icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 434016
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
31 januari 2018 15:32
13

Dag 37. Hur ser det ut i din frys?

Det har blivit godare att äta sedan jag började på MD. Det är roligare att laga mat också. Förr var det ofta min man som stod för matlagningen, numera är det mest jag. Förr brydde jag mig sällan om recept, idag är jag noga. Förr brukade jag leta upp ett recept på paddan för att få inspiration, och sen tog jag det som fanns hemma. Nu skriver jag ut recept både från Matdagboken och från lchf-bloggen 56kilo.se och samlar dem i en numera tjock pärm med ett ordentligt fliksystem.

Min frys är proppfull av kyckling, fisk och kallskuret, soppbaser och musselfond och portionsfrysta storkok. Kylskåpet är fullt av kvarg, gräddprodukter och grönsaker. Och lök.  Matkällaren är full av rotsaker – rödkål, vitkål, kålrot, brysselkål, palsternackor och morötter. (Vi skulle nog klara en belägring på minst en månad, om vi får behålla elen under tiden.) Ofta handlar jag alldeles för mycket, och så får jag laga storkok och frysa i portioner bara för att råvarorna inte ska förfaras. För jag hatar att slänga mat.

Jag minns med vilket oförstående och milt överseende jag såg på min mammas och min svärmors envisa sparande av rester. Nu börjar jag bli likadan. Deras kylskåp svämmade över av små skålar och burkar med högar av kalla makaroner, torkat potatismos och överblivna plättar. Det var väl bara att kasta? Nu lägger jag själv 1 dl överblivet broccolimos i en plastask och tänker att den äter jag upp imorgon.

Jag minns vårt kylskåp på den tiden när fyra barn skulle utfodras alla tider på dygnet, efter vars och ens tycke och smak. Leverpastej och jordnötssmör och sylt och Risifrutti. Hushållsost. Oboy. Fiskpinnar. Falukorv. Makaroner till förbannelse. Jag minns en tid när jag aldrig handlade mindre än tolv liter mjölk i taget. På den tiden var frysen mest förvaring för glassbilens leveranser. Och sommarens självplock av jordgubbar.

Matsedeln är så otroligt mycket roligare nu. Ikväll blir det Gratäng med havets läckerheter. 10302e30-6784-4c19-b925-705c66776399.jpg

 

Gillar

Kommentarer

 • 31 jan 2018 16:10

  Här slängs sällan något heller, och det är absolut något som jag blivit mer mån om med åren. Att inte slösa med jordens resurser och min egen ekonomi. 

  Min frys är ganska minimal, tre lådor där det mest finns bär och grönsaker och glutenfritt bröd.

  Senast uppdaterad 31 jan 2018 16:12

 • 31 jan 2018 16:19
  ulla165

  Vi gör väldigt lika. Jag har också både kylen och frysen full med allehanda gott. Vem vet - rester av en köttsoppa kan bli pastasås till en zucchinitagliatelle... Bra många år sedan gick vi till en kinesrestaurang med barnen. Efter att ha ätit färdigt reste sig yngsta sonen, bockade djupt och tackade högt och ljudligt för maten: Tack för dom goda matresterna! Alla i restaurangen skrattade och så även kineserna. Själv ville jag sjunka genom golvet då - idag är det ett roligt minne.

  Jag kände igen Gratäng med havets läckerhetr. Den finns i min receptsamling också. Prova också laga Spansk fiskgratäng här på MD. Den var nästan godare än Havets läckerheter, tyckte vi.

 • 31 jan 2018 17:16

  Just nu har jag massor av  broccoli , blomål och tärnad fetaost till mig i kylen.

  Stora Coqtailkapris med som är mitt favoritsnack just nu.

   Alltid en flaska champagen på kylning och bubbligt mineralvatten.

  En stor kanna ingerfära/ citronvatten.

  I frysen har jag också potionsförpackningar av div storkok , bla boeuf bourgignon samt kyckling , fisk, bär  och alltid både kalv samt nötfärs.

  - Barnens absoluta måste i frysen är glassmaskinen , gjord på ägg grädde och florsocker som bas slår den alla köpta glasser med hästlängder

   

 • 31 jan 2018 17:18
  aregnisw

  Jag är också väldigt rädd om allt så jag kastar enbart det som blivit alldeles för gammalt som man kan bli sjuk av för det händer tyvärr. Men ofta brukar jag istället för att kasta frysa in i portionspåsar och skriva på så har jag bara att ta upp för det händer ju att man åker iväg i helgen och då är det onödigt med massor med mat i kylen. Men nu börjar den bli ganska full så jag får börja tömma den lite i taget men man blir ju så sugen på något speciellt ibland o då lagar man till det. Förresten visst är 56 kilo bra sida jag tar mycket recept från henne. Tyvärr har jag ingen skrivare så jag skriver av alla recept för hand och dom som finns på nätet sparat jag där också. Har gjort i ordning i mapp med äldre recept en med sånt jag gör sällan och en med mina favoriter.

 • 31 jan 2018 17:41

  Våra frysar, en box och tre frysskåp, är fyllda med älgkött, lingon,blåbär, jordgubbar, mängder av röda och svarta  vinbär, hallon och diverse matinköp som kyckling, fisk, grönsaker, matlådor etc. Vissa år även självtagen fisk från Norge.

  I en av frysskåpen förvaras bara kött från senaste älgstyckningen, så det kommer omsider att hamna i boxen tillsammans med övrig älg.

  Inte så stor skillnad mot den tid då jag var ungkarl. Har alltid värdesatt kvalitet och rätt sorts råvaror samt tyckt om att laga mat. Numer har jag dessutom konkurrans på det området. smiley

 • 31 jan 2018 17:46
  klaraelv

  Det där med att spara kommer med åren, jag har också blivit en som sparar i små burkar för att det inte ska slängas. Vilket innebär att jag tycker att jag jämt och ständigt köper nya burkar. Kan inte för mitt liv förstå vart de försvinner. De flesta lådorna hamnar i boxen, om maken är den som stoppar undan så kan de hamna i frysen i köket, vilket innebär att jag inte brukar ha koll på var maten är. Så det brukar bli skattjakt när man ska hitta något.

 • 31 jan 2018 18:26
  paloma

  Jag är gift med en jägare, så det ligger älgkött, rådjur, blåbär och massor av trattkantareller i frysen i källaren.Jag och äldsta dottern plockade flera hundra liter trattkantareller förra hösten, men vi är så dåliga på att använda det. 

  Det är kanske dags att göra en älgstek till på söndag, och så potatis, gräddsås och knaperstekt trattkantarell till...och hemmakokt lingonsylt☺

  Jag slänger heller aldrig mat, eftersom jag bor så nära barnen brukar jag skicka vidare. Det är mycket uppskattat. Eller äter jag och mannen varsin restmiddag, man behöver inte äta samma mat.

 • 31 jan 2018 19:02

  Jag blir riktigt avundsjuk på er som har vilt och egenplockad svamp i frysen. Innan vi började resa till Grekland varje höst köpte jag alltid en hel låda lingon och blåbär och ”lösfryste”. Nu har de inte hunnit mogna innan vi ger oss av. Svampen i skogen är borta när vi kommer hem. Man kan inte få allt.

 • 31 jan 2018 19:04

  Klaraelv det där med burkar är ett lika stort mysterium som udda strumpor i tvätten. Varför finns det aldrig lock som passar? Vart tar alla lock vägen? Varför kan man inte köpa samma sorts burkar två gånger?

 • 31 jan 2018 19:15
  klaraelv

  När alla små lådor är slut börjar man sätta ner 100 g mat i lådor som rymmer 0,7 liter eller större, då går det fort att fylla en frys med ingenting.

  Sockors försvinnande har jag avskrivit till luddmonstret i torktumlaren, men matlådor och lock är ett mysterium.

 • 31 jan 2018 19:36
  dollster

  Jag har ett snålt studenttips till er som fryser in mycket. Gamla crème fraiche-, och kesoburkar är perfekt att frysa in färdiga portioner i. Själva plastburkarna i sig går inte att micra, men jag plockar fram ur frysen kvällen innan jag ska ha burken som matlåda, låter den tina i kylen över natten, och lägger över i en riktig matlåda på morgonen innan jag går hemifrån. Burkarna går att använda rätt många gånger innan de ger upp och alla runda créme fraiche-lock passar alla runda burkar, oavsett märke, precis som de rektangulära kesoburkarnas lock passar oavsett om det är keso från Arla eller Icas eget märke 😊

 • 31 jan 2018 20:58

  Det var ett väldigt bra tips dollster! Här blir det mycket Keso och stora Kvargburkar i plastsoporna, dom ska jag från och med nu spara på ett särskilt ställe.

 • 31 jan 2018 21:01
  klaraelv

  Säger samma sak, tack för tipset. De ska inte gå till plastreturen i fortsättningen.

Logga in för att skriva en kommentar.