icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 65 kg 268568
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
15 januari 2018 10:33
11

Dag 21. Kefirsvamp. Så gör jag.

Neråt igen! Hurra, hela 5 hg efter några dagars plus och stillastående. Men nu tänkte jag berätta om ett nytt husdjur jag har skaffat. Eller rättare sagt några miljoner husdjur. Min bakteriekoloni Kefirsvampen.

Innan min väninna Ingrid visade mig sin kefirsvamp hade jag aldrig hört talas om saken.  ”Probiotika vet du väl vad det är?” undrade hon.  Jo, det har jag ju sett både i mejerikylarna och i hälsokostaffären. ”Det här är naturlig, hemgjord, probiotika”, sa Ingrid och berättade att hennes oroliga mage, rubbad av tung medicinering sedan flera år, mådde mycket bättre sedan hon börjat med en skål egenhändigt framställd kefir varje morgon.

Hon visade mig hur man gör, och det kunde ju inte bli enklare. Varje kväll hällde hon innehållet i sin kefirskål (av glas) i ett durkslag av plast och silade ifrån kefiren som bildats ner i en plastbunke. Plastbunken ställdes in i kylskåpet, nästa dags frukost var förberedd. Kefirskålen diskades noga, och svamparna lades tillbaka. Därefter hällde hon på mjölk på kefirsvamparna. Som lock över skålen hade hon klippt upp två kaffefilter som lades omlott. Kefirskålen ställde hon sedan längst bak i ett hörn på köksbänken, och där fick den stå tills nästa kväll.

Man kan göra kefir på vatten eller kokosmjölk också. Jag använder mellanmjölk eller blandar med 3%mjölk. Ingrid använde fet, ej homogeniserad lantmjölk. Hon behöver gå upp i vikt.

Man kan såklart lika gärna sila av och blanda en ny sats på morgonen, innan man äter frukost. Den färdiga kefiren behöver inte stå och vila över natten i kylskåpet. Men den kan förvaras flera dagar i kylen, det som händer är att den blir lite syrligare för varje dag.

I början tyckte jag att det smakade lite ”lagård”. Inte illa, men definitivt med en doft av hästar och kor och landet. Nu tycker jag bara det är gott. Blandar med kanel och hackade nötter, eller lägger i en klick tinade blåbär och sötar med vaniljdroppar. Jag äter det till frukost eller som mellanmål. Precis nu kom jag på att det nog är gott att mixa ihop med en halv, mogen banan?

För ett år sedan blev jag sjuk, och doktorn hittade fem magsår när han kikade med gastroskopi. Jag hade genom åren vant mig vid att alltid vara mer eller mindre svullen, alltid ha lite ont i magen. Det hittades inga magsårsbakterier. Jag blev tvungen att sluta med 5-2 och gick upp i vikt med raketfart. Jag måste börja medicinera. Fortfarande avstår jag från vissa saker som jag verkligen gillar. Rött vin till exempel. När jag slutade med bröd (snyft, älskar!)  blev svidet i magen mer sällsynt, och sedan jag började med min probiotika-bomb varje dag har jag aldrig ont i magen

Man kan köpa ”kefirfrön” på nätet. Det finns en svensk facebookgrupp där medlemmarna byter kunskap och svampar med varann: "Kefir, Kombucha, Yoghurt". 

Jag ger gärna bort ett par matskedar och skickar, men det är ju då aktiv, levande kultur, kanske riskablare att posta än om man köper torkade kefirfrön på nätet. Men försöka duger. Kommentera med din mailadress nedan om du vill ha, först till kvarn.

Viktigt! Använd bara kärl och redskap av plast, gummi eller glas. Inte rostfritt eller aluminium.

6a15842e-05cb-435c-922a-c07c5b86fdc2.jpg

Sila den färdiga kefiren genom ett durkslag med stora hål, medan du försiktigt vänder runt svamparna med en slickepott. Pressa inte!

ab10b0ec-96b8-4bb3-a500-b2920ed96a75.jpg

Häll över den färdiga kefiren i en bunke och ställ in i kylskåpet, om du inte vill äta direkt.

92c3e21f-b467-4765-8c7f-e925bea21696.jpg

Lägg tillbaka kefirsvamparna i ett rent kärl av glas eller plast. Häll över mjölk eller kokosmjölk så det täcker svamparna. Täck över kärlet med en tunn bomullsduk eller kaffefilter, låt stå i rumstemperatur 24 timmar.

Om du inte hinner äta upp all kefir som svamparna tillverkar, kan du låta dem vila i en plastburk i kylskåpet några dagar. Se till dem ibland och ge dem ny mjölk så att de inte svälter ihjäl. smiley

Gillar

Kommentarer

 • 15 jan 2018 10:38
  Molnbär

  Vad häftigt! Men hur skaffar / skapar man kefirsvamparna från början? Om man inte vill skicka dem på posten, alltså.

 • 15 jan 2018 10:39
  Molnbär

  Å jag läste slarvigt, frön kan köpas på nätet skriver du ju... :)

 • 15 jan 2018 13:07
  Lovis

  Åh, det här höll jag och min dåvarande make på med på 80-talet, men jag lärde mig aldrig tycka om det, jag tyckte det smakade BLÄÄÄ. Tror inte jag någonsin vill äta det igen, inte alls samma smak som köpt Kefir, tycker i alla fall jag.Det var också ett "evigt" fixande med svamparna som växte hela tiden, sila, byta vätska osv.... Säkert väldigt nyttigt dock.

 • 15 jan 2018 14:37

  Oj, har det funnits så länge? Inte konstigt då att gruppen på Facebook är så stor, tusentals medlemmar. Smaken är som baken, jag tycker som sagt att det är gott, mixar med bär eller blandar i kanel och nötter. cheeky (hoppas den smileyn betyder "mums") Men jag skulle såklart inte hålla på med det om jag inte märkte så stor skillnad på min mage.

 • 15 jan 2018 17:34
  Vegotina

  Spännande. Jag åt hemgjord yoghurt på 80-talet men det här kanske inte är samma. Blir sugen på att beställa såna där frön och testa. Tack för tipset! Jag har själv brukat ha en hel del problem med magen och både gjort gastroskopi och koliskopi utan att de hittat något. Dock märker jag hur bra min mage mår nu av GI-mat, mycket lugnare, så jag kommer nog fortsätta med det i en eller annan form.

 • 16 jan 2018 07:35
  Jessand

  Det där lät intressant...måste jag nog införskaffasmiley

 • 16 jan 2018 14:54
  Inanna

  Hmmm .... Kanske ska prova ändå... Om det går att göra på laktosfri mjölk skulle det kanske fungera på min krånglande mage... 

  Kollar! :)

 • 16 jan 2018 15:27

  Inanna går att göra på kokosmjölk. Jag vet att det finns s k vattenkefir också. Gå med i facebookgruppen och ställ frågan där, du kan ju gå ur gruppen sen om du vill. Jag har länkat till gruppen i min blogg ovan.

 • 17 jan 2018 11:06
  Inanna

  Vet du, jag har kollat nu och hittat en affär på Söder i Stockholm som säljer vattenkefirgryn och så ringde ene sonen och sa att han befinner sig på Söder idag!  Han köper åt mig så nu ska det bli kefirfabrik här hemma!! Känner mig optimistisk  :D

   

 • 17 jan 2018 11:35

  Kul, kul, Inanna! Ser fram emot rapport! Klart det finns sånt på Söder, var annars? laugh

 • 17 jan 2018 12:13
  Vegotina

  Jag har gått med i FB-gruppen och beställt lite vattengryn från en tjej där. Ska bli så spännande laugh!

Logga in för att skriva en kommentar.