icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hälsa, mat,livsstil.
6 december 2021 05:31
8

Lucka nr 6

Grattis finland på självständighetsdagen

 

ff77b805-a011-403c-8852-07673e669abc.jpg

Kan man inte äta socker så är stevia ett mycket bra alternativ. Är ca 300 gånger sötare än vanligt socker. Har ingen inverkan på blodsockret och har 50% mindre kalorier. Man behöver bara ta ca 25?% av stevia än vanligt socker.

Gillar

Kommentarer

 • 6 dec 2021 07:11
  Bella50

  För min del tycker jag det lätt blir för sött ändå...och med en lite ”besk” sötma...men smaken är som baken. 

  Senast uppdaterad 6 dec 2021 07:12

 • 6 dec 2021 12:23
  paloma

  Jag säger som jag sa tidigare!

  https://diabetes.nu/sotningsmedel-aspartam-fruktos-stevia-sukralos-sackarin-acesulfam/

  För att inte tala om att sötningsmedel ökar sötsuget i längden.

  Detta går att läsa på diabetesfonden och gäller nog även de utan diabetes.

  "Utifrån detta skulle man lätt kunna dra slutsatsen att de sötningsmedel som inte har någon påverkan på blodsockret kan användas i hur stor grad man vill. Det är då bra att tänka på att sötningsmedel kan ge ökat sötsug, så även om det inte påverkar blodsockret direkt kan det få dig att vilja äta mer, vilket kommer påverka din kurva. Bland annat på grund av detta rekommenderar inte längre dietister bakning med sötningsmedel. Försök istället halvera sockermängden och ersätta vetemjölet med fiberrika alternativ som havrekli eller fibrex.

  Utöver detta kan sockeralkoholerna, de sötningsmedel som slutar på -ol, ge ont i magen och ha laxerande effekt. Det finns även en del sötningsmedel som inte kan värmas upp utan att ge en obehaglig bismak"

 • 6 dec 2021 17:18
  Tita

  Tack för det! Landet  firar med måtta på grund av pandemin. 

  Jag undviker sötningsmedel av alla slag! Det blir en vana så jag saknar det inte!!

 • 6 dec 2021 23:46

  Stevia är en växt, skulle välja det i första hand om jag ska använda sötningsmedel. Förstår inte varför Stevia inte används mer, tex i lightläsk etc.

 • 7 dec 2021 08:31
  paloma

  Johan, det är inte så enkelt med sötningsmedel som det verkar, så här skriver dietisten Sofia Antonsson. 

  "Sötningsmedel istället för socker. En trend som funnits med ett bra tag, kanske har du en farmor eller morfar som droppat Suketter i kaffet sedan 60-talet? De senaste åren har "stevia" blivit det hetaste på marknaden med producenter och näringsexperter som marknadsför det kalorifria sockeralternativet som "hämtat från naturen", med minimal påverkan på blodsockret. Samtidigt har det pratats om cancerrisk och fertilitetspåverkan när det gäller bladen – och HELT naturligt är inte det vita pulvret som säljs i butiker, eftersom utvinningen och tillverkningen från originalväxten alltid innebär någon form av raffinering.

  Så vad ska man då tänka om saft, ketchup, sylt och glass som sötats med steviaämnen istället för vitt socker? Är de bättre för hälsan än "vanliga" varianter?

  Här är några saker du bör veta om det trendiga sötningsmedlet, vars korrekta namn är steviolglykosider. Sofia Antonsson, legitimerad dietist, reder ut fördelar och nackdelar.

  1. Skilj på stevia och steviolglykosider

  "Stevia" är namnet på en växt som främst odlas i Sydamerika. Den innehåller i sin tur så kallade "steviolglykosider": ämnen som är cirka 300 gånger sötare än vanligt socker. Produkter med stevia får inte säljas i EU-länder, eftersom växten ännu inte genomgått en säkerhetsprövning med syfte att utreda eventuella hälsorisker. Däremot får steviolglykosider, de utvunna ämnena, användas som tillsats.

  Läsk och andra livsmedel som bär texten "sötad med stevia" är alltså felaktigt märkta, eftersom de i själva verket innehåller steviolglykosider. Enligt Livsmedelsverket är det av stor vikt att producenter inte ger sådan vilseledande information, eftersom konsumenterna kan luras tro att även växten stevia är godkänd och ofarlig att äta"

  Ska man ändra sitt sitt ätbeteende ska man kanske inte fortsätta att äta sötade saker som ändå triggar igång sötsuget, det är bättre att minska på det naturliga sockret. Just vid viktminskning är det ändrade matvanor som är hållbart. När jag slutade med lightvaror och började äta vanlig mat i mindre mängder, så gick jag ner i vikt och lyckas hålla den i snart 8 år.

 • 7 dec 2021 09:03

  Kan säga så här att ingenting är egentligen bra att äta. Man får cancer av kött också och man ska dricka vin istället för att gå på gym. Och att stå på jobbet har en positiv effekt på vikten. Jag står alla dagar på jobbet och går typ 8000steg bara på jobbet men har inte märkt någon effekt. Så allt är nog lite inviduellt och stevia är inte farligt i normala konsumtioner. Nen när man äter för mycket som det är skadligt. Som med allt annat.

 • 7 dec 2021 11:56
  Bella50

  Min teori är att plocka bort mest möjligt som är sött ur kosten...sluta baka om det är en trigger...ta en frukt istället...med naturligt fruktsocker. 

  Min gubbe vill ha sött i sitt kaffe och det blev lite för många bitar dag.

  Nu tar han sötningsmedel istället...vilket alltså inte är ett bra alternativ som jag läst här.

  Ska be honom minska ner på vanligt socker istället.

  Lycka till med ”din” metod...vi ska välja det som passar för oss...för vi är olika...och det är bra. 

  Senast uppdaterad 7 dec 2021 11:57

 • 8 dec 2021 11:21

  Intressant! smiley Naturligtvis är osötat bäst  och triggas man av sött ska man absolut undvika allt sött.

Logga in för att skriva en kommentar.