icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 424959
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
19 januari 2018 11:44
19

Dag 25. Vilka kosttillskott tar ni?

Är det bara jag som är knäpp, eller finns det fler som sätter i sig så här mycket piller varje dag? Fyra av tabletterna är mediciner. Ett viktigt mål med min viktresa är att kunna sluta med medicinerna, jag går inte in på varför jag måste ta dem. Däremot har jag inga planer på att sluta med kosttillskotten, även om jag innerst inne tvivlar på att jag verkligen behöver dem.  Men det är dumt att chansa, eller hur?

Jag tar alltså sex olika hälsopiller varje dag bara för säkerhets skull, för att jag tror att det är nyttigt.  Egentligen är det sju, men just nu är D-vitaminburken tom. Jag tar: Selen, Kvinna 60+, kalcium, Arctic Root, Magnesium och Omega-3. Dessutom har jag en ask Adapt Life från Svenska Örtmedicinska institutet som jag ställt åt sidan tills vidare. (Jag kan inte förklara varför, bara att jag drabbades av tvivel och tyckte det blev dyrt.)

Dessutom dricker jag 1 dl råpressad rödbetsjuice varje dag. Det började jag med efter en artikel om hur extremt nyttig rödbetsjuice är för blodådrornas föryngring. Det var en pensionerad läkare vars blodådror hade blivit släta och smidiga som en tjugoårings sedan han börjat dricka rödbetsjuice. Just då hade jag haft en issue med lite plack i en halspulsåder, och var väldigt motiverad att föryngra mina artärer. Nu vågar jag inte sluta. När jag har nått min målvikt och druckit rödbetsjuice ett år tänker jag göra ett nytt ultraljud och få en second opinion på den där placken. Hoppet är att den är borta.

Egentligen tycker jag inte att jag är särskilt lättlurad, jag lockas inte av magneter eller extrema örtterapier eller daggiga ängar i fullmåne.  Hälsokost är något helt annat, det väcker trygga barndomsminnen till liv. Benmjöl utblandat i äpplemos, små runda, gula, apelsinsmakande vitaminpiller och äcklig fiskleverolja. Blutsaft i sked och oleum basileum på kudden när man var förkyld. När jag går in i hälsokostaffären är den full av kvinnor i min ålder. Vi som vill ta hand om oss,  leva friskare och längre. På köpet tar vi hand om våra män. Det är vetenskapligt bevisat att gifta män lever längre än singlar.  Min man dricker också rödbetsjuice. Tyvärr vägrar han befatta sig med några andra kosttillskott än Omega3 kapslar. Jag tycker gott han kunde ta lite kalcium också.

Som sagt, hur ser era pillervanor ut?

Idag visade vågen hela minus 8 hekto! Tjohoo!

Uppdatering kl 21.00. Nu har jag lagt in alla mina piller som varsitt livsmedel, och lagt alla dessa fem livsmedel i en favoritmåltid så att det blir enkelt att registrera i matdagboken varje dag. EN lite trixig detalj är att man måste "luras" när man lägger in tabletten. Man kan inte välja 1 st tablett, man måste välja 100 gr, fast man anger innehållet i milligram, eller mikrogram, för 1 st tablett. Det spelar ingen roll,så länge man kommer ihåg att  1 piller = 100 gr när man registrerar i matdagboken. Mer info i kommentarerna!

4612f749-797a-45d4-a9ca-5a2afd8bc93a.jpg

f9b92e37-a1d6-4496-aff4-f100bc8e3e8a.jpg

Kommentarer

 • 19 jan 2018 11:58
  dollster

  Jag är också en pillertrillare av rang..

  Varje dag äter jag msm-pulver utblandat i c-vitaminbrus, järntablett, multivitamintablettt kvinna, zink, d-vitamin, b-vitamin, hår, hud och nagel-piller samt nattljusolja och femal balans för pms-besvär. Om det har någon verkan vet jag inte, men det känns dumt att sluta. Några "riktiga" mediciner äter jag inte än, men jag funderar på att kolla upp sköldkörteln, då både min mamma och pappa äter Levaxin för underfunktion och jag har många symptom som stämmer in.

   

 • 19 jan 2018 14:06
  Flisan57

  Jag pillar också i mig lite kosttillskott Omega 3, D vitamin, probiotika och multivitaminer åker ner med min blodtrycksmedicin på morgonen. I stället för din rödbets joucie dricker jag aloe vera joucie sen många år... sambon som också har dålig mage får också aloevera, och han äter D- vitamin doktorn har rekomenderat men något annat får jag inte i honom- han tycker det räcker med sina hjärtmediciner.

  Det är tur för gubbarna att vi hjälper dem lite på traven så att vi får behålla dem längre, vi som är lite mer rädda om oss.

 • 19 jan 2018 14:38
  Monqi

  Japp här är en till! D vitamin äter jag högdos av, varit med i en flerårig studie på Akademiska i Uppsala om Dvitamin, man har ju upptäckt att överviktiga personer oftare än normalviktiga har brist på vitamin D.

  Sen får jag B12 injektioner var 3e månad, samt har jag zink brustablett på recept då jag haft brist på det. Kan tillägga att jag gjorde en GBP (gastric by pass, överviktsoperation 2008) det gör så att man har lite svårare att tillgodogöra sig en del av näringen i kosten, tarmen är förkortad och maten har en snabbare passage genom tarmsystemet.

  Sen äter jag även magnesium, så fort jag slarvar med dem får jag djävulska kramper i underbenen...

  Mitt val kvinna (vitamin o mineraltablett) rekommenderas på livstid för opererade. Äter lax varje vecka och väldigt mycket grönsaker, en lagom dos med nötter och fröer.

 • 19 jan 2018 17:33

  Först grattis till -0.8 på vågen 

  - visst vägde det upp gårdagens lilla dipp ?

   

  Förutom mina mediciner äter jag just nu ;

  extra magnesuim - annars får jag kramp så gott som varje natt i benen

  kapslar för hår /hud & naglar ...hmmm håret växer men naglarna är extremt dåliga och sköra

  1,3/1,6 beta glucan - som sägs förstärka immunförsvaret och faktiskt har de nog hjälp då jag sedan jag började med dem inte drabbas av all skit barnen tar med hem från skolan

   

  Under en period när jag  gjorde en sk "biokemisk reparation " genom Sockerskolan

  (sockerskolan.se) åt jag så mycket olika piller och tillskott( närmare 40 tabletter om dagen ) att det var vansinningt. Var tvungen att ha en lista och kontrollera emot flera gånger per dag för att få i mig allt som skulle sägas rätta till alla obalanser i min kropp.

  ( Näh det fungerade inte heller mot min sockerbombade hjärna ) 

  Trevlig fredagskväll önskar jag dig

 • 19 jan 2018 19:34
  gittan52

  Jag tar Apotekets Kvinna 60+, Magnesium och Kalcium+D.

  Det, tillsammans med min kost, ser ut att täcka mitt behov av både vitaminer och mineraler.

  Jag skriver in dem i min matdagbok också, så att jag kan se på staplarna om det är något som är ovanligt lågt under en period på en månad. Jag har slarvat med tabletterna under januari och Kalcium+D är slut, så om jag tittar på januari så här långt så har jag ett litet underskott på Kalcium och Kalium. Det senare får jag nästan aldrig upp till RDI.

  Jag får mina ryck då jag köper Aportekets C-vitamin brustabletter också. Men de registrerar jag inte i MD för den stapeln blir så hög att de andra nästan försvinner. 

 • 19 jan 2018 19:43

  Tack alla! Magnesium mot nattkramper verkar vi ha upptäckt allihop. Extra viktigt när man svettats mycket. Känner med dig 8veckor, och grattis till minus du också! Död åt sockerdjävulen. Jag har upptäckt att jag kan äta fin, mörk choklad (från Storm&Billes Chokladfabrik, bean to bar) utan att väcka monstret. Varje chokladkakka kostar typ 90:- så man tänker sig för innan man gobblar...

  Ja, hur ska man nu klara helgen utan tröst, belöning eller lugnande godsaker? Jag funderar på att ställa en plastkasse med vattenfyllda Lokaflaskor på central plats i hemmet, för att påminna mig om vilken börda jag har gjort mig av med. Just nu fem kilo sen Annandagen. Det måste ju bli ca 3,5 fulla, stora petflaskor. Den kassen vill man inte börja släpa på igen.

  Hm gittan52 det var ett nytt tips, att skriva in dem i Matdagboken. Antar att man får göra varje piller till ett livsmedel då, först? Det ska jag genast pröva. De där staplarna når aldrig upp till strecket hos mig. Tack!

  Senast uppdaterad 19 jan 2018 19:45

 • 19 jan 2018 19:55

  Jag tar selen och zink efter att jag hade läst någonstans att det skulle hjälpa om man har lågt av fritt T3. Jag tycker jag orkar mer nu.

  D-vitamin och K2 tar jag under vintern. Magnesium tar jag om jag märker att jag får kramp, har inte behövts på ett tag. 

 • 19 jan 2018 20:03
  gittan52

  Seglar67, jag gissar att vissa av vitmainerna redan finns i databasen.
  Men om inte så behöver man skriva in dem själv

 • 19 jan 2018 20:56

  Tack gittan52, väldigt intressant. Nu har jag lagt in mina piller som livsmedel (efter lite trixande, fick låtsas att 100gr = ett st piller för att kunna lägga in värdena) och det visar sig att jag inte får tillräckligt av kalium och magnesium. På köpet har jag lärt mig hur man använder skärmklippningsverktyget ;-)

  1bf28d4e-9999-4db8-be5e-5c115686e90c.JPG

  Senast uppdaterad 19 jan 2018 20:57

 • 20 jan 2018 00:08
  paloma

  Jag äter Levaxin som medicin och vid för mycket extraslag Inderal, och så tar jag D-vitamin, Buckthorn för att få bättre slemhinnor. Jag kanske borde tagit något mer eftersom jag äter Levaxin, att ha problem med sköldkörteln dränerar tydligen kroppen på vitaminer och mineraler. Ibland tar jag Magnesium brus och C brus också, men det är inte så ofta.

  Men jag har hört att de som äter kosttillskott dör snabbare.

  http://www.aftonbladet.se/halsa/article

  Grattis till minus igen👍

 • 21 jan 2018 08:23
  Arrietty

  B12 eftersom det blir mycket helvegetariskt och D-vitamin när jag kommer ihåg det...Mitt huvudtillskott är annars att jag slänger gurkmeja på all mat, och då ska man visst helst få i sig svartpeppar också så att gurkmejan tas upp men det kryddar jag alltid med så det är ingen skillnad. Jag dricker vatten med resorb och köper då den dyrare varianten med magnesiumtillägg. Det påstås överallt att det är magnesiumbrist som ger kramp men jag har inte märkt någon skillnad då jag tagit magnesiumtabletter. Kramp tycker jag mig få av två anledningar - dels när jag blir riktigt uttröttad, dels om jag druckit för lite. Sådan här vätskeersättning gör man ju lätt själv genom att koka vatten med salt och socker men då får manvara utan magnesium...

  Jag är ju allmänt misstänksam mot tillskott men eftrsom jag inte orkar vara optimal med kost och utevistelse så tar jag ändå genvägen över dem - och B12 är vad jag förstår alldeles nödvändigt om man inte äter kött.

  ..och just det, jag läste också om den där gubben som föryngrade sina blodådror så nu dricker jag rödbetsjuice eller äter rödbetor väldigt ofta.

  Senast uppdaterad 21 jan 2018 08:25

 • 21 jan 2018 16:40

  Förr åt jag också mängder med kosttillskott, men sen fick jag reda på att vissa av dem tog ut varandra och då gav jag upp. I princip...wink Jag äter D-vitamin året runt eftersom jag har en förmåga att få alla små bacilusker som dyker upp i klassrummet. Och med astma och allergi så tycker baciluskerna att jag passar perfekt som värd wink 

  Sen Kickstarten har jag börjat med magnesium också, men jag kan också märka som Arietty att mest beror krampen i benen på om jag druckit för lite, eller också om jag är kall om fötterna. Min blodcirkulation är lite sådär, eftersom jag opererat både knäna.

  Det där med rödbetsjuice dock var ju spännande... men... jag har ju 40+ kg att bli av med...är rädd att den hämmar viktminskningen. Innehåller den mycket kolhydrater och kalorier?

   

 • 21 jan 2018 16:51

  6,3 g kolhydrater och 31 kalorier per 100 g gäller för den rödbetsjuice jag köper (på bilden), Kicki47. Själv har jag gått ner väldigt fort i vikt trots rödbetsjuice varje dag. Över 6 kg på 25 dagar, det tycker jag är snabbt.

 • 21 jan 2018 17:04
  Monqi

  Arrietty det finns ju många olika sorters magnesium, det är en hel vetenskap... magnesiumcitrat -laktat -oxide och de sämre sorterna gör ingen nytta alls... jag dricker alltid minimum 3 l om dagen och får kramp om jag slutar med magnesium, men håller med, är också lite skeptisk till tillskott, men just sånt som man märker att (tror att, haha) man mår bättre av har jag börjat med sista åren, när jag blivit lite äldre och varit långtidssjuk. 

  Får mina värden kollade 1 gång/år och det är jättebra för om man har perfekta värden finns ju ingen anledning att köpa massa dyra tillskott bara så där "för säkerhets skull" liksom.. men B12, zink och Dvitamin har jag kraftig brist på så det får jag på recept (beror på magoperation så jag har svårare att ta upp via tarmen)

  Har också börjat äta mycket mer färska rödbetor yeslaugh

 • 21 jan 2018 17:08
  Monqi

  Vart köper du juicen seglar67 0ch vad kostar den ca? Har funderat på att börja dricka när det då å då dyker upp artiklar om den smiley

Logga in för att skriva en kommentar.