icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 65 kg 322334
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
1 februari 2018 10:36
12

Dag 38. Dags att gissa veckovikten. Näringsfunderingar.

I morgon får jag facit på veckans mat- och motionsvanor. Hela veckan har jag vägt mig varje dag, men utan att titta på vågen. Siffrorna går direkt in i min app på mobilen, så i morgon kan jag ändå se varje dagsvikt i efterhand. Under veckan har jag precis som vanligt varit noga med att registrera allt jag äter. Alla dagar utom i måndags har jag hållit mig under min kalorigräns 1335 kalorier. (I måndags blev det mer, jag kunde bara gissa värdet på resterna jag åt och tror att jag översteg gränsen med kanske 300 kalorier.)

Jag gissar att jag har minskat minst 1 kg. Dvs att vågen i morgon visar 78,7 kg. Det skulle stämma med hur det känns i kroppen, och hur fort det har gått tidigare, samt att det varit en liten platå just när den här veckan började. Om jag trots det inte har gått ner i vikt, så undrar jag om det kan bero på E%-balansen som jag inte lyckas få ordning på?

Genomsnittsvärdet på min näringsfördelning under hela tiden på Matdagboken är 14% kolhydrater, 55% fett och 30% protein. De ideala siffrorna är 10/70/20.  Jag får alltså i mig för mycket kolhydrater, för lite fett och för mycket protein. Eftersom jag inte äter spannmål, ris, pasta, socker, frukt (utom ½ banan ibland)  eller potatis beror det höga kolhydratintaget på att jag äter för mycket grönsaker. Dvs mest kål i alla former. Jag har ingen lust att ändra på det. Att jag äter för lite fett kan jag inte förstå. Numera använder jag bara helfet Keso, creme fraiche och grädde, men jag vill inte lägga en massa av mina fåtaliga kalorier på mejeriprodukter. Att jag får i mig för mycket protein kan jag inte riktigt se som en nackdel, eftersom mitt kaloriintag är så lågt. Jag vill ju inte tappa muskler.

Lösningen skulle alltså vara att minska på grönsakerna och öka på fettet. Men det vill jag inte! sad

064b005a-cd9a-4809-bb45-5cd616da4084.JPG

Gillar

Kommentarer

 • 1 feb 2018 12:17
  ulla165

  Nu blir det spännande att höra resultatet imorgon! Jag hade minsann inte kunnat hålla mig utan att tjuvkika lite på siffrorna...

 • 1 feb 2018 12:24

  Det har jag inte gjort, ulla165. Envis som en gammal åsna...wink

 • 1 feb 2018 12:47
  ulla165

  😂!

 • 1 feb 2018 12:48
  gittan52

  När jag åt LCHF så brukade jag följa upp min fettkvot, eller ratio som Sten Sture Skaldeman kallar det. Generellt så borde du minska i vikt om den är 1,0 eller mer.

  Formeln för att räka ut den är antal gram fett/(protein+kolhydrater)

  Oavsett fettkvot etc så bör du absolut ha gått ner i vikt om du ligger så lågt som 1300 kcal/dag!

  Jag tror inte att du behöver ligga så långt som 1300 kcal/dag för att gå ner i vikt, om du vill äta enligt LCHF

  Vitkål innehåller 4,7 gr kolhydrater per 100 gr, banan 22 gr.

  Om du mår bra av den kosten du äter, och går ner i vikt som du vill, så spelar det kanske ingen roll vad kosten kallas? Måste du ändra på den?

   

 • 1 feb 2018 13:56

  Tack gittan52, ska kolla den där formeln lite senare. Nej, du har förstås rätt, och jag tänker inte heller ändra på hur jag äter, så länge jag mår bra och går ner i vikt. Det retar mig bara att det är "fel"! Men huvudsaken i det långa loppet är naturligtvis att mina matvanor passar mig, och håller mig nöjd. Det är ju också en av mina framgångsfaktorer - att jag ska känna mig nöjd efter en måltid.

 • 1 feb 2018 16:29

   

  För egen del är intaget av kolhydrater absolut avgörande för min vikt.

  Loggade allt jag åt under 24 veckor och så fort kolhydraterna stack iväg över 20 gram per dag - och då nästan oavsett hur jag låg till i fett / protein- gick jag inte ner i vikt.

  Över 30 gram per dag och vikten börjar krypa uppåt…

  Det blev förödande då jag under LCHF slarvade lite med kolhydratintaget och fortsatte med lika mycket fett - vikten rusade uppåt.

   

  Nu när jag räknar kalorier blir det att tänka också på kolhydraterna -

  många livsmedel som ris pasta och potatis och vissa grönsaker innehåller ju lite kalorier men förhållandevis mycket kolhydrater.

  Jag skulle kunna äta förhållandevis mycket kolhydrater och hålla 800 kcal men då uteblir viktminskningen.

   

  Om vågen går din väg imorgon så har du ju hittat en variant som passar just dig och det vore ju toppen. Strunta i hur det “ ska “ vara , gör det som är bäst för dig .

  Lycka till på vågen i morgon - jag väger och “tjuvkikar” varje dag

 • 1 feb 2018 17:00

  gittan52 att mitt kaloriintag är så lågt som 1335 per dag beror antagligen på hur jag satte mitt viktminskningsmål när jag registrerade mig här på MD. Jag fattade nog inte riktigt sambandet med antal kalorier per dag och hur fort jag vill gå ner. Jag förstod inte heller att antalet tillåtna kalorier sjunker i takt med att vikten går ner.  Så jag får skylla mig själv, och kanske revidera datum för målvikt så småningom.

 • 1 feb 2018 17:02

  Intressant 8veckor, jag ska hålla ögonen på det där. Jag trodde nog att antalet kalorier var överordnat allt annat. 

 • 1 feb 2018 17:08

  du kan ju räkna ut ditt kaloribehov på nytt nu vid din nuvarande vikt och se om det skiljer sig mycket 

  http://www.dinbmi.se/kaloribehov.asp

   

 • 1 feb 2018 18:35

  Ungefär 1650 kalorier fick jag det till, om jag anger min aktivitet till "en dag framför datorn". Då är ju 1330 kalorier inte mycket att bråka om, om man vill gå ner i vikt.smiley

 • 1 feb 2018 19:34

  gittan52 Om jag räknar på dagens mat så blir det: fett 82 g dividerat med (protein 84 + Kolhydrater 27), lika med fettkvot 0,73. Med andra ord en misslyckad dag ur viktminskningssynpunkt fastän jag bara ätit 1227 kalorier?

  Senast uppdaterad 1 feb 2018 19:35

 • 1 feb 2018 22:23
  ulla165

  Jag vet precis vad du 8veckor pratar om. Jag kan också gå upp i vikt bara genom att äta salladsblad!

Logga in för att skriva en kommentar.