icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 395950
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
21 januari 2018 12:14
10

Dag 27. En främmande makt styr min vikt.

Igår gick jag ner 9 hekto. Såhär gjorde jag: Först en rejäl grötfrukost. Sen en oplanerad chokladprovning till lunch. Klockan 15.00 en jättelik buffé som jag tog om av minst tre gånger. Sen var jag mätt resten av dagen, kanske slank det ner några skivor kall rostbiff och lite brieost medan jag tog hand om resterna av buffén. Jag hann inte med någon motion på hela dagen, det blev bara ca 8000 steg och lite bärande av bord och stolar.

Jag känner mig lite lurad. Den där magiska 80-kilosgränsen passerades neråt i full fart utan att jag märkte det, med mer än ett halvt kilos marginal, och under ett dygn när jag hade gett mig själv friare tyglar. Jag vill ha en förklaring. Det handlar inte om någon tarmrensning, nummer två har låtit vänta på sig mer än ett dygn.

Dagen började som sagt med en stadig frukost. Det skulle inte bli någon mat, trodde jag, förrän närmare klockan tre, så jag laddade med en blandad gryn/fruktgröt och havredryck innan vi körde till stan och den traditionella träffen med Medelhavsseglarna. På vägen skulle jag bara hämta ett nytt förråd av min favoritchoklad hos ex-svärdottern, som är chokladfabrikör. Hon ville att jag skulle smaka på en nytillverkad choklad från en ny kakaoplantage i Guatemala, och eftersom jag ingår i hennes smakpanel ville jag inte säga nej. Vilket ledde till en lite längre, jämförande provning med andra sorter från Venezuela och Ecuador, en del smaksatta med chili, lakrits eller mint, andra naturella. Även om man smakar små bitar, typ en liten ruta, så tror jag nog att det sammantaget blev en halv chokladkaka, alltså ca 40 gram.

Efter en som vanligt glad och trevlig träff med ett stort gäng medelhavsseglare var det dags för buffén. Jag hade bestämt mig för att äta så mycket jag ville, men bara av vissa saker. Alltså åt jag mig proppmätt på kallskuret. Rostbiff, kalkon och fläskfile, inklusive en ljuvlig kall örtsås gjord på majonnäs, creme fraiche och grekisk yoghurt. Brieost tog jag nog tre gånger av. Lite av dekorationerna slank också ner, passionsfrukt, physalis och melon. Däremot ratade jag potatissallad, pastasallad, bröd och kakorna till kaffet.

I morse var jag naturligtvis helt inställd på att det skulle ta några dagar till att komma under 80 kg. Kanske inte så konstigt att jag känner mig lite snuvad på segerglädjen när jag hade noll förväntningar? Nu ger jag upp försöken till analys. De e bar å åk, som Ingemar Stenmark sa. Ibland vinner man, ibland förlorar man.

Eftersom jag ingår i planeringsgruppen har jag nu frysen full av överbliven rostbiff, kalkon och fläskfile. Samt Brieost. Nej, jag klagar inte!

471a1ba9-818b-4fe3-830d-8e8dd6c54fbb.jpg

Min älsklingschoklad från Storm & Bille Chokladfabrik i Göteborg. Den nya sorten (i silverpapper) från Guatemala har inte fått något eget omslag än. Den var helt oemoståndlig. Syrlig, väldigt mycket chokladsmak med noter av aprikos och russin. Igår fick jag också lära mig att fetthalten i choklad kan variera mycket, även om det står att chokladhalten är 70% eller mer. Kakaosmör räknas nämligen in i chokladhalten, eftersom det också ingår i kakaobönan. Så genom att öka halten kakaofett i chokladen kan man få den att innehålla högre kakaohalt i teorin, samtidigt som man då späder ut chokladsmaken. Lurigt!

e2c87c97-ce18-48b2-9c1d-01af8ed1b8d7.jpg

Gillar

Kommentarer

 • 21 jan 2018 12:38

  Wow - skulle gärna gå på den mirakeldieten varje dag och förlora nästan ett kilo i vikt !

  Förstår dock din frustration över vågen/ vikten och de spratt den ställer till med.

  I morse när jag ställde mig på vågen trodde jag fört att jag hade gått upp 0,2 men sen tittade jag på gårdagens siffra en gång till och nej , det var ner 0,2.

  Känslan att har gått upp ( fjuttiga ) 0,2 var bedrövande. Tankar att näh nu f-n skiter jag i det är , det är inte värt att räkna mäta och tänka så mycket kring mat & kost när det ändå inte fungerar infann sig blixtsnabbt 

  ( och jag hann även tänka ut preci vad jag skulle få unna mig att äta....)

  Nu blev det ju ett glädjande minus ist när jag väl skrev in den rätta siffran och en mental pepp att fortsätta på den inslagna vägen - i morgon summering av första veckan !

 • 21 jan 2018 12:44

  Wow - vilken gourmetdag du hade - men, hey hey, det är väl bara och tuta å köra då du dessutom gick ner i vikt - vi får alla följa dina instruktioner ;-)

  Jag äter ibland choklad som endast innehåller kakaobönor och råsocker som pressats ihop till en kaka. Den tar man ju bara några bitar av - och njuter laugh

 • 21 jan 2018 13:15

  Eller hur, Kalluna, jag får starta en ny viktminskningsskola! laugh Jag undrar över det där du skriver om "chokladkakor som pressas samman av  kakaobönor och råsocker"? Det kanske finns sådan choklad, men den chokladen jag skriver om är tillverkad precis som "normala" chokladkakor, utom att Chokladfabriken inte använder färdig, importerad kakaomassa. De tillverkar sin egen, från kakaobönor som importeras i säckar från enskilda odlare i olika länder. Bönorna mals, smälts, trumlas, blandas med råsocker, gjuts i formar osv. Smälter i munnen precis som Marabous eller Lindts choklad, men smakar så mycket mer. 

 • 21 jan 2018 13:24

  Den "vanliga" chokladen är ju godare så klart laugh 

  Är en del i Elfenbenskusten där en betydande del av kakao produceras - tyvärr är det ju stora problem med inkomst för de som odlar så många går över till gummiplantager istället. Men jag vet att det finns nya typer av kakao som växer snabbare - men det är tydligen mycket jobb med det ändå. Så man bör sakta njuta av choklad när man tänker på hur mycket arbete det är från odling till färdig kaka - lite avundsjuk på din dotter för det låter så kul att ha egen chokladfabrik yes

 • 21 jan 2018 13:27

  8veckor, den där tanken att man misslyckas är så fruktansvärt demoraliserande. Det är ingen ide, jag ger upp. Kanske är hela den grundläggande konceptet att man försöker "gå ner i vikt" helt fel. Kanske skulle det vara bättre att hjärntvätta sig själv att man lider av en dödlig sjukdom som gör att man måste äta och leva på ett visst sätt resten av livet?  En jordnötsallergiker skulle inte komma på idén att fuska...

 • 21 jan 2018 13:33

  Åh, avundsjuk på dig, Kalluna, som känner till Elfenbenskusten. Det är min kära ex-svärdotter, som har chokladfabriken (ihop med sin nye man). Och herregud, som de sliter, henne är jag verkligen inte avundsjuk på. Men de är unga och brinner för miljö och rättvisa till kakaobönderna, så jag gör gärna lite reklam för deras choklad.

  Senast uppdaterad 21 jan 2018 13:33

 • 21 jan 2018 13:38

  Jag har försökt med även " hjärntvättar- konceptet"

  - Jag dör om jag äter socker, 

  -och på sikt är det ju säkert så . Socker för min kropp är gift. Jag mår dåligt på alla tänkbara sätt och höjer ju risken för en massa sjukdomar - ÄNDÅ väljer jag gift ....

  Mitt nyårslöfte detta år var att ge mina barn en mamma som orkar & vill mer och då måste socker bort ur mitt liv.

  Märkligt att det är lättare att både hålla & lova något till någon annan än till sig själv. Att jag sviker mig själv är inte alls lika jobbigt som om jag skulle svika någon annan

 • 21 jan 2018 17:42
  klaraelv

  Vilket underbart sätt att äta och gå ner nästan ett kilo, den nya dieten winklaugh. Det är nog för att du har varit duktig en längre tid och nu kom "betalningen". Grattis till att vara under 80 kg.

 • 21 jan 2018 20:33
  paloma

  Jag vet att kroppen kan reagera så ibland, man sköter sig exemplariskt och inget händer sedan äter man en rejäl måltid och går ner i vikt.

  Jag tror att om nan varierar lite i kalorier, så vänjer inte kroppen sig...och kan släppa lite på vikten efter det.

  Det är bara att tacka och ta emot☺

 • 22 jan 2018 07:15
  Bella50

  Wow...vilken kick ✌️

Logga in för att skriva en kommentar.