icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

seglar67s blogg

LCHF 85 kg 67 kg 435823
Annandag jul 2017 började mitt nya liv. Jag ville ut ur mitt kroppsfängelse. Kunna åka skidor med barnbarnen, orka vandra i bergen i Grekland och dansa en hel kväll, känna mig bekväm i baddräkt. Jag ville hitta tillbaka till lättsinnet och livslusten.

I bloggen på Matdagboken dokumenterade jag resan tillbaka till mitt smala, starka, sanna jag. Skrivandet blev ett sätt att hålla kursen mot målet och sen stanna kvar där. Jag bloggar också på katinkabloggen.se men där handlar det mest om skrivande och segling. Min författarhemsida finns på www.katinkabille.se Där finns just nu tre lättsamma, feelgood gratisnoveller under rubriken Noveller. Håll till godo.

På Midsommarafton 2018 gick jag i mål, 20 kg lättare. I fortsättningen handlar min blogg på Matdagboken om den svåra konsten att hålla vikten.
19 juli 2018 11:51
15

19 juli. "Tagga ner", sa osteopat Jonas.

"Vänd dig om så ska jag ta en bild", sa Jonas, osteopat och chiropraktor, när jag hade klätt av mig. Att se sin nakna rygg bakifrån var verkligen ingen höjdare. Allt jag såg var förstås skrynklorna och vecken, den sladdriga hudkostymen. Han ville visa mig snedheten. Att den högra höften sitter lägre och därför belastas mer. Jag har en släng av skolios, inte mycket, men tillräckligt. "Du har ont här", sa han och pressade med tummen exakt på min smärtpunkt långt in i högra skinkan. Jag svarade att jag dessutom har ont i hela benet, skenbenet och halva foten. Just den här morgonen hade jag förstås nästan inte ont alls. Jag berättade om min viktnedgång. Han frågade om mina träningsvanor. Jag hade med mig både utskrifter av övningar, mina gummiband och bilder från gymmet.

"Vad gjorde du igår?" undrade han. "Ingenting", sa jag. "Jag var på loppis hela dagen och hann inte träna. Inte ens promenera. Det var så varmt", sa jag lite skuldmedvetet. "Och idag har du alltså mindre ont. Säger det dig ingenting?" undrade han. Jonas är som Fantomen, hård men rättvis, jag hade glömt det. Det är nog tio år sen vi sågs sist, en gång när jag hade ryggskott.

"Tror du att du kan göra rätt det senaste halvåret, och så har kroppen glömt hur du har behandlat den de senaste fyrtio åren?" Jag tyckte inte att jag förtjänade det där riktigt, det är ju inte mig det är fel på, det är bara något vajsing med ryggen... "Jag hade väldigt ont i natt," invände jag lamt. "Jag har googlat, jag tror det är falsk ischias."

Han gick igenom mina utskrifter och konstaterade att övningarna såg bra ut, att jag såg ut att göra rätt på bilderna. Jag behöver fler övningar med ett ben i taget. Och jag måste lägga in mer vila. Kroppen måste få tid att anpassa sig till allt det nya jag kräver av den. Minst två vilodagar i veckan, när jag bara promenerar. Joggandet gillade han inte alls. "Tagga ner", sa han. "Du får lika bra effekt med stavar." Stavar! Jag erkänner att jag har väldigt stor antipati mot stavgång. Jag tycker det ser mer än fånigt ut. Men, men, jag är inte så gammal än, att jag inte kan tänka om.

Jag fick diagnosen piriformissyndrom. (Precis som LadyG här på Matdagboken trodde.) Jonas klämde och  masserade, drog i fötter och ben, justerade bäcken och kotpelare, tryckte på en muskel djupt inne magen så att det kändes som om han petade rakt ner i en öppen tand, jag hoppade högt fast jag låg på rygg. Jag glömde fråga om det möjligen var den där piriformis, och om det är den som gör att jag alltid får extra ont i ryggen innan toalettbesök (inte när jag ska kissa, alltså). 

Nu ska jag alltså tagga ner. Det känns lite pinsamt att jag har betalat 800 kronor för att få höra det. Men å andra sidan har jag fått två behandlingar i en, eftersom Jonas är både kiropraktor och osteopat. Jag fick godkänt på att vara med på Fridansen igår, och kände inte av ischiasen det allra minsta förrän det var dags att sova. Natten har däremot varit hemsk... Men det finns inga quick fix, så är det ju. Nu vet jag i alla fall hur det ligger till, jag måste växla ner till långsiktigt hållbar träning. Precis som med maten måste jag hitta en aktivitetsnivå som är uthållig och balanserad. 

d5c7967f-fe21-4f34-9757-3e26afb9559d.jpg

Min nya kompis. Triggerbollen. Smärtan från helvetet i en minut och sedan miraklet - det gör inte ont längre.

2837c95f-1f0a-47aa-b992-447a5e421ea7.jpg

 

 

Gillar

Kommentarer

 • 19 jul 2018 12:07

  Vad skönt "att det inte var värre", det är ju givetvis inte roligt att ha ont och besvär men jag är jätteglad att det är muskulärt så att det inte var diskarna eller något annat elände som är riktigt svårt att rehabba! Bra att han korrigerade dig, det är läskigt när det knakar men det är rätt skönt efteråt smiley

  Stavgång, rätt utfört, är jättejobbigt!! surprise

  Jag trodde jag skulle stavgånga när jag inte längre kunde jogga när jag väntade Paula, men det kunde jag bara glömma för jag fick för hög puls cheeky

  Piriformis sitter djupt inne i skinkan, man når den inte via magen eftersom det är ett höftben emellan, eller hur menade du?

 • 19 jul 2018 12:10

  Ja, jag trodde att det kanske var piriformis som gjorde så ont? Han tryckte djupt ner i magen, alltså från ovansidan, och när jag reagerade sa han bara att "där har du en muskel som gör ont". Jag får fråga nästa gång. Har en tid till i slutet av augusti.

 • 19 jul 2018 12:30

  2b657685-d758-4ab3-ad92-285fb4abf651.jpg

  Hittade en vettig bild till sist, det sitter ett gäng muskler utanpå piriformis (som syns på bilden också) så han måste trycka rätt hårt för att nå den, redan det kan vara obehagligt men är musklen dessutom överansträngd förstår jag om du hoppade högt! 

 • 19 jul 2018 13:26
  gittan52

  Jag gillar den där Jonas  wink

  Ett tips om du nu skulle få för dig att köpa stavar, trots allt: Bungypumps!

  Dels är de ”stötdämpande” och del kan man välja hur mycket man vill ta i Jag bara älskar mina!

 • 19 jul 2018 13:59

  Vilken bra bild, LadyG! Tack för den.

  Klart jag ska skaffa stavar, gittan52. Tack för tipset! Kan man inte välja hur mycket kan kan ta i, med vilka stavar som helst? Nu måste jag googla. Måste också kolla på youtube hur man gör. Det lätta viftandet som jag kopplar ihop med stavgång, och som jag har fnyst åt, kanske bara är fel teknik, av folk som inte kan?

  Senast uppdaterad 19 jul 2018 14:00

 • 19 jul 2018 14:47

  Jag känner mycket väl igen din beskrivning av smärtan. Det blir alltid värre framåt natten...Jag var hos sjukgymnasten igår och för mig gäller det att försöka köra mina övningar dagligen tills han kommer tillbaka från sin semester. Jag har haft mitt i över ett år nu så det känns ibland rätt tröstlöst att det aldrig blir helt bra. 
  Jag är därför mycket intresserad hur det kommer att gå med hjälp av din träning.

  Senast uppdaterad 19 jul 2018 14:52

 • 19 jul 2018 16:52
  gittan52

  Jo, visst kan du ta i olika mycket med alla stavar, men i bungbypumps finns det ett inbyggt motstånd (jag har det lägsta) så när väl nedre delen av staven är i marken kan du trycka så hårt du känner att du orkar.  Man pumpar sig liksom fram.

  Det blir inte mycket till viftande om man har rätt teknik. Då ”flyter” man liksom fram istället

 • 19 jul 2018 17:06

  OK, tack gittan52, har klickat hem ett par Bungypump Number One (4 kg) från CDON nu (det skilde väldigt mycket i pris för samm stavar hos olika handlare). Det ska bli roligt att jämföra erfarenheter. Som vanligt ligger du ljusår före... ;-)

  LUAL har du inte gått till någon annan än din sjukgymnast på hela tiden? Alltid bra att kolla efter en "second opinion" tycker jag, särskilt om man inte märker någon förbättring... 

 • 19 jul 2018 18:01
  Tita

  Haha jag ansåg samma som du....aldrig jag skulle gå med stavar😖

  Numera går jag ofta med stavarna och jag Power går så pulsen far i höjden ganska snabbt och farten blir nästan lätt jogg. Dessutom tycker jag numera att det är riktigt bra motion.

  Hoppas att du får hjälp så att du blir av med smärtan!

  Lycka till med dina nya stavar!

 • 19 jul 2018 18:14

  seglar67, jag har gått hos andra under året. Under hösten gick jag på Naprapathögskolan och blev något bättre fram till jul. Sedan efter jul gick jag hos en massör för att fortsätta underhålla. Men tyvärr blev jag sämre igen när jag slutade gå där. Nu går jag på en klinik som jag får via jobbet. Innan semestern fick jag ett antal stötvågsbehandlingar och slapp värken men under semestern kom det tillbaka igen. Det är piriformis och höftksoseln som blir inflammersd men frågan är varför. 

 • 19 jul 2018 22:00

  Usch LUAL, låter otrevligt. Det låter som om du har fått väldigt bra hjälp, utan att få rätsida på problemet. Vad innebär stötvågsbehandling?

 • 20 jul 2018 06:58

  Stötvågsbehandling sägs ge:

  • Ökad blodgenomströmning
  • Ökad vävnadsåterbyggndad
  • Ökad cellmetabolisk aktivtet
  • Nedbrytning av fibrös vävnad
  • Smärtlindring

  Det är lite som extra djupgående massage. Första gången jag behandlades med den tekniken var för axelbesvär AC-leden, för ett antal år sedan. Var tacksam för att det hjälpte eftersom man annars brukar behöva operera. Numera är jag däremot försiktig med att göra plankan med vridningar och liknande.
  Sedan var det också 5 år sedan som jag också hade problem med piriformis och fick det att hjälpa. Den gången var jag smart att söka när jag hade ont bara en begränsad yta. 

  Misstaget jag troligen gjorde förra året var troligen att jag gick för länge innan jag sökte hjälp. Jag trodde det enbart var en sträckning till en början och att det skulle läka ut av sig självt. 

 • 20 jul 2018 09:36
  Molnbär

  Gå med stavar är faktiskt skitjobbigt om man gör rätt - ingen tant-träning. Tips: googla om det finns någon förening eller Friskis nära dig som erbjuder nybörjarpass / instruktion i stavgång. Det är lätt att använda stavarna fel så att träningen blir för lätt. Lycka till! 

 • 20 jul 2018 11:16

  LUAL jag undrar om en triggerboll är tänkt att åstadkomma liknande effekter som stötvågsbehandlingen? Den ger ju också hård massage på djupet, ökar blodgenomströmningen och ger smärtlindring. (Fast först gör den bara hemskt ont...)

  Senast uppdaterad 20 jul 2018 11:17

 • 20 jul 2018 12:40

  seglar67, det går säkert att använda triggerboll eller foamroller för att få liknande effekt. Stötvåg blir mer intensiv. Jag tror inte jag har fått blåmärken av min triggerboll smiley. Det känns också när stötvågen hittar triggerpunkterna men det går över fort.

Logga in för att skriva en kommentar.