icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hälsa, mat,livsstil.
10 juni 2018 15:13
3

Kommentera aldrig

Hello😉

Kommentera aldrig hur någon ser ut. Tex. vad stor du blivit eller vad mycket du gått upp i vikt. Detta sätter en massa griller i huvudet på en. Och man tycker man är ful och äcklig. Får ångest och det leder till att man tröstäter. Fråga heller aldrig när skall ni skaffa barn, grattis du är gravid eller är du gravid?Det är första gången jag pratar om det här. Vi har försökt i över 10 år med att bli gravid, utan att lyckas. Sjukt jobbigt att berätta om detta. Har prövat ägglossningstest, äter folsyretabletter, slutat röka och nu kämpar jag med att gå ner i vikt. Har inte ens vågat eller orkat söka hjälp för detta och jag vet att det finns en massa bra hjälp. Men är så himla rädd att dom skall säga att du kommer aldrig att kunna bli gravid. Tänk om jag aldrig kommer att kunna få uppleva att bli mamma och kunna ge K ett barn😢😢😢 Orättvist att vissa  fast dom kanske inte vill ha barn, blir gravid direkt. Medan andra vill ha och längtar efter barn inte kan få något. Sjukt jobbigt att berätta om detta. Men tänkte kanske det är någon som läser detta också är eller varit i samma situation och kan berätta vad ni gör/gjort. Kram!

Kommentarer

 • 10 jun 2018 16:25

  Kram. Jag vet och förstår. Vi fick kämpa länge, det är sjukt jobbigt för psyket. Vi testade det mesta, räkna dagar, temperatur, tester osv men det enda som hände var att vi hade sex var och varannan dag efter schema i stort sett och det var ju inte så romantiskt direkt. Jag och maken var inte aktuella för assistans i frågan eftersom vi båda var över 40, då får man inte så mycket hjälp direkt...

  Det som fungerade, tror jag, var att vår livssituation förändrades (jag slappnade nog av och stressade ner extremt mycket) så att jag inte hann tänka så mycket på "gravid-projektet". 

  Jag vet, antagligen det jobbigaste svaret jag kunde ge men jag kan inte komma på något annat jag gjorde. Äter allsidigt, normalviktig (då, inte nu), tränar regelbundet och "gjorde allt rätt" men det ville sig inte ändå. Så det enda jag kan tänka mig, den enda faktorn jag kan komma på, skulle väl vara stressen. Att vi flyttade till ett lugnare liv, andra förhållanden, närmare min pappa. Trygghet, lugn och ro.

  Jag hoppas hjärtinnerligt att du hittar lösningen, antingen själv eller om du tar mod till dig och söker hjälp så småningom. Kram.

 • 10 jun 2018 18:09

  Hej! 

  Du..har du någon gång funderat på om du kanske har PCO-S? Det är en metabol rubbning som yttrar sig i bl a för höga testosteronhalter och för lite kvinnliga hormoner. Bidrar till att man väldigt lätt lägger på sig, och att man är känslig för kolhydrater - dvs, man lagrar in fett väldigt lätt. 

  Jag är 54 år gammal. Diagnosticerad med PCO-S när jag var runt trettio. Gick upp i vikt och försökte förgäves gå ner, men det var som förgjort, gav upp varenda gång - jag slet och slet och gick ner något ynka hekto i månaden. 

  Så lät jag det ta tid. När jag var 38 la jag upp en kaloriplan, följde den i två år och gick ner 28 kilo. En ganska långsam takt, men när jag var 40 var jag normalviktig (vägde då 74 ) kilo. Träffade min man. Konstaterade att livet får vara fint utan barn också. När jag var 42 blev jag gravid. Lovisa föddes när jag fyllt 43. 

  Ta reda på om du har obalans i hormonerna. Googla på PCO-S om du inte redan har koll på vad det är. Det är den i särklass vanligaste orsaken till ofrivillig barnlöshet i Sverige. Ca 20% av svenska kvinnor lider av det. Den orsakar viktuppgång, som i sin tur orsakar värre obalanser som i sin tur orsakar viktuppgång som i sin tur...osv. 

  Det är oerhört viktigt att hormonerna är i balans, och kosten spelar en GALET stor roll i det. 

  Det är är mina tips till dig: 

  1. Gå till din gynekolog och be om hjälp med att ta reda på om du möljigen har PCO-S ( eller någon annan form av obalans.)

  2. Läs gärna boken Happy Food som på ett makalöst bra sätt förklarar vad som händer i oss när vi äter olika saker, resp vad som händer om vi INTE äter vissa saker. 

  Slutligen: Att du slutat röka är antagligen bland det bästa du gjort! Ta nu vara på tiden genom att vara snäll mot dig och kolla hur dina hormoner mår. Är allt fint i balansen, så kan du åtminstone veta att det INTE är det det beror på! 

  Jag önskar dig varmt lycka till  - var rädd om dig! 

   / Kitan 

   

   

   

 • 11 jun 2018 08:15
  sundasara

  Stor kram till dej! Vi är många som fått kämpa med att bli gravida! Ge inte upp! Visst är det jobbigt med obetänksamma kommentarer! 

Logga in för att skriva en kommentar.