icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 434024
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
17 december 2018 21:27
6

Nytt, nyttigt julgodis!

Många här på MD har bloggat om julbord med nytänk, och jag har sparat flera intressanta recept som ska provas i år. Arrietty publicerade nyligen en lång, spännande lista med både varma och kalla julbordsrätter, och jag fastnade för något helt nytt. Godis!  Sura lingonband!

I källaren hos mig är frysen full av bär efter det här otroliga frukt-och bäråret. Inte lingon, men vinbär, mullbär, jordgubbar, björnbär, körsbär. Jag tinade en blandning av röda och svarta vinbär, sju hekto, kokade en stund tillsammans med två matskedar honung och en matsked Strösöt. Körde med mixerstav till en slät gröt. Bredde ut tunnt på två plåtar (en med silikonbakduk och en med bakplåtspspper) och torkade i 80C ugn 5-6 timmar. 

Det blev två stora, sega och helt torra plattor som jag klippte i långa remsor och rullade upp. Det lossnade klart lättast från bakunderlägget av silikon, men funkade bra också med det vanliga bakplåtspapperet, man fick vara lite försiktig bara. Det smakar BÄR, inte så sött som riktiga sura band, men gott. Nu ska jag prova med nya blandningar. Klarbär/jordgubb till exempel. 

Här syns bärmassan utsmetad på ett silikonunderlägg. Det underlägget gav den snyggaste bärplattan med helt slät baksida.

19b416bf-b35a-49e2-8e66-5c3acb4aa4c6.jpeg

Så här såg det ut efter några timmar i ugnen på +80C. Bärplattan lossnade lätt även från det vanliga bakplåtspapperet, även om det bubblade sig lite och la sig i veck av all fukt. Det gäller att ha tålamod att vänta tills massan är helt genomtorkad. Sen är det bara att klippa i smala längder och snurra ihop. Jag skulle tro att de håller sig hur länge som helst om man förvarar torrt och luftigt.

256449a2-48a9-46af-9074-a7a4da013b7c.jpeg

Vitaminbomber! Sega och syrliga, goda enligt min mening men inget som barnbarnen kommer att knycka av mig. Nu ska jag experimentera med mer honungoch andra bär, kanske tillsätta lite ingefära?

91b070d0-7dc9-410f-99f0-008bcc573d84.jpeg

Gillar

Kommentarer

  • 17 dec 2018 22:13
    ulla165

    Snyggt jobbat!

  • 18 dec 2018 07:51
    Bella50

    Med dessa ”klarar du skivan”...och Alladin får stå över i år 👏👏

  • 18 dec 2018 08:34
    Arrietty

    Vad roligt att du satsade som försökskanin nu blev jag helt övertygad om att själv pröva...smiley dessutom är jag  imponerad av att dina alster liknar bilden till receptet. Jag har inte uppfattat att du är en fanatisk kock utan mera som de flesta så då kanske jag också kan klara att få till den där rullarna...

  • 18 dec 2018 08:48

    Absolut Arrietty, det klarar vem som helst, och jag är ingen fanatisk kock. Fast jag har blivit mycket bättre det senaste året, och tycker också det är roligare än förr. smiley

  • 18 dec 2018 18:29
    Jessand

    Sådana har jag också länge tänkt att göra...smiley Kul med lite nya alternativ!

  • 18 dec 2018 21:19

    Det där ser riktigt gott ut

Logga in för att skriva en kommentar.