icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 381979
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
15 juni 2018 14:06
12

Dag 2 på målvikt. "Hur gjorde du?" Vad svarar man? (Bild jämviktsmatris)

Mitt utseende har förändrats radikalt, och alla vänner och bekanta kommenterar när vi träffas första gången, särskilt de som jag inte har sett sedan viktresan startade i vintras. Den "roligaste" kommentaren hittills är: "Får du ingen mat av Odd?" Ganska typisk för en viss del av den manliga befolkningen här... frown Men de flesta är snälla och nyfikna. De som kanske väger lite för mycket vill veta hur jag gjort, om jag har opererat mig eller följer någon diet och vad jag i så fall inte äter. 

Jag har försökt formulera ett kort svar, för jag har märkt att de flesta ändå inte lyssnar på vad jag säger. De har redan bestämt sig för att de inte kommer att klara vad det än är för metod jag har använt. Jag svarar: "Jag äter bara mellan klockan tolv och klockan åtta på kvällen. Jag äter tre mål mat om dagen och håller koll på att det inte blir mer kalorier än jag förbränner. Jag äter allt jag vill ha, till exempel choklad, men inte varje dag, och inte i stora mängder. Jag äter nästan aldrig socker eller vitt bröd.

Reaktionerna brukar bli: 1. fasa eller förvåning över att jag inte äter frukost. 2. dito över att jag inte äter bröd. 3.Usch vad jobbigt att räkna kalorier! Och så lite vojande över hur bra karaktär jag har, och hur dålig sådan vederbörande själv har. Sen kommer frågorna om träning och motion, och även där förstår jag att det jag ägnar mig åt är alldeles för mycket och alldeles för besvärligt.

Jag tappar snart lusten att svara. Det är inte roligt att vara ett vandrande dåligt samvete för andra. I alla fall får jag hitta på något ännu kortare framöver. Kanske kan jag bara svara: "Jag har lärt mig att äta som en smal människa."

Idag har jag gjort klart min jämviktsmatris. Efter inspiration från gittan52 har jag gjort en färgmatris som utgår från att min vikt ska pendla max 2 kg upp eller ner från 65 kg. Så länge jag håller mig under 66 kg är jag helt nöjd. Går jag över på orange ruta är det dags att vidta åtgärder. Jag har nu slutat registrera maten varje dag, det har ju fungerat under åtta veckor, så nu litar jag på mitt omdöme. Vägningen varje dag tänker jag hålla på med tills jag ser att vikten är stabil. Sen övergår jag till veckovägning.

bada3692-609f-4f67-b893-f6fab0933bb7.JPG

 

Här är min färgmatris över hela viktresan från 85 kg - 65 kg. Minus 20 kilo på 24 veckor! 

9643d6dc-e80c-452d-b1d1-295a33ef7f0a.JPG

Gillar

Kommentarer

 • 15 jun 2018 14:46

  ”Har man ingen karaktär får man skaffa sig levnadsregler” - det är ett av mina favoritcitat. För en lyckad viktminskning och sedan viktstabilitet så krävs verkligen några former av levnadsregler kring matintag, motion och vägning.

 • 15 jun 2018 14:49
  gittan52

  Det ska bli så spännande att följa ditt arbete med att hålla vikten nu!

  Nej, varför ska man svara på en fråga där folk inte orkar ta till sig svaret?!
  Även smala personer kan äta onyttigt, så kanske ett bättre alternativ är ”jag äter bara när jag är hungrig”, "jag äter bara mat jag mår bra av", e.d.

  Kärt barn har många namn, Gullan eller Gittan spelar ju ingen större roll  wink

 • 15 jun 2018 15:11

  Ooops gittan52 har ändrat nu! blush Förhoppningsvis upphör de där frågorna av sig själv med tiden. Till dess får jag väl svara så vänligt och upplysande jag har lust med. Det varierar med personen som frågar wink

 • 15 jun 2018 18:33
  gasten

  Inte alltid så lätt att förklara för andra hur man har gått ner i vikt!

  Det kan bli väldigt tjatigt att förklara för alla.

 • 15 jun 2018 18:50
  Monqi

  Grattis laughheart

  Till de jag inte orkar förklara för eller som jag känner egentligen inte är intresserade av svaret säger jag bara, när de frågar "Hur har du gjort".... svar..."skärpt till mig bara" wink

 • 15 jun 2018 22:51
  Bella50

  Vilken fin matris...varmt grattis till dig. 

  Att hitta sitt eget "lagom" tror jag är nyckeln till viktstabilitet. 

  Hejar på yessmiley

 • 15 jun 2018 23:38
  chicha

  Bra och tydlig viktmatris! Vad bra att du redan kunnat släppa registreringen. 

  Ja folk är inte alltid så intresserade av svar på frågorna de själva ställt🤔, så det gäller nog att hitta ett bra fungerande första svar, som kan ställas följdfrågor till av de som verkligen vill veta. 

  Lycka till med att hitta viktbalans!

 • 15 jun 2018 23:52

  Tack alla! Bra svar Monqi, det knycker jag!

 • 16 jun 2018 08:10

  Bella50 ja det tror jag också. Hur lång tid tog det för dig innan du hittade din balans vikt/ätande?

 • 16 jun 2018 09:02
  Arrietty

  Om När den dagen kommer har jag svaret klart: "Ätit mindre, motionerat mer", det finns väldigt få viktminskningsmetoder som det inte stämmer på. 

 • 16 jun 2018 10:52

  Jag tror att många vill bli lika lyckade som du fast de vill inte göra jobbet. Därför är det jobbigt att höra ditt svar för det innebär att de själva måste jobba för att lyckas. Det är sällan man får någonting gratis. Skönt att även du väger dig ofta precis som jag. Vet inte varför men jag har fått höra att man absolut inte ska göra det men jag tycker att det är skönt att hålla lite koll.

 • 16 jun 2018 16:43

  Sötbiten det finns så många teorier om vad man "ska" och inte ska. Man får slå dövörat till ibland och lita på vad man känner själv. Jag hade vågskräck när jag började här, och bestämde mig för att väga mig varje dag bara för att komma bort från den känslan. (Egen KBT-terapi är billigast!laugh) Det är ett av de bästa besluten jag har tagit, eftersom jag blir lugn av att ha kontroll. Min viktkurva är rena berg- och dalbanan, full av gupp, väldigt många dagar med plus, men utslaget över tid är det ändå 20 kilo ner på 24 veckor. Många morgnar i badrummet har jag undrat varför i hela friden jag har gått upp, trots att jag skött mig, eller hur det är möjligt att jag gått ner, trots överdåd dagen innan. Med tiden har jag lärt mig mycket om hur min kropp reagerar. Fast den överraskar fortfarande ibland!

Logga in för att skriva en kommentar.