icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 65 kg 244157
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
8 februari 2018 20:53
16

Dag 43. Sabotagevarning! "Nämen, nu får du inte gå ner mer. Du försvinner ju!"

Jag har fortfarande mer än tio kg övervikt. Väger nästan 78 kilo till mina 168 centimeter. Jag är alltså INTE mager. Ändå har jag fått den här kommentaren två - tre gånger de senaste dagarna från människor som inte träffat mig sedan jag vägde 86 kilo. De ser förskräckt på mig och utbrister i olika varianter av "nu räcker det väl, nu ska du väl inte gå ner mer"

Jag vet att ansiktet och halsen är smalare och rynkigare. Jag ser lite äldre ut. Huden är skrynkligare lite varstans. Jeansen ganska säckiga, jag får dra upp dem titt som tätt, vill inte köpa nya förrän jag kommit lite närmare målvikten. Men annars mår jag bättre än någonsin, är gladare, piggare och rörligare. Det finns inte på kartan att jag skulle nöja mig med att vara halvvägs. Jag struntar i om jag ser "sjuk" ut eftersom jag vet att det är precis tvärtom.

Vad är det folk har problem med? Är det min vilja av stål? Mitt fokus? Min livsstilsförändring? Det är uppenbart att min viktminskning skrämmer somliga. Varför? Det är inte bara personer som själva är överviktiga som känner ett slags tvång att rädda mig från anorexia eller vad de nu tror ska drabba mig. Kan det vara själva förändringen? Att jag blir ett skrämmande bevis på att det går att förändra sitt liv?  Jag är verkligen inte typen som missionerar om dieter och hälsoråd. Om någon frågar, svarar jag förstås. Kan jag inspirera någon så fine, men jag pratar aldrig ofrågad om Matdagboken och LCHF och 16-8.

Igår var vi bortbjudna med övernattning, och det gick hur bra som helst med middagen på kvällen. Till förrätt blev det ett glas vitt vin, till det små canapéer med rökt lax, tångkaviar mm Huvudrätten var en paj med räkor och crabsticks, till den serverades en stor grönsallad med färsk spenat, ruccola, gurka, tomat mm. Det gick hur bra som helst att peta undan pajdegen redan innan portionen hamnade på min tallrik, så att jag slapp lämna några rester. De andra gästerna blev bara glada över extra pajdeg.Jag tog två gånger av pajen, avböjde baguette och ost och njöt av middagen.  Till dessert bjöds små portionsformar med créme brûlée direkt från ugnen. Väldigt lite socker, försäkrade värdinnan innan jag ens hunnit fråga (vilket jag ändå inte hade tänkt). Jag njöt även av desserten och kände att den inte äventyrade min kostplan det allra minsta. 

I morse var det stor frukostbuffé, precis som jag befarat, men jag hade sagt till värdinnan redan igår kväll att jag bara ville ha två kokta ägg till frukost. Inga problem alls, jag fick dricka mitt kaffe och äta mina ägg utan några som helst kommentarer. När vi körde därifrån lite senare kände jag mig tacksam över att ha sådana vänner, det var som om de hade passerat något slags test.  

Ikväll är jag ensam hemma - skönt! - och har lagat blomkålssoppan med ost som ulla165 tipsade om i sin blogg häromsistens. Urgod! Det receptet får följa med till båten i vår, perfekt mat i båtköket.

3aa03124-d7b8-4cf7-9ad7-9de88e88ba39.jpg

Gillar

Kommentarer

 • 8 feb 2018 21:15
  paloma

  Jag hade det problemet när jag precis hade gått ner i vikt, då sa folk vad mager du är. Det konstigaste att nu när jag vägt denna vikten i flera år är det ingen som säger så längre.

  Med andra ord har dom vant sig vid mitt utseende, och kanske förstått att jag menade allvar med att inte bli tjock igen☺

  Är man bara ståndaktig brukar dom ge upp med tiden☺

 • 8 feb 2018 21:31
  LissaLo

  Ren och skär avundsjuka! 

  Du vet bäst när du mår bäst!

  Heja! Heja!

 • 8 feb 2018 21:33

  Jag har också fått liknande kommentarer och jag svarade bara att jag har som mål att nå en hälsosam vikt strax under bmi25. Men jag kan lite förstå att andra reagerar för man ser ofta lite väl smal ut i ansiktet ett tag innan allt rättat till sig. Huden måste ju få en chans att dra ihop sig så gott den kan också.

 • 8 feb 2018 21:36

  Skönt att du finns här paloma, som håller vikten sedan länge, du är verkligen en bra förebild och peppare! LissaLo, kanske har du rätt, men jag tror inte det stämmer alla gånger, det är som sagt även smala människor som blir oroade. På något sätt rubbar jag deras cirklar genom att inte fortsätta vara en tjockis.

 • 8 feb 2018 21:45

  Tack för de orden Medlem16! Kanske krymper kalkonhakan och de andra gardinerna i solen i Grekland, man kan ju alltid hoppas. Jag såg på din profil att du provat zumba och tyckte det var för svårt. Det tycker alla de första gångerna, kanske kan du hitta en mindre avancerad grupp som passar dig bättre? Jag har provat och älskar det, men det är för långt att köra, så jag slutade. Jag har en zumba DVD här hemma som legat i hyllan ett år minst, nu inspirerar du mig att ta fram den. Man behöver ju faktiskt bara ett par kvadratmeter golv att röra sig på och det är suveränt rolig motion.

 • 8 feb 2018 22:45
  paloma

  Tack seglar67, jag försöker dela med mig av det jag lärt mig på vägen, och är glad om det hjälper någon☺

 • 8 feb 2018 23:33

  Du har kanske rätt, JaninaE. Det är så tröttsamt att det ska vara så, Det där uppförstorandet av andras förmodat perfekta tillvaro. Jämfört med Camilla Läckberg är jag en liten bladlus i djungeln, och jämfört med Linda Hammarberg som seglade jorden runt med sina barn i åtta år är jag en komplett nolla.  Jag tror inte att någon egentligen skulle vilja byta liv med mig, lika lite som jag vill byta liv med någon annan. Man är bara avundsjuk på det som lyser, inte på skuggorna i hörnen.  Alla har vi fel och förtjänster, framgångar och motgångar. Varför kan man inte bara bli glad när människor i ens närhet lyckas med sina projekt? Att glädjas åt min nästa förminskar ju inte mig?

 • 8 feb 2018 23:37

  Oj,  plötsligt försvann kommentaren som jag svarade på här ovanför?

  Senast uppdaterad 9 feb 2018 09:18

 • 9 feb 2018 06:51
  Arrietty

  Nackdelen med att man kan ta bort sina kommentarer är att samtalet blir obegripligt... 

  Nåja,om själva grejen, de där kommentarerna är för mig samma attityd som från dem som ska berömma utan att man bett dem, jag tycker det kräver fingertoppskänsla för att kommentera andras utseende och extra illa blir det med negativa kommentarer – för så uppfattar jag de där. För egen del vet jag att om jag lyckades gå ner till normalvikt skulle jag troligen se mycket äldre ut – fettet fyller ju ut rynkorna – men då kan jag också undra varför det nödvändigtvis är bra att se ung ut? Medlem16, en intressant kommentar, det kan nog vara så att man faktiskt ser lite "tråkig" ut tills kropp och skinn hunnit anpassa sig till den nya vikten. Men mest är det väl att folk är ovana som Palomas kommentar visar på.. Frågan är om jag inte har svårast själv att anpassa mig, det är mer än 25 år sedan jag slutade röka och numera ser jag mig som icke-rökare, men i många år såg jag mig som en rökare som håller upp. 

  Och när jag tänker efter har jag fått samma lite konstiga reaktioner på att ajg slutade dricka alkohol "Men det var väl att överdriva, du hade väl inga problem?" och så ska jag liksom diskutera om man nödvändigtvis måste ha "problem" (som definieras hur?) för att "få" välja bort alkohol. Liksom du nu skulle diksutera vilken vikt som är bra för dig... det är självklart helt orimligt – en lagom avsnoppande kommentar måste vara "det är bara min läkare som får ha synpunkter på min vikt"...

  Senast uppdaterad 9 feb 2018 06:53

 • 9 feb 2018 07:18
  Bella50

  Har samma erfarenheter under min viktresa..”.- passa dig så du inte blir föö..r smal” t.ex. 😲

  Vad är det för en kommentar...?

  Nu strävar jag mera för att hålla vikten än att gå ner den 🤔

   

 • 9 feb 2018 09:24

  Arrietty, den försvunna kommentaren ovan, som jag svarade på, handlade om avundsjuka. Att det kanske kunde upplevas som att jag blev "för lyckad" om jag blev smal också, jag som redan uppfattas som "framgångsrik, författare och seglare" osv. Mitt svar blev förstås obegripligt när den kommentaren togs bort.

 • 9 feb 2018 09:29
  ulla165

  Sedan är det lika jobbigt att höra "ta nu en kaka till kaffet, du kan väl ta en kaka, vad löjlig du är, en liten kaka kan ju inte skada, osv". Jag har tänkt säga upp bekantskapen med denna väninna. Hon är förresten smal som en pinne.

  Tack seglar67! Soppan är god. Maken väljer bort blomkål om han kan och var mäkta förvånad att denna enl honom himla god soppa innehöll just blomkål. Han trodde först att jag försökte lura honom...

 • 9 feb 2018 10:34

  Först , skönt att frukosten tillslut blev så "odramatisk ".

  Ofta funderar vi allt för mycket på hur saker och ting ska uppfattas eller bli , och ofta målar man upp det värsta jobbigaste scenariot ( för att på så sätt vara förberedd) och när det väl händer så .....tja ingenting och så har man oroat och gruvat sig i onödan.

  Vi ska bort över sportlovet och bo tillsammans med några andra , och jag funderar redan över hur och vad jag ska äta och vad jag ska svara på de oundvikliga frågorna när jag sitter med broccolimos och de andra med pasta carbonara.... Nåväl

   

  Stickande kommentarer som illa förkläds till tex omtanke har jag inte mycket för.

  Fick du någon av kommentarerna från en man i din bekanskapskrets....nej tror inte det.

  " E n man och en kvinna kommer in i ett rum fullt av andra människor-

  mannen tittar genast efter vem som är den snyggaste kvinnan i rummet

  Kvinnan tittar också efter vem som är den snyggast KVINNAN för att på en gång beräkna sitt värde i jämförelse med henne "

  Kvinnor vill gärna behålla sin position i den grupp de är vanda vid att ha , eventuellt försöker man sträva "uppåt!

  Att du nu gör stora förändringar , att du visar dig målmedveten och framgångsrik i din viktminskning skakar om den invanda strukturen och då dina tidigare " etiketter" inte stämmer blir det svårt för ( vissa i ) omgivningen att acceptera detta.

  Du är fantastisk - och om du seglar i riktigt hård motvind har jag hört att överflödigt skinn "pinas" bort - om nu solen inte råder bot på det laugh

 • 9 feb 2018 15:50

  Tack 8veckor, bästa pepparen! smiley

 • 9 feb 2018 19:01

  Jag har också fått den kommentaren och då hade jag ca 30 kilos övervikt!!! Folk är inte kloka. Jag tror att de är rädda för förändring, saker ska vara som de alltid varit, inte ändras på något sätt. Och när man går ner i vikt så förändras man enormt mycket, jag minns för ett par år sedan, när jag lyckats tappa 20 kilo (japp de är med oss igen, iallafall hälften) och stod länge och bara tittade mig själv i spegeln, mitt ansikte var sig inte likt. Jag hade helt plötsligt ett par kindben... och en haka.. Jag kände inte igen mig själv. Så kanske är kommentaren bara en rädsla för att de ska tappa bort vem du är... de glömmer att vem man är, sitter på insidan.

  Ha en skön helg vännen heart

Logga in för att skriva en kommentar.