icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 434018
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
11 februari 2018 22:21
8

Dag 46. Ska jag verkligen lägga 389 kalorier på en LCHF-semla?

På tisdag smäller det. Min man har laddat med köpt mandelmassa och jäst. Han har sett fram emot fettisdagen i veckor nu. Han bakar semmelbullar med massa kardemumma, gör inkråm enligt konstens alla regler med mandelmassa och vispgrädde och brödsmulor. Värmer mjölk och pudrar kanel över semlan innan han börjar äta. Med sked. Fast allra först tar han av locket och äter upp det för sig.

Jag är inte så noga, varm mjölk eller inte, det spelar ingen roll. Jag klarar nog faktiskt att avstå helt, även om jag tycker synd om mig själv och helst inte vill vara i köket medan han äter semla. För jag vet ju att det inte räcker med en sån semla för mig. Risken är mycket stor, enligt tidigare erfarenheter, att jag äter två, och att sockerdjävulen vaknar och styr mig mot den överblivna mandelmassan i kylskåpet senare på kvällen.

Därför har jag kollat upp recept på lchf-semlor. Det finns lite olika, jag har fastnat för det här på bloggen www.56kilo.se Jag la in receptet här på MD, beräknade att det räcker till 6 stora semlor, och fick värdet 389 kalorier/st. Fett: 36 gram, Protein: 13 gram, Kolhydrater: 5 gram  Jag tror verkligen att de är goda. Frågan är bara, är det värt 389 kalorier? Vad får jag för det?

Ja, vad är alternativet? Ska jag inte hellre unna mig en saffranspannacotta eller chokladmousse till dessert, eller några rader chilichoklad från Storm&Bille Chokladfabrik? 389 kalorier, det blir ju mer än en halv chokladkaka. Jag låter en ruta i taget långsamt smälta på tungan, det blir mycket mer njutning för kaloripriset än en semla som slinker ner alldeles för snabbt och ändå inte smakar riktigt så som en semla ska smaka.

Plötsligt minns jag knepet vi använde, jag och min bästa väninna, i utesvängen på 60-talet, om det hettade till oplanerat och olämpligt på någon fest. Gå undan fem minuter, andas djupt och tänk efter. Vill du verkligen? Är det värt det? Hur kommer det att kännas efteråt?

Ett mycket bättre val.

dcd3551c-2b13-41b5-911a-591da50a5ae8.jpg

 

Kommentarer

 • 11 feb 2018 22:55
  klaraelv

  Det kommer inte jag göra, tycker inte att det är värt kalorierna det kostar. Fettisdagen kommer på tisdag, Valentine kommer på onsdagen och min födelsedag kommer på fredagen, jag kommer troligtvis inte fira någon av dagarna, jag kommer vänta in dagen jag är normal, då ska jag kanske börja ta ett avsteg en gång i veckan alt. varannan vecka. Jag vill inte väcka sockermonstret som ligger i dvala nu.

  Senast uppdaterad 11 feb 2018 23:15

 • 12 feb 2018 06:58
  Lovis

  Hoppa semlan, njut av chokladen smiley

 • 12 feb 2018 07:55

  Du verkar själv ha kommit på vad som fungerar bäst för dig. 

  Jag själv klarar av att bara ta en semla som jag har bakat på kikärter. Däremot måste jag vara försiktig när det gäller choklad. Börjar jag äta choklad triggar det snabbt mitt sug, dessutom stör chokladen min sömn. 

 • 12 feb 2018 10:28

  klaraelv grattis i förskott i alla fall, själv tar jag alla tillfällen att fira, "den enda glädjen man kan vara helt säker på är den man tar ut i förskott" wink Låter härligt att du börjat fundera på hur du ska leva "sen". Det vågar inte jag ännu. Sockerdjävulen har tagit mig förr, jag kan inte räcka honom lillfingret ens.

  LUAL det har jag aldrig tänkt på, att man kan sova dåligt av choklad? Det ska jag tförsöka observera nästa gång jag tar en chokladstund, det är i så fall alltid det sista jag äter på kvällen. Kaffe däremot funkar inte alls att dricka efter kl 15, då somnar jag aldrig. Min mörka favoritchoklad, tillverkad direkt från kakaobönan på en liten fabrik i Göteborg, kan jag njuta helt utan risk för att trigga något sug.

  LissaLo och Lovis, jag gör så! Hade först tänkt prova LUALS kikärtssemla, men om jag bara äter en, vem ska då äta bullarna som blir över? Inte min man i alla fall. Och jag vill inte ha bullar i frysen...

 • 12 feb 2018 10:41
  aregnisw

  Värt eller inte så skulle nog jag ta en i alla fall när din man bakar men det bestämmer du ju själv man kan inte råda tycker jag och choklad är ju inte helt fritt från kalorier heller eller pannacotta. wink

 • 12 feb 2018 10:50

  Ha ha aregnisw, om jag skulle äta bara för att min man bakar skulle jag nog förbli överviktig resten av mitt liv. Han är en mästare på surdegsbröd och bakar minst en gång i månaden en stor sats levain och rågbröd som skivas i maskin och läggs i frysen. Han äter bröd både till frukost och som tillbehör till maten. Det var ett svårt val för mig att avstå från bröd, men nu har det suget gått över. För mig finns både ett brödmonster och ett sockermonster devildevilsom jag måste akta mig för. Kalorierna är jag inte lika rädd för som de snabba kolhydraterna.

 • 12 feb 2018 14:48

  Jag köpte en minisemla för ett tag sedan. Blev inte lika mycket kalorier som i en normalstor. Och köpte bara en på konditoriet, inget 2-pack så att det blir en över som frestar. Men även om det var en fin semla från ett mycket bra konditori så blir det inga mer semlor i år. Det var helt enkelt inte så gott som jag mindes det från förr.

 • 12 feb 2018 15:48

  Så är det ju, Medlem16, man tror att man minns hur gott det smakar. Men det är kicken man minns, inte smaken. Jag har kunnat smälla i mig hur många Marianne, lakritsbåtar, Toblerone och Polly som helst, samtidigt som jag sitter vid datorn och inte ens märker hur många tomma påsar jag slänger i papperskorgen. För ett tag sedan gick jag förbi bergen av Toblerone på GeKås i Ullared och njöt av hur lätt det var att motstå. Inget godis alls följde med hem. Suget var borta.

Logga in för att skriva en kommentar.