icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 381985
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
14 juni 2018 18:41
12

Dag 1 på målvikt. Sorg över alla förlorade år. (Bilder.)

Två gånger idag har någon sagt till mig: ”Sådär kan du väl inte tänka! Det är ju helt meningslöst!” Först min man, i morse. Sedan Håkan, ägare till gymmet där jag går. Men det är svårt att inte tänka på alla år jag varit instängd i mitt kroppsfängelse, som jag själv burat in mig i. Alla år jag hade kunnat vara glad och stolt över min kropp, istället för missnöjd och skamsen. Varför stängde jag in mig bakom en fettmur? Var det för att jag ville bli ”stor” och få mer pondus? Var det för att jag var rädd att män skulle bemöta mig som en attraktiv kvinna, istället för en kompetent entreprenör? Varför tillät jag mig inte att vara liten och smal?

Rubriken till det här inlägget skulle egentligen varit:Ut ur garderoben”. I morse gjorde jag en riktig djupdykning och upptäckte att jag 1. har väldigt många plagg som kan ges bort eftersom de är för stora,  2. har massor av vackra kläder undangömda som passar min nya kropp perfekt. Kläder som jag köpte till den inre bilden av mig själv, men som jag inte kunde ha i verkligheten. En del har alltid varit för små. Några har jag aldrig använt. Till exempel en urläcker, tajt, knäkort klänning i svart skinn. En del kläder har nästan passat under en kort period när jag vägt lite mindre, men har snabbt hamnat längst bak i garderoben. Stiliga designerklänningar som jag fyndat på Lailas second hand i vasastan. Reaköp i dyra butiker. Två underbara, uppsydda festklänningar i siden till ett stort bröllop, som satt som korvskinn de två dagarna och sen hängdes undan. Nu måste de sys in. De är alldeles för stora, men att ge bort just dem, nej det kommer inte på fråga.

Jag provade kläder framför spegeln och sörjde över alla förlorade år när jag kunde ha känt mig lika fin som nu. Nu när jag är gammal, sextioåtta år. Såhär borde jag ha sett ut, och känt mig, för trettio år sedan! Vilken idiot jag har varit!  Sen gick jag ner i köket och beklagade mig för min man. Det var då han sa det där: ”Så kan du väl inte tänka! Det är ju helt meningslöst!” Vad jag svarade? ”Du fattar ju ingenting!

Sen körde jag till gymmet för att köpa nytt gymkort och väga in mig för Håkan. Han som äger gymmet och har slagit vad (för att hjälpa mig) om att jag inte skulle kunna hålla vikten under åtta veckors segling i Grekland. Jag visste ju att jag vunnit, att jag till och med gått ner fyra kilo ytterligare. Han blev strålande glad och kramade om mig, sa att han var imponerad och ställde en massa frågor om hur jag gjort och hur det kändes. Jag sa att jag aldrig mått så bra i hela mitt liv, men att jag grämde mig över alla år jag kastat bort med att vara tjock, helt i onödan. Det var då han sa: ”Sådär kan du väl inte tänka! Det är ju helt meningslöst!

Sen konstaterade han att jag tappat min hållning och saknar rumpa, och vi gick igenom vad jag kan göra åt det. Jag fick tre övningar för att bygga upp sätesmusklerna, och två övningar för rygg och axlar som ska förbättra hållningen. Jag kan göra dem med gummiband och vikter hemma och måste inte komma till gymmet. Två gånger i månaden kom vi överens om att träffas för att kolla av hur det går. Plus att jag förstås fortsätter med mina andra rörelser så mycket jag har lust med. Jag har inte bestämt om jag ska fortsätta med spinningen eller satsa på att börja jogga istället. Jag hatar egentligen att behöva ta bilen för att träna, det vore så mycket enklare att bara springa rakt ut tidigt på morgonen. Men håller mina ben, höfter och knän för att jogga?

Förut: Stadig, stor, bestämd.

d388850c-87f3-4f4e-b115-feda455da0bd.jpg

Idag. I själva verket ganska liten. För första gången kan jag ha klänningen från Hawaii som jag fick av min son för länge, länge sen.

254be0b5-8874-4912-842b-a8676ae0ce86.jpg

Skinnkjol. Minst tjugo år för sent?

d5f73fdd-cd87-4010-b78c-35dd83e2a748.jpg

Dolce Gabana jeans är sydda för folk utan rumpa. Jag kan ha dom tills vidare.

3e13e1c3-f626-4227-931a-af3c8bda6f0e.jpg

 

Gillar

Kommentarer

 • 14 jun 2018 19:37
  Bella50

  Tänk inte OM....utan tänk NU och framåt...och gammal är du inte vid 68 ( jag är snart där)

  Varmaste grattis till dig. Jag är verkligen impad yeslaugh

  Hoppas du firar ordentligt och unnar dig nåt riktigt härligt . Ta med dig kärleken för utan honom hade nog resan gått lite mer upp och ner, skulle jag tro. 

  NJUT; NJUT; NJUT av ditt nya yttre. 

 • 14 jun 2018 19:38

  Jag kan till viss del känna igen mig i dina tankegångar om att man borde tagit tag i vikten tidigare i livet, men jag blir lite provocerad av hur ofta man i samhället associerar överviktig med oattraktiv och smal med attraktiv.

 • 14 jun 2018 19:40
  paloma

  Äsch varför gräma sig över tid som varit, du har många år kvar att känna dig liten och fin på.

  Njut av livet, det är nu det pågår😃

 • 14 jun 2018 20:10
  Molnbär

  Så fina bilder. Grattis till din "nya" garderob, den som spar hon har!

   

 • 14 jun 2018 20:33

  Tack Maire, det var snällt sagt. heart Ja, Bella50, utan kärleken vet jag inte hur det hade gått med den här viktresan. Han är min balanspinne. angel Även han har gått ner under seglingen, 2 kg, och det var verkligen inte alls nödvändigt. Tvärtom. Så nu får han sluta med 5:2. Vi äter helt enkelt för kalorisnålt nu med LCHF, för att han ska hålla vikten om han inte äter alla mål, alla dagar. Mig däremot passar det perfekt med 16/8. Medlem16 så är det, det provocerar mig också, och samtidigt är jag själv så präglad av den kopplingen mellan smal-attraktiv och tjock-oattraktiv. Twiggy var idealet när jag var en knubbig tonåring. Tack paloma, jag vet, du har rätt. Så sant, Molnbär, men nu är det slut på sparandet, nu ska allt som är för stort ut ur garderoben.

 • 14 jun 2018 21:05
  gasten

  Nu är det bara att se framåt!

  Lycka till med allt!

 • 14 jun 2018 21:44

  Jag var tvungen att läsa ditt inlägg efter att du hade kommenterat mitt inlägg. Vad duktig du är! Tänk så bra gjort av dig att genomföra denna viktminskning och förbättring av ditt liv. Hurra!

 • 14 jun 2018 21:57

  Tack Sötbiten! Jag tyckte det var ett så kul sammanträffande med våra garderobsfynd! laugh Hurra för dig också, jag lovar, det blir bara bättre och bättre!

 • 14 jun 2018 23:27
  chicha

  Grattis!! Vad kul med garderobsfynd. Klänningen från Hawaii tyckte jag var jättefin. 

  Själv sparar jag inte mycket, varken för stort eller för smått - och jag har faktiskt aldrig hänfallit åt att köpa kläder i fel storlek. Fast jag tycker nog att jag rensat lite hårt i garderoben ibland. Men det är kul att köpa nytt!! Har skickat in en stor beställning på Bonprix idag. 

  Och du - attraktiviteten ligger inte i om man är liten eller stor, men huvudsaken är att du mår bra i din kropp! 

 • 15 jun 2018 10:08
  Tita

  Jag blir också lite provocerad🤗

  Jag tycker ju att insidan är såååå mycket viktigare än utsidan! Som barn blev jag itutad att vara ren och snyggt klädd så det har följt mig även som tjock och trots allt så finns det många klassiska och snygga plagg även för överviktiga. Sen är det nog trots allt annat, hur vi är som personer i våra olika kompetenser som folk lägger mest märke till. Vi kan vara hur smala och snyggt klädda som helst men om vi inte använder huvudet på rätt sätt så blir resultatet ändå inte så bra.

  Med det vill jag säga att du istället ska tänka på allt bra du har åstadkommit under åren. Du har fött och fostrat barn du har haft en yrkeskarrär och du har slagit dig fram som författare vilket inte är lätt. Allt detta och säkert mycket mer bra har du gjort och nu har du igen överträffat dina egna förväntningar med att gå ned så mycket på så kort tid. NU SKA DU GLÄDJAS OCH TA VARA PÅ DEN HÄR TIDEN!!!!

  Tusen kramar till dig!!

 • 15 jun 2018 11:20

  Tack Tita! Alla tycker vi nog att det är insidan och kompetensen som räknas, och jag hoppas, hoppas att jag själv inte dömer andra efter storleken! Säker kan jag inte vara i alla lägen, alla miljoner bilder som min hjärna matas med av dagens kroppsideal har säkert påverkat mig. OCH nu lever vi inte i den bästa av världar, och jag har upplevt och sett så mycket tjockmobbing och nedvärdering av överviktiga både inom familjen och bland vänner och bekanta. Och i vardagslivet, av människor jag inte känner. Livet är så mycket enklare, man blir så mycket bättre bemött som normalviktig. Det finns säkert forskning på detta. 

  Sju sekunder tar det att göra ett första intryck på en annan människa. Vilka slutsatser drar man på de sekunderna om det är en överviktig eller en normalviktig person man har framför sig? Jag tycker också att det är helt åt skogen, men det är så verkligheten ser ut.

 • 16 jun 2018 08:39

  OM det är så att varken Odd eller Hkan varit överviktiga så förstår jag edras svar - de FÖRSTÅR inte på riktigt hur mycket av ens både självkänska och självförtroende är förknippade med hur man ser ut och känner sig i kroppen.

  Går de upp i vikt rör det sig om något kilo , inte som i våra fall 20kilo eller mer.

  JAg förstår också din känsla , VARFÖR har jag gjort så här mot mig själv ?

  Lite sorgeberarbetning kanske är på sin plats ?Sörj och begrav det som varit för att omfamna och glädjas åt det nya.

  Sen finns det en ytterligare aspekt som jag tänkt mycket på och det är orsakerna till att jag ( vi ) lyckats denna gång ? VAr det något i våra fettlager , vårt större mer robusta utseende som vi faktiskt behövde , eller iaf trodde att vi behövde innan och därför inte lyckats mer än halvhjärtat tidigare viktresor ? Du är själv inne på det  att bli bemött som en kompetent entreprenör ist för attraktiv kvinna.

   

   

   

Logga in för att skriva en kommentar.