icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 381989
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
19 februari 2018 11:02
8

Dag 54. Utan piller har jag vitaminbrist – men spelar det någon roll?

Varje måndag fyller jag på min doslåda från apoteket med veckans kosttillskott från sju olika förpackningar. Jag visste tidigare inte om alla var nödvändiga eller om något saknades, det är burkar och askar som jag har köpt på impuls, vidskepelse och rekommendation. En del är gamla trotjänare, andra lockvaror på nätet. Kosttillskott är inte gratis precis, så när jag upptäckte staplarna på Matdagboken, under cirkeldiagrammen, tänkte jag att det var ett bra tillfälle att kontrollera vad jag egentligen får i mig. (Förutom mina mediciner mot högt blodtryck, kolesterol, plack i halsblodkärlen och sur mage som jag räknar med att slippa när jag når målvikt.

 Efter en del trixande lyckades jag skapa en Favoritmåltid av alla pillren med sina olika innehåll, så att det är enkelt att registrera allihop varje dag med ett enda klick. (”Dagens kosttillskott” har jag döpt Favoritmåltiden till.)

En vanlig dag med LCHF och 16-8 når inte många av staplarna i mitt diagram upp till rekommenderad daglig dos. Utan mina piller, alltså. Då äter jag ändå för mycket grönsaker för att räknas till strikt LCHF och har svårt att få till den idealiska E%, bl a tack vare en halv banan om dagen och rödbetsjuice varje morgon.

"Favoritmåltiden" av piller och kapslar får upp alla staplar över godkänt (utom kalium, ska kanske öka dosen där och ta två kaliumpiller?) D-vitamin sticker iväg ordentligt, men det är ju bara bra. Nu är frågan – vad skulle hända om jag skippade dessa piller? Det skulle utan tvivel märkas i plånboken. Men skulle det märkas på hälsan och/eller humöret också? Det tar emot att experimentera med att sluta. När vi reser till Grekland och solen brukar jag skippa D-vitaminerna, men de andra preparaten fyller en rejäl plastpåse.

Någon skrev här i Matdagboken om ny forskning om hunger och viktminskning.  En anledning till att det är så svårt att stanna på sin målvikt, skulle vara att man har brist på mineraler/vitaminer, vilket leder till att kroppen signalerar Hunger för att rätta till bristen.  Jag har tyvärr tappat bort vem det var som skrev.

PS. Vatten registrerar jag inte, därför är den stapeln så låg.

Vitaminstaplarna en dag UTAN kosttillskott:

b4272459-98e4-48a2-b7c0-6506db3d1089.JPG

Vitaminstaplarna samma dag MED kosttillskott:

ab966dcf-ab54-46e4-a4a5-30ff885c1718.JPG

En mindre förmögenhet:

46e7fa86-9352-41ef-b221-d3f322489304.jpg

 

 

Gillar

Kommentarer

 • 19 feb 2018 11:16
  aregnisw

  Oj det var mycket kosttillskott, jag tar enbart D-vitamin och Magnesium det andra hoppas jag att jag får i mig när jag försöker äta så allsidigt som det bara går. Staplarna ser alltid lite olika ut men det är faktiskt inget som jag bryr mig så mycket om man får nog i sig det man ska huvudsaken är ju att man mår bra.

 • 19 feb 2018 11:36
  gittan52

  Du tänker kanske på mitt inlägg där det bl.a står att näringsbrist kan orsaka hungerkänslor för att kroppen försöker skapa en blans.

  Bara för att vi inte får i oss de rekommenderade värdena, vilka också diskuteras emellanåt, så betyder det ju inte att du har näringsbrist  wink

  Jag brukar ta Kvinna 60+, samt (när jag kommer ihåg) D-vitamin och Magnesium.

 • 19 feb 2018 13:47

  Nu minns jag gittan52, det var ditt inlägg. Nej, näringsbrist har jag nog inte. Kalcium vågar jag inte utesluta, min mamma var benskör. Omega3 vill jag inte heller vara utan, pga hjärta och kärl. Magnesium måste jag ta för att slippa vadkramper på natten. Och så vidare... Så länge jag har råd och mår bra kommer jag nog att fortsätta med mina piller.wink

 • 19 feb 2018 14:30
  valnöten

  Ja det är frågan hur mkt man egentligen behöver. Jag håller också D-vitaminpaus under solresor.

  Bästa sättet att kolla är ju med blodprov då näringsupptaget kan variera individuellt. Skulle inte rekommendera ökning av kalium före du kollat var du ligger med blodprov. Även om det kan se lågt ut i en stapel så kan detta påverkas av dina andra mediciner.

  hälsningar, valnöten

 • 19 feb 2018 17:30
  Mabban

  Jag hade också låga staplar länge, när det gäller kalium. Så jag bad husläkaren om ett blodprov, och det var hur bra som helst.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  s

 • 19 feb 2018 17:43

  Tack valnöten och Mabban för svar. Ska kolla mina värden när den här viktresan är avklarad. 

 • 19 feb 2018 18:41
  Bella50

  Jag tar inte ett endaste piller. Dumt ...vem vet 🤔😬

 • 19 feb 2018 20:15
  paloma

  Jag tar bara D alla kombinerade vitamintabletter innehåller både E och Folsyra, det är inget man ska äta regelbundet inte A heller. Speciellt Folsyra ska vi som inte är gravida undvika😉

  Mycket vitaminer är inte heller nyttigt, dödligheten är högre bland människor som äter vitaminer via kosttillskott. 

Logga in för att skriva en kommentar.