icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 65 kg 268571
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
22 februari 2018 10:35
13

Dag 57. Från och med nu.

Från och med nu måste min viljestyrka räcka till mer än att bara gå ner i vikt. Igår var första dagen sedan jag började på Matdagboken som jag inte skrev ett blogginlägg. I fortsättningen kommer jag att klara mitt fokus utan att blogga varje dag. Jag läser just nu en bok som någon här tipsade om (Arrietty eller 8veckor?)  -  the Willpower Instinct,-  en sådan där bok där man vill stryka under meningar på varannan sida och sätta postitlappar i kanten.

Procrastinering är min dominerande svaghet för närvarande. Det vill säga jag skjuter upp. Hela dagar försvinner utan att jag skriver mer än några meningar på manuset som måste bli klart. Istället gör jag upp matsedlar, läser bloggar, letar recept, promenerar, målar, kör in en månads förråd av ved, lagar mat, frostar av och sorterar frysen, googlar osv osv. Dag ut och dag in sedan jag började mitt viktprojekt. Men nu ska det bli slut på detta.

Därför blir detta också ett kortare inlägg än vanligt. Idag ska jag börja arbeta mot ett annat mål. Samtidigt. Vikten står och darrar sedan tre dagar, kanske har jag nått den berömda platån för första gången. Det bekommer mig inte särskilt, jag ligger ändå före min plan när det gäller vikten. När det gäller mitt bokmanus är det precis tvärt om. Snart två månader försenad.

"Jag ska bara... joråsåatt.."

7d498c9d-8b0c-46b8-bff7-c6e3ee056307.jpg

Gillar

Kommentarer

 • 22 feb 2018 11:14
  klaraelv

  wow, skulle inte våga visa min frys... får alltid stå och fundera vad det är i burkarna med färdig mat. Som tur är det inget som är äldre än fyra månader, tror det mesta är under en månad, men inte en burk  eller något annat som är uppmärkt. Skulle inte vara någon ide att göra det heller, när vi är två som är och gräver runt i den.

  Även om du inte skriver varje dag så hoppas jag att du ändå skriver ganska ofta.

 • 22 feb 2018 11:54

  Snyggt, ordning och reda i den frysen. Det gillar jag, tänk vad lätt att hitta det man behöver. Jag har nått mellanting mellan din och klaraelvs, allting är uppmärkt men eftersom vi är flera i hushållet som går och plockar och gräver så är ingenting där det borde laugh

  Känner igen det där med att skjuta upp saker. Jag brukar fundera på vad det är jag ogillar så med uppgiften, eftersom jag skjuter upp den. Om jag t ex blir sittande "ska bara"-stil med löparkläderna på i en timma, ett par. Ska bara blogga, registrera maten, skapa ett recept... Ja då är det något mer. Något annat. Kanske är lite motvillig att köra det jag hade tänkt för dagen? Kanske har träningsvärk? Trött? Om jag hela tiden håller på och skjuter på en artikel jag borde skriva kan det vara för att jag känner mig för dåligt påläst, ointresserad eller bara likgiltig inför ämnet. Då får jag ta mig i kragen och göra det ändå, men innan jag kommer dithän till kragtagandet så kan det bli en hel del annat gjort... 

  Det har hänt att jag hellre har dammsugit och strukit skjortor än skrivit en tråkig artikel, så desperat trist kan vissa ämnen vara laugh
  Det enda generaltipset jag har egentligen är väl att se till att ha slut på sysslor som kan vara roligare... wink

 • 22 feb 2018 11:59
  Arrietty

  "Willpower Instinct" var jag, hittad i min tur tipset i DN – det vore roligt att höra vad du tycker när du är klar? Jag blandar ihop den med andra jag läst på temat sedan nyår, men ändå är det nog den som gjort störst avtryck och som gjort mig väldigt entusaiastisk! Idén till mitt SD-kontrakt (s bloggen "Kontraktet") är hämtad från Willpower instinct.

  ... en sak till, kanske har du behövt det här ensidiga för att klara av viktprojektet? Det har väl inte varit jätteenkelt?

   

  Senast uppdaterad 22 feb 2018 12:00

 • 22 feb 2018 13:18

  Fantastiskt snyggt du har i frysen - bock och avklarat på den wink

  Procrastinering....hmmm det var jag expert på under långa perioder när jag gick på juristlinjen , aldrig var det så välstädat och iordningfixat hemma som just innan en tenta.

   

  Problemet med de där sakerna man skjuter upp är ju att de ligger där som riktiga surdegar och tar betydligt utrymme än de egentligen är "värda"

   

  ett läsvärt svar i psykologiguiden på nätet gällande just detta

  https://www.psykologiguiden.se/fragor-och-svar/svarsbanken/?ID=2873&Q=F%F6rtr%E4nger%20och%20skjuter%20upp%20saker%20som%20jag%20m%E5ste%20g%F6ra

   

  Kan det också vara så att när du sitter och skriver på ditt manus så finns det ett gammalt ätbeteende kopplat till just det ? - och att du ist för att skriva hittar på en massa annat för att slippa sitta still och blir hungrig / sugen ?

   

   

   

 • 22 feb 2018 16:40

  Tack för länken, 8veckor, alltid intressant att läsa " fråga psykologen, juristen, sexologen, trädgårdsmästaren" osv wink Jag kände tyvärr inte igen mig i någon av orsakerna som listades, min egen privatpsykologiska analys är prestationsångest av för mycket beröm för min debut. Hur i herrans namn ska jag kunna upprepa den framgången? Om jag inte skriver klart nästa bok så slipper jag bevisa något...

  Men i boken om Willpower har jag redan hittat en nyckel, fast jag inte hunnit långt. Så enkelt och ändå så svårt. "You need to remember what you really want." Plus en massa intressanta forskningsfakta om hur hjärnan övergår från att göra övertänkta val, till att göra impulsiva val, när vi är okoncentrerade eller stressade. (Det var det som var så imponerande med dina val den där helgen med övernattande kompis, att du lyckades hålla fast vid din strategi!)

  Tänk på detta under skidsemestern! Glöm inte: What you really, really wantheart

 • 22 feb 2018 17:32

  Ett tips för frysen: skriv ner allt som finns i frysen på en lista och sätt listan på frysen eller i närheten. Då behöver man inte öppna för att titta efter vad man har hemma. När man tar ut eller lägger in något så uppdaterar man listan. Sparar mycket energi och om man inte har självavfrostande så blir det även mindre isbeläggningar av att frysen inte är öppen onödigt länge och ofta.

 • 22 feb 2018 17:35

  Bra idé Medlem16, då hade jag kanske sluppit hitta "Lammfärs 2015" när jag frostade av.laugh Men ärligt talat tror jag aldrig att jag kommer att bli så strukturerad. Bara tanken på att skriva ner allt som finns i frysen känns helt oöverstiglig. Men man ska aldrig säga aldrig!

 • 22 feb 2018 18:55
  Monqi

  Hahaha åå vad jag känner igen mig i detta laugh
  Folk tror inte jag är riktigt normal när de tex ser min stora glödlampslåda, och den är en kombo av din frysmärkning och Medlem16s lista hahaha i lådan ligger genomskinliga påsar med etiketter på, tex E14 klot 25w....osv så alla med samma sockel, form, watt ligger i samma påse... OCH överst i lådan ligger en tydlig lista med samma rubriker på som etiketterna, och under varje rubrik dras ett blyertsstreck för antalet lampor som finns av varje sort... då behöver man inte lyfta alla lampor/påsar och leta efter den man behöver, bara kolla av listan, och, livsviktigt, komma ihåg att strycka ett streck om man tar en, eller dra ett nytt streck om man köpt fler och lägger i...
  hahaha, ni kan ju tänka er hur det blir om det inte stämmer på listan när man ska ta en lampa, då blir det inte roligt att bo hos mig winkwinkwink

  Å tänk vad mycket man kan få gjort när man har ett viktigt "måste" som man skjuter upp hela dagen laugh

  Fast seriöst så instämmer jag med 8veckor ang surdegar, de bara jäser inombords och ger obehag, tar man tag i dem tidigt, så slipper man dem ju resten av dagen, och mår så mycket bättre! yes

 • 22 feb 2018 19:52

  Tack Arrietty, jag tycker redan att boken är ett fynd. Jag är annars rätt fed up på självhjälpslitteratur, det var länge sedan jag orkade läsa klart en, särskilt amerikanska författare har en förmåga att göra en elefant av en mygglarv. Plus att de alltid försöker vara roliga. Men den här har jag överseende med, för den är verkligen läsvärd. Det kommer att ta tid att läsa färdigt, för en gångs skull blir jag lockad att göra övningarna. Lovar återkomma!

 • 22 feb 2018 20:10

  Monqi, du milde, säger jag... glödlampslåda!? Jag fattar nyttan av ditt system, det gör jag verkligen. Men jag skulle aldrig orka skapa det själv, än mindre upprätthålla det. Tänk så många olika spännande och kreativa rutiner och ritualer det måste finnas bara här i vår lilla grupp! Saker som ingen har hört talas om! Av någon anledning kommer jag att tänka på Muminböckerna, vet inte varför. Kanske är det Filifjonkan jag  associerar till? laugh

 • 22 feb 2018 20:21
  Monqi

  Jaa hahaha finns nog mycket roligt folk har för sig laugh jag är lite konstig, för har alltid varit en lite rörig och stökig person, mitt motto om någon (typ make wink ) klagar har alltid varit: "Jag har ordning i mitt kaos" på vissa områden är jag smått hysteriskt pedantisk, och sen på andra... ojojoj jag lägger vissa saker på hög, tex i en ände på köksbordet, post jag ska ta hand om "sen" blanketter som ska fyllas i, nån broschyr som ska läsas...
  avskyr mina högar, men har inte lyckats sluta med dem än på dryga 50 år så... (så fort jag sorterat undan en, så börjar det dagen efter växa en ny..) MEN som sagt, ordning i mitt kaos innebär ändå att jag oftast vet exakt var i högen/i vilken hög någonting ligger, haha (men det gör ju ingen annan så för dem är mina högar kaos) wink

 • 22 feb 2018 20:45

  Att priorietera i sitt liv är inte lätt. Jag är precis i början på den vägen. Förut har prio ett hela tiden varit jobbet. Men nu, nu har jag ett liv utanför jobbet. laugh

  Mitt viktprojekt är en av de saker som legat och väntat på att tas tag i. Nu är den igångsparkad.

  En annan sak, som faktiskt bara legat där och varit en önskan och en dröm är att skriva. Och nu, helt och hållet tack vare dig Seglar67, så har jag kommit igång. Än så länge är jag bara i utkanten av att hitta den bok som ligger där och väntar, jag har så många idéer och funderingar som vill ut så de krockar allihop. Så nu skriver jag lite varje dag. Skriver av mig mina idéer och sparar dem till framtida bruk. Kanske är det någon eller flera av dem som är BOKEN. Hur som helst. Om det inte hade varit för dig, hade detta aldrig hänt. Tack snälla DU heartheartheart

 • 22 feb 2018 21:07

  Så glad du gör mig, Kicki47! Du tog mig på orden och började! Det är faktiskt halva konsten, att börja. Den andra halvan är att skriva klart. Och då menar jag inte skriva klart den färdiga boken, den som sedan förhoppningsvis blir tryckt. Jag menar skriva färdigt utkastet. Det är nästan det svåraste, eftersom man måste låsa in sin inre kritiker och slänga nyckeln. Sen kommer redigeringen och omskrivandet. Det tog mig fyra år att skriva färdigt min bok, och jag kan lova att slutversionen knappt går att känna igen, jämfört med första utkastet. Lappar är bra! Min cybervän Anna Ihren, som skrivit deckarserien om Smögenmorden, har skrivit alla sina böcker på bussen på väg till jobbet!😊

Logga in för att skriva en kommentar.