icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 405748
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
20 januari 2018 07:08
4

Dag 26. En lycklig kirurg är en bra kirurg.

Igår på gymmet, i duschen, pratade jag med en väninna som gått igenom en besvärlig cancerbehandling med en omfattande operation, strålning och cellgifter. Hon är öppen och osentimental, vi pratade och skrattade om håret som nu börjar komma tillbaka och vardagslivet som återgått i gamla spår.

Jag berättade om min viktminskning, att jag bestämt mig en gång för alla. Nu ska jag bli smal! För min hälsas skull. Jag vill inte drabbas av diabetes, ledbesvär och kärlkramp. Min väninna är äldre än jag, hon har sprungit marathon som yngre och kör de hårdaste spinningpassen på gymmet, flera gånger i veckan. På hennes kropp finns inte ett gram onödigt fett.  Nu sa hon något överraskande: ”Ja, och så är det ju bra att inte vara överviktig om man behöver opereras.” Va??? Varför då???

Kirurgen som hade opererat min väninna hade berättat för henne efteråt att det varit ”en lycka att få skära i dig.” Enkelt och okomplicerat, inga organ inkapslade i fett utan alla var snyggt och prydligt upplagda och lättåtkomliga, precis om på bilderna i skolboken.  Det gjorde att det gick snabbt och lätt att operera och risken för komplikationer minskade. 

Det här argumentet har jag aldrig hört. Jag vet att man måste banta först, om man vill bli fetmaopererad. Men jag har aldrig tänkt på vad som möter den kirurg som ska operera mig om jag skulle råka ut för en trafikolycka, eller få tarmvred, eller någonting annat otrevligt som kräver ett akut ingrepp. Jag har nog trott att min insida ser ut ungefär sådär som på bilderna. a2a21db7-00d2-465a-9ad2-5ea3996859fe.JPG

Tänk om nästa generation diagnosvågar (en sån som jag just köpt) kunde framställa en bild av hur vi överviktiga verkligen ser ut när vi ligger under kniven? Med hjärta, lever, njurar och andra organ inbäddade i tjocka, gula, hindrande fettkappor… Det skulle bli en avskräckande ”förebild” att sätta upp på kylskåpet…

Från och med nu blir midjemåttet en viktig del av mitt mål. Man kan nämligen mycket väl vara fet inombords fast man ser smal ut på utsidan. Men midjemåttet ljuger inte.  80 – 88 cm för kvinnor och 94 – 102 cm för män är vad som gäller, enligt vad jag just har läst mig till på nätet. Bara att hacka i sig.

bd7d16b3-402c-4ccd-bc08-63507dd9b973.jpg

Gillar

Kommentarer

 • 20 jan 2018 07:28
  Bella50

  Det är sant och riktigt. När jag tog ultraljud på gallan för ett antal år sen ( hade gått ner med viktväktarna då med alla light- varianter ) ...hörde jag läkaren bakom mig utropa !

  - ÅH...Åhhh...flera gånger och frågade då vad det var 😲.

  - Du skulle se hur vacker du är inuti sa han 😁👍 Man ser alla olika kärl och gångar perfekt och det är ovanligt p.g.a fett som brukar ligga i vägen.

  -Får jag hämta en läk- kollega som studerar röntgen just nu?  

  Sen blev det rena undervisningen för honom. Jag sa att han kunde ju ringa efter mig nån annan gång , så jag kunde extraknäcka som ” modell”.

  Jag smålog resten av den dagen 😍😁

  Undrar hur jag ser ut inuti idag...efter flera års LCHF-fett 🤔 ?

  Jag har inga gallbesvär...och stenarna kvar

  Senast uppdaterad 20 jan 2018 08:19

 • 20 jan 2018 08:16
  Arrietty

  Fast jag får medge att på min argumentlista över varför jag vill och behöver gå ned i vikt står inte "för att kirurgerna ska bli glada när de skär i mig."wink  Däremot att övervikt vid all sjukdom iinklusive medicinska ingrepp innebär ökad risk för komplikationer. Så visst finns det anledning att jobba för att inte bara den menatla utan även den fysiska insidan är vacker...

 • 20 jan 2018 09:32
  paloma

  Jag har nog en figur som trots övervikt håller mig smal på midjan, när jag vägde nästan 91 kg hade jag ett midjemått på 87 cm. När jag vägde som minst 67 kg hade jag 71 cm. Nu har jag nog ökat lite till ca 74 cm.

  En del av kroppsbyggnaden ärver man, och jag har nog ärvt figur efter min farmor. Jag har aldrig träffat henne, hon var som man skulle sagt kurvig😉

   

 • 20 jan 2018 09:38

  I boken " Blodsockerkoll på 8 veckor " som jag har som stor inspo nu under mitt 8/800 projekt står det just väldigt mycket om det livsfarliga inre fettet , det som ligger runt och kapslar in alla våra organ.

  Mkt forskning kring hur farligt det inre fettet är pågår , men en teori är att det kan öka risken för diabetes, högt blodtryck, höga blodfetter och hjärtsjukdomar.

  Det är kostsamt att göra dessa mätningar av det viscerala  (fettvävnad som omger de inre organen )fettet men de är väldigt avslöjande.

  ( och ja de bilderna skulle absolut vara avskräckande att sätta upp på kylskåpet. Har man någon gång sett ett fettsugningsingrepp så får man sig en bild av hur det kan se ut......)

  Det finns flera personer som är smala på utsidan men feta på insidan  ( TOFI )och de löper en särskild risk då de lätt kan tro att allt  ok  bara för att de har ett bra hälsosamt BMI.

   

  Så - att försöka hålla sin kropp i gott skick har många fördelar 

  Både glada kirurger som får ett bättre "operationsunderlag"  samt en lägre risk för vissa sjukdomar .

   

Logga in för att skriva en kommentar.