icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 397296
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
16 juni 2018 21:57
15

Dag 3 på målvikt. Det svåraste med att gå ner i vikt, är att man går upp så mycket under tiden.

Det tog mig tjugofyra veckor att gå ner tjugo kilo. Etthundrasextioåtta dagar. Varje morgon ställde jag mig naken på vågen och hoppades. Jag hade ju gjort allting rätt. Inte fuskat, inte slarvat, inte syndat. Jag körde lchf och 16/8 med talibandisciplin och var helfokuserad. Tjugosju bittra morgnar hade jag ändå ökat i vikt. Mer än en gång i veckan alltså. Oftast utan att jag kunde begripa varför. Jag gissade på vatten i kroppen, på förstoppning, på nya muskler...

Det kändes inte rättvist. Min egen kropp motarbetade mig, la krokben. Som tur var hade jag tjurskallen på min sida hela tiden. Min mest envetna och stridslystna delpersonlighet, som aldrig ger sig och aldrig lyssnar på sina svagare kolleger som bara vill lägga sig i soffan och äta choklad så snart det blir uppförsbacke.

Det var ett bra beslut där i början, att väga mig varje dag. För lika motigt som det var när det gick upp, lika peppande var det när det gick neråt igen. Tjugosju dagar var riktigt tunga. Men de andra etthundrafyrtioen dagarna gick det ju faktiskt åt rätt håll, dvs neråt. Nu efteråt är jag glad att jag har kvar hela viktresan i form av en kurva. Ups and downs. Det gäller att se helheten och inte hänga upp sig på svackorna.

267e53b5-bb88-44b5-b65b-a2510d63b6d6.jpeg

Gillar

Kommentarer

 • 16 jun 2018 22:07

  Tack gasten! Det hände visst något konstigt när du kommenterade? Väldigt mycket luft!!!!😂😂😂

 • 16 jun 2018 22:09
  Bella50

  DET var en massa konstiga DET...men DET är en fantastisk bedrift. Härligt...yes

  Jag har oxå mina kurvor kvar. Reggar ju vikt och mat varje möjlig dag fortfarande.

   

 • 16 jun 2018 22:14
  gasten

  Men vad konstigt, kom inte inlägget med?

  Ville bara säga att du har gjort en fantastisk viktresa!

  Du kan vara riktigt stolt över dig själv!

  Men det blir nog ännu svårare att hålla vikten utan att gå ner mer.

  Ha en fortsatt trevlig helg!

 • 16 jun 2018 22:17
  gasten

  Blev visst en dubblett nu!

  Det har strulat så med internet ikväll vet inte om det var därför det blev så konstigt.

 • 16 jun 2018 22:57

  Men om du hade valt att bara väga dig en gång i veckan hade du sannolikt gått ner vid varje vägning? Jag vet att många gillar att väga sig dagligen, men just för att vikten helt naturligt fluktuerar en del föredrar jag en gång per vecka.

 • 16 jun 2018 23:05

  gasten jag hoppas att det stannar upp nu, jag tillåter mig försiktiga utsvävningar till exempel jordgubbar med vispgrädde till kvällsmys. Skulle jag gå ner ett kilo till så är inte det hela världen.

  Jaså Bella50 du reggar maten fortfarande? Jag har tänkt skippa det tills vidare, köra på känn tills jag ser om det funkar med vikten. Men fortsätta väga mig varje dag. Om vikten inte är stabil får jag börja regga igen så att jag ser vad jag får i mig. 

 • 16 jun 2018 23:23

  Medlem16 nej, så tror jag inte att det hade funkat för mig. De dagar jag gick upp blev jag mycket motiverad att röra mig mer och verkligen ha koll på maten, så att vikten genast vände neråt igen. Om jag inte hade vetat om uppgången, och genast gjort något åt den, tror jag att vikten hade kunnat fortsätta uppåt några dagar till. Det är lätt att slappna av om man inte väger sig. Därför tänker jag fortsätta väga mig varje dag ett tag till. Det är OK att gå upp i vikt något kilo eller mer om man har planerat ett avsteg. Det är också OK att vikten fluktuerar några hekto utan synbar anledning. Men om jag VET vad som händer varje dag, slipper jag oroa mig för en överraskning på veckovägningen.

 • 16 jun 2018 23:36

  Härlig läsning, du har gjort ett kanonjobb! laugh

  Visst är det fascinerande, att kroppen kan vara så enveten och bråkig men ändå så begriplig på något sätt för i genomsnitt är ju viktminskningen perfekt. Det är så mycket som kan påverka att enstaka + inte ska betyda något så länge det mesta är - laugh

   

 • 17 jun 2018 06:36

  Godmorgon, vilken tjusig nedförsbacke till diagram! Vilken disciplin och fokusförmåga du har uppvisat! Välförtänt  välmående !

  Jag är lite mer liberal men jag tror jag är tillräckligt strikt då E- procenten och totala kcal per dag oftast ser hyfsade ut vid dagens slut. Jag äter 40-50 gram ost varje kväll med en kopp te. Jordgubbar är nyttigt också för att inte tala om högoktanig choklad . Visst har du en egen ” hovleverantör” - vad var de företaget / märket hette?

  Önskar dig en fin dag. ☀️🌈☀️

   

 • 17 jun 2018 07:22

  Godmorgon Ackhs! Tack för berömmet!😊 Min hovleverantör heter Storm&Bille Chokladfabrik i Göteborg. Min f d svärdotter är ena halvan.heart De importerar kakaobönor från olika länder i Sydamerika och tillverkar den mest osannolikt ljuvliga choklad från grunden. Guatemala och Ecuador är favoriter. Jag äter några rutor mest varje kväll. Men jag glömde packa ned min ranson när vi reste till Grekland - kanske är det därför nerförsbacken blev så brant på slutet? 

  Ost och te låter också som en skön avslutning på dagen. Man får inte glömma att ge sig själv den där viktiga klappen på axeln. Det är inte att tröstäta, anser jag. Det är självrespekt. Kram, ha en fin söndag.

  Senast uppdaterad 17 jun 2018 08:08

 • 17 jun 2018 07:57

  Bra jobbat!  Grattis! Jag väger mig också varje dag och tycker det är bra att se resultatet direkt och kunna fundera lite över varför vågen står på vad den gör, även om det precis som du säger ibland är obegripligt, att man skött mat och motion till punkt och pricka och ändå har gått upp i vikt. Jag ska fortsätta att väga mig när jag nått målvikt för att upptäcka i tid om vågen går åt fel jhåll. Det misstaget har jag gjort tidigare, slutat att väga mig när jag nått normalvikt och sedan plötsligt har jag gått upp i vikt utan att ha upptäckt det och det är så jobbigt.

 • 17 jun 2018 08:11

  Precis mosel, den känslan är så hemsk! Det är då risken för ”äh, vafan” finns. Att man släpper taget.

 • 17 jun 2018 09:04
  aregnisw

  Det är nog klokt att väga sig varje dag det gör jag o kommer säkert fortsätta med så länge vågen fungerar det är nog det enda sättet för mig att kunna hålla min vikt stadigt yes

   

 • 21 jun 2018 08:45
  Arrietty

  Tack vare min vågapp har jag dokumenterat min vikt sedan jag köpte den digitala vågen i början av 2016 - har gått in och städat bort då jag vägt mig dagligen så att jag nu har en rätt överblickbar kurva över ett par år år. Det spännande är att jag inser att minnet varit bedrägligt, först när jag ser siffrorna kan jag se mer tydliga tendenser för hur det går över året. Nu har jag tröskat igenom nätet efter appar som skulle kunna ge mig samma dokumentation på hur maten fungerar - där jag över tid kan se att vissa livsmedel eller beteenden hjälper eller stjälper mig. Dessvärre kräver de registrering (och vågen kräver förstås att jag väger mig, men jag kan få in resultatet i appen utan att ens själv titta på siffran) och det går ju upp och ned med det, jag önskar jag vore lite mera Gittan så att jag hade bättre uthållighet... Vad gäller vågen är jag alltför känslomässig även när det gäller den, jag har försökt se vilket som kommer först – äta utanför plan och få plussiffra på vågen eller få plussiffra på vågen och tröstäta på det. Är inte särskilt uthållig eller tjurskallig så jag påverkas alldeles för lätt av både plus och minus... det finns en amerikansk studie som visar att de som väger sig dagligen har lättare att hålla vikten, du tillhör tydligen de positiva procenten i den studien för det gäller ju inte alla. Eftersom det fungerat är det bara att trava på i ullstrumporna – grattis till att ha hittat ett verktyg som fungerar för dig!smiley

 • 21 jun 2018 18:26

  Tack Arrietty, wow viktstatistik sedan 2016! Gittan efterlyste ju nyss en känsloapp, nånting i stil med det du önskar dig antar jag. Den skulle jag också genast ladda ner. Sitter just nu förkyld (snorigt barbarn) och med värkande höft (träningsvärk, jag lär mig aldrig ordet lagom) och längtar efter honung. Timjanhonung från Samos som finns i skafferiet. Det är så synd om mig, så snart kommer jag att smälta ner en stor matsked honung i en balja te. Har för mg att man kan registrera känsloläge i MD? Men orkar inte just nu. Förmodligen behöver jag lite mörk choklad ikväll också.

Logga in för att skriva en kommentar.