icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 423715
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
29 augusti 2018 22:11
8

Borreliaskräck. Eller ännu värre?

Idag har det varit tungt. Utmattningen efter gårdagens långpromenad berodde nog på att jag hade någon infektion i kroppen. Jag vaknade med ömma halskörtlar, svårt att svälja och småfeber. 8veckors blogginlägg om magrutor fick mig på lite bättre humör några timmar, men nu i eftermiddag mår jag skrutt igen. Till och med matlusten är borta, jag orkade bara halva lunchen och en väldigt liten bit stekt torsk till middag.

Under den här sommaren har jag haft så många fästingar att jag slutat räkna. Även om man kollar hela kroppen noga varje kväll, kan det hända att man vaknar på natten av att det kliar. De är så pyttesmå att de knappt syns. De kan också gömma sig i jeans och strumpor och hoppa på en nästa dag, när man kanske inte ens är utomhus. På en och samma dag plockade jag bort tolv stycken, efter en långpromenad genom blåbärsris och förbuskade ängsmarker. Alla fästingarna satt fast på insidan låren och i ljumskarna, så ni kan ju räkna ut hur kul det var. Efter det började jag spraya strumpor och ben med myggspray när jag skulle ut och gå, och det hjälpte.

Det är rådjurens fel. De är fulla med fästingar och det finns alldeles för många på vår lilla ö. Varje år skjuter jägarlaget mellan 50 - 70 rådjur, ändå märks det knappt. 

Nu är hypokondrikern i mig helt övertygad om att det är Borrelia jag har fått. Jag har googlat på symptomen och beställt ett snabbtest från quicktest.se. Om provet är positivt hinner jag skaffa antibiotika och ta med till Grekland. Ännu värre är förstås TBE. Jag är vaccinerad, men har inte fyllt på dosen på flera år. Jag ser mig själv ligga utslagen på ett grekiskt sjukhus... 

Det är dumt och omoget och destruktivt att ägna sig åt den typen av katastroftankar, jag vet, det visar bara hur bortskämd jag är med att vara hyfsat frisk. 

Lunchpannkakor av proteinmix, fyllda med karlJohanstuvning och gratinerade med cheddarost. Räcker till imorgon också. Men egentligen alldeles för lite att bara äta hälften.

681c7f2f-5e5d-49fe-ac94-e94b33eb1463.jpg

 

Kommentarer

 • 29 aug 2018 23:33
  paloma

  Jag hoppas det bara är en vanlig förkylning nu när ni snart ska resa.

  Jag har peppar peppar inte haft en fästing som suttit fast på flera år, men jag undviker högt gräs i möjligaste mån.

  Äldsta dottern hade Neuroborrelios rätt illa, så jag är lite nojig med gräs och buskar. Jag hade Borrelia för ca 10 år sedan, men det tog lång tid att få hjälp hos läkaren trots stora röda märken. Inget prov togs eftersom dom menade att om man haft många fästingar så har man det i blodet, så provet visar inget.

  Först gissade dom på herpes och sedan på svamp på benet, så jag kände mig som en pestsmittad i flera veckor, sedan fick jag byta läkare som bara behövde kasta en blick på benet för att ställa diagnos. Då var jag lilarödrosa ca 2 dm på ett område på benet.

  Jag håller en tumme att det varken är Borrelia eller TBE.

 • 30 aug 2018 05:42

  Vi får hoppas att det bara är en förkylning. Jag skulle också bli orolig om jag fick så många föstingar.

  Jag får in fästingar tack vare mina katter. Oftast klarar jag mig undan men lyckades få en i fredags på bröstkorgen som jag nu håller koll på att det inte blir något rött märke.

 • 30 aug 2018 06:35

  Borrelia är ju väldigt lurigt OCH svensk sjukrvård ligger hopplöst efter både när det gäller provtagning , diagnos och behandling.

  Har själv haft ( har ) neuroborrelios samt "vanlig " borrelia och ingen av gångerna har jag fått det klassiska borrelia utslaget / märket. 

  OM det nu skulle visa sig att du har en fästingburen infektion räcker det inte på långa vägar men en vanlig 10 dagars penicilinkur - be att få med dig mer och ät i minst 28 dagar är riktlinjen för ny utländsk forskning.

   

  De prover som används i Sverige är inte tillförlitiliga , bla kan provet inte skilja på en genomgången , dvs tidigare infektion , eller en ny aktiv infektion.

  Senast uppdaterad 30 aug 2018 09:00

 • 30 aug 2018 06:53
  paloma

  Vill bara tillägga att min dotter hade inget rött märke, hon fick huvudvärk, nackstelhet och till slut ansiktsförlamning.

 • 30 aug 2018 07:58
  Mabban

  Hoppas på det bästa, en vanlig sommarförkylning!!! Men stick inte iväg, förrän du vet om det är borrelia eller ej! Du skall ju njuta av seglatsen och inte sitta och oroa dej!

  Håller tummarna för dejheart

 • 30 aug 2018 08:08
  Lovis

  Håller också tummarna för en vanlig förkylning yesyes och önskar dig en fin seglats heart

 • 30 aug 2018 12:44

  Tack alla för omtankar och råd!heart Nu blev jag tveksam om jag ska använda det där borreliatestet jag skickat efter på nätet, det kanske inte gör mig klokare. Jag avvaktar nog, idag mår jag bättre.

   Efter att ha googlat på tbe känns det också lugnare, jag kan faktiskt redan ha haft tbe i en lindrig variant utan att veta om det. De flesta som smittas blir inte jättesjuka, och har man haft det en gång är man immun. Om jag blir sjuk igen efter en vecka är det dags att vara vaksam på symptomen.

  Mabban jag är inte orolig alls för att bli sjuk i Grekland, och tänker inte skjuta upp resan.smiley Som turist blir man snabbt behandlad och väl omhändertagen. Det jag har hört från andra seglare som behövt vård, är att läkarna i den offentliga vården är lika skickliga som hemma, men att resurserna är knappa, särskilt i övärlden. Det finns inte alltid sjukhuskläder och man får inte rena lakan varje vecka. Jag har hört svenskar berätta om att de fått köpa eget förbandsmaterial. Och sjukhusmaten är bästa bantningskuren. Om jag blev sjuk skulle jag söka mig till någon privat klinik.

  Usch vilka historier ni berättar, paloma och 8veckor! Hur menar du att du "har" en neuroborrelius, 8veckor?

 • 30 aug 2018 16:04

  seglar67

  Just när det kommer till fästingburna infektioner så finns det en väldig massa motstridiga grupperingara.

  Obehandlad / felbehandlad infektion KAN bli kronisk , det säger jag av egen erfarenhet.

  Min neuroborrelios upptäktes då man trodde att jag drabbars av MS , jag har trots flertal penicilinkurer inte blivit av med alla symptom och då det nu gått  drygt 8 år sedan diagnosen så skriver jag ( har ) 

Logga in för att skriva en kommentar.