portionsstorleken, och med vad jag åt, än jag skulle varit annars. Jag ville absolut inte ha något plus på vågen efter en vecka eller tio dagar.

På tisdag är det dags för invägning på gymmet. Vadet med Håkan är ju redan i hamn, jag vann. Det ska bli så roligt att se hans min när han förstår att jag faktiskt inte bara lyckades hålla vikten, utan kommer tillbaka både lättare och starkare.

81848033-2618-49f0-b505-35caefed2631.jpeg

4e92f119-590c-472e-8882-f0fa67403965.jpeg

Gillar

Kommentarer

 • 9 jun 2018 17:51
  gittan52

  Imponerande!

  Det har varit så trevligt att kunna följa dig under din Greklandsvistelse och nu önskar jag dig välkommen hem till en fantastiskt sommar här i Sverige!

 • 9 jun 2018 19:09
  Bella50

  Du är en jätteförebild nu...den största på MD efter paloma.

  Tack för att jag fått följa med dig på din resa. 

  Snygg som tusan är du oxå. Grattis 😃💐

  Den som ändå kunde gå i shorts och linne...men då behövde jag tränat mera än jag gjort/gör 🤔😲

 • 9 jun 2018 19:45
  Molnbär

  Å vad härligt du verkar ha haft det och vilka bra lärdomar. Tack för att du delar med dig! Vad händer härnäst, blir det segling igen i höst?

 • 9 jun 2018 21:05

  Gittan52, Bella50 och Molnbär, jag glömde visst den viktigaste punkten:

  11. Matdagboken fick följa med på resan. Jag behöll kontakten med alla starka och kloka förebilder som finns här, både bland veteraner och nykomlingar som jag själv. Att själv blogga och läsa andras bloggar hjälpte till att hålla uppe motivationen.

  Absolut inte, Bella50, långt ifrån, men tack ändå. 😊 Det fina med MD är ju att alla kan hitta sin kompis på viktresan, förebild eller inte, någon med liknande viktproblematik och bakgrund, kanske i samma ålder. Vi är så olika, fast vi alla gör samma viktresa, därför blir jämförelser omöjliga. 

  Tack för komplimangen! Jag håller på att utveckla en gigantisk och sent påkommen fåfänga. Provrumsångesten är borta, kläder har blivit roligt. Jag måste passa mig så att jag inte blir patetisk...

  Senast uppdaterad 9 jun 2018 21:19

 • 9 jun 2018 21:17

  Bra gjort! laugh

 • 9 jun 2018 21:22

  Tack mosel!☺️ molnbär, svar på din fråga: ja, i höst blir det segling igen. Inte lika många veckor.

 • 10 jun 2018 05:30
  paloma

  Jag har följt din resa nästan dagligen, och är imponerad av att du lyckats minska i vikt trots många frestelser och resa.

  Hoppas din vadslagning med Håkan innebar en bra belöning för dig, för det är du värd.

  Grattis och välkommen hem🙂👍👏

  Och tack för det fina berömmet Bella❤

  Senast uppdaterad 10 jun 2018 05:31

 • 10 jun 2018 08:48
  aregnisw

  Tack för du delat med dig av så mycket fina o härlig bilder så välkommen hem till värmen i Sverige nu smiley

 • 10 jun 2018 09:27

  Inspirerande. Just semestern brukar vara en utmaning då det ofta blir att man ska umgås med vänner och då ofta med god mat.

 • 10 jun 2018 11:39

  Tack LissaLo.

  Tack Paloma, jag har sagt det förut, du är en sån viktig inspiratör för mig!

  Tack aregnisw, det ska bli skönt att komma hem till svensk sommar, barnbarn och min trädgård!

  Tack LUAL det är sant, men det är i alla fall lättare när man själv får bestämma vad som serveras. Och LCHF är välkänt. Till och med på en liten grekisk taverna sa servitören:”Jaså inget bröd och ingen potatis, jag förstår, då får du stekt aubergine istället, blir det bra?”

  Senast uppdaterad 10 jun 2018 11:40

 • 11 jun 2018 20:19

  Bra mat är bra mat, så härligt att läsa att det fungerar även när allting annat förändras som det ju gör på semester. Och vad glad Håkan kommer att bli, jag tror i hemlighet att han hoppades att du skulle vinna laugh

  Vilken underbar resa laugh

 • 11 jun 2018 21:58

  Så härligt att det fungerat så bra. Bilden av dig på båten är så fin! Ser fram mot att följa din fortsatta resa och att få sällskap av dig i Hålla vikten-gruppen framöver. =D

Logga in för att skriva en kommentar.