icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 65 kg 220414
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
25 januari 2018 15:49
17

Dag 31. Resultat efter första månadens berg- och dalbana: Minus 6,4 kg!

Jag tycker själv att det är en närmast otrolig siffra. Aldrig trodde jag att det skulle gå så fort fast jag äter så mycket. Dessutom har jag gått upp i vikt 7 av de här 31 dagarna!  Jag äter LCHF och använder ofta recept från den här sidan, men jag gillar också att experimentera själv. Jag har matvila (eller periodisk fasta) mellan kl 20.00 och kl 12.00. Frukosten är alltså borta, vilket passar mig perfekt. Jag ”fuskar” och dricker te med mjölk och en enda canderel bit i en stor kopp på morgonen. Lunchen är stående, kesoplättar i olika variationer, med bär och vaniljcremefraiche eller med skinka och ost. Nästan hälften av dagens kalorier går åt till lunchen. Ju mer jag motionerar under dagen, desto mer kalorier lägger jag sedan på middagen. Blir jag hungrig på eftermiddagen blandar jag till lite kvarg med kakaopulver eller tar en kopp Kefir med bär och nötter.

Framgångsfaktorer: Jag är pensionär, råder över min tid. Jag har en jättebra matvåg som går att nollställa och som väger gram med decimaler. Onödigt men lyxigt. Jag väger mig varje dag, registrerar allt jag stoppar i munnen och lär mig massor av det. Jag har Matdagboken med alla verktyg och recept och saker att elda under motivationen med. Forum och grupper och artiklar och bloggar. Bloggarna inte minst. Jag sitter vid mitt skrivbord största delen av dagen, och loggar in tre, fyra gånger om dagen och läser… Det börjar likna beroende, jag vet, och det inkräktar definitivt på andra saker jag borde göra. Men jag låter mig hållas tills vidare.

Min man äter samma mat som jag men mer, och större portioner, och ofta en macka till förrätt medan maten tillagas. Han äter dessutom frukost. Det har blivit lite tristare kvällar eftersom kvällsmyset vid brasan med ett glas vin och lite ost är borta. Inte varje kväll hade vi det så förut, men flera gånger i veckan.  Där sitter jag nu med min tekopp och han med kaffe och resterna av julpepparkakorna. Det duger ändå nu på vintern, men kommer inte att funka i vår, ombord på båten. Till dess måste jag fundera ut en strategi för trivsel- och sällskapsätande.

Nu är det bara fem kilo kvar till påsk. Fem kilo på nio veckor. Jag tänker fortsätta precis om jag gör nu, inte börja rucka på matvanorna och äta mer bara för att jag just nu har god marginal. Antagligen saktar väl takten av ändå, när det finns mindre att ta av. Av min kurva lär jag mig att inte tappa modet när det går upp eller står stilla. 

Vad lär du dig av din kurva?

dab05b32-3e6d-4c16-bf67-1cb90deb16e6.JPG

Gillar

Kommentarer

 • 25 jan 2018 16:32
  aregnisw

  Grattis till ditt minus så kul att höra att det går så bra yes

 • 25 jan 2018 16:42
  Jessand

  Grattis till kanonresultat och att ha hittat nåt som fungerar för digsmiley

 • 25 jan 2018 16:55
  klaraelv

  Grattis, det går riktigt bra för dig. Det går upp och ner för varje dag, du har hittat ditt koncept.

 • 25 jan 2018 16:58
  Bella50

  Imponerad blir jag. Grattis 👏👏💐🏆

 • 25 jan 2018 17:05

  Hatten av för dig !

  Vilket fantastikst fint resultat.

  Tack att du så generöst delar med dig av framgångsfaktorerna -

  många är jag på väg att implementera - och bloggarna  ja det är beroendeframkallande ;)

   

  Jag har också svårt för sällskap och trivselätandet  , på LCHF klarade jag mig hyfsat med bara gåslever och champagnen....näh wink men det var lättare att hitta något som  tex ost  & kallskuret .

  Coqtailkapris är mitt snack just nu 

 • 25 jan 2018 17:44

  Bra jobbat smiley 

 • 25 jan 2018 18:54

  Wow! Vilket fantastiskt resultat!

  Jag älskar att läsa dina reflektioner och analyser heart  De ger mig så mycket inspiration och får mig att själv fundera och reflektera över mig, mina rutiner, tankar och vanor. 

  Tack för att du delar med dig heart

 • 25 jan 2018 19:19
  gittan52

  Jag lär mig massor av mina kurvor och matriser!

  Framför allt har jag lärt mig att det inte är någon idé att lägga för mycket energi på att fundera på varför vikten varierar på daglig basis.
  Jag har också lärt mig att jag nu, efter att ha legat rätt viktstabil sedan april förra året, kan tillåta mig lite fler kalorier utan att jag för den skull går upp speciellt mycket, så länge det inte handlar om flera dagar i sträck.
  I morgon, när jag sammanställer veckoresultatet, ska jag försöka utveckla mitt tänk ytterligare lite, i fredagsbloggen  smiley

  Egentligen så är det inte så konstigt att du har tappat så pass mycket i vikt, tycker jag. Dels verkar LCHF fungera bra för dig och dels ligger du rätt lågt i kaloriintag. Och jag tror att din viktminskning kommer att gå lite långsammare framöver, men det tar ju inte bort det fina arbete du har gjort så här långt. Stort grattis!  yes

 • 25 jan 2018 21:58

  Tack för alla peppande kommentarer och tack gittan52 för dina synpunkter. Jag blev helt bestört när jag läste om dina tvivel om att fortsätta blogga, du är en så viktig förebild! Ja, LCHF verkar fungera för mig, och det låga kaloriintaget fungerar också. Jag vänjer mig vid att äta mycket mindre, lär mig hur mycket (litet) mat min kropp behöver. Det är en ögonöppnare! Ser fram emot din fredagsblogg!

 • 25 jan 2018 22:00
  paloma

  Grattis!

  Du har verkligen lyckats bra på så kort tid👍

  Min kurva ska ligga så stabil som möjligt, och räknar man min fredagsvikt som är min vägdag så skiljer det inte många hg😉

 • 25 jan 2018 22:08
  gittan52

  tvivel om att fortsätta blogga ?

 • 26 jan 2018 06:51
  Flisan57

  Grattis till en bra månad laughjag är också ombord på segelbåt alla lediga stunder från början av april  till slutet av oktober- vi får tänka ut något bra när vi ska njuta av ljuvliga sittbrunnskvällar framöver, båda två.

 • 26 jan 2018 08:02

  gittan52 jag tror att jag förväxlade dig med någon annan av veteranerna här, som uttryckte att hon ibland tvivlade på nyttan av sitt bloggande. 

 • 26 jan 2018 08:10

  Det låter bra Flisan57! Vi får slå våra kloka huvuden ihop! Båtmat är ett kapitel för sig. Vi är två månader vår och höst på båten i Grekland. Sena middagsvanor, ofta vin till maten och snacks överallt. Keso finns inte, kvarg finns inte, ost är dyrt, fisk är jättedyrt... Grönsaker och frukt är å andra sidan bra och billigt. Inte lätt att vara LCHF...

  Senast uppdaterad 26 jan 2018 08:12

 • 3 feb 2018 22:52

  Fantastiska resultat, stort grattis och stort tack för allt du delar med dig här i bloggen! smiley

Logga in för att skriva en kommentar.