icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hälsa, mat,livsstil.
22 juni 2018 17:10
5

Istället för midsommartårta

Firar midsommar med min hund och katter. Bara njuter. Gubben jobbar. Men gör mig inget, då vädret inte är det bästa. Dom flesta byar runt om på Åland har ställt in sina stångresningar på grund av hård blåst.(gör nytt försök i morgon) och regnat har det också gjort. Typiskt midsommarväder. Istället för midsommartårta blev det melonpizza 

75a845c2-8c5c-45c9-a56e-ac5b3acde5e2.jpg

Man måste ju vara lite nyttig fast det är midsommar. Folk som inte har ett missbruk av mat eller socker vet inte hur jobbiga sådana här högtider är. För det är ju meningen att man skall äta. Och vi som har beroende kan inte äta allt och gör vi det så faller vi ner i diket och blir fast där dagar, kanske till och med veckor. För vissa kanske månader av onyttigheter. För om vi ätit "fel" triggar behovet igång som inte går att stoppa. Socketsug och sug efter kolhydrater. Saker som inte är bra för oss. Men den som inte har detta beroende vet inte hur vi har det. Kan inte förstå. Så man är nästan hellre hemma än bland mat och dryck. För på midsommar är det så mycket som inte passar oss med beroende. Som sill, potatis, potatissallad och andra röror. Har i min vänskapskrets och släkt som säger att äta bara lite. Men det går ju inte för de "onyttiga" för mig får behovet att trigga igång och tar flera dagar innan man kommer på banan igen. Hur gör ni då ni blir bjuden på mat eller fika om det bara finns "onyttigt"? Vi borde prata mera om detta, så att folk skulle få veta hur det faktiskt är för oss med mat och sockerberoende. Ha en fin midsommarkväll. Kram!

Gillar

Kommentarer

 • 22 jun 2018 17:32

  Vilken fin melonpizza! Jag har tur och kan äta lite av allt utan att triggas igång, men annars är det okej i min släkt att hoppa över det man inte vill ha och ta mer av det nyttiga. För vi har sedan några år alltid en stor blandsallad till maten. Sedan har vi både laktosintoleranta, veganer och glutenkänsliga i släkten så det är ofta någon tar med egen mat vilket respekteras. Det viktiga är ju att man får träffas, vad man äter är upp till var och en.

 • 22 jun 2018 17:41
  Emmi11

  Jag säger "nej tack" helt och hållet. Har ganska lätt för att låta bli, men kan inte ta "bara lite"....
  har jag spårat ur och ätit snabba kolhydrater så mår jag dåligt efteråt. Får dessutom hjärtklappning av dessa förbaskade kolisar.

  Föredrar att inte utsätta mig, stannar därför hellre hemma. Är dessutom ganska osocial av mig så det gör mig inget^^

   

 • 22 jun 2018 17:53

  Precis som Emmi11 får jag hjärtklappning och svettas av kolisar. Mår skit rent ut sagt så jag undviker gärna. Däremot klarar jag att säga tack, men nej tack. Visst finns de som trugar men det bryr jag mig inte om längre.

  Trots det håller jag med dig nowiss. Mer öppenhet om hur det är att leva med  beroende är viktigt och också att det finns fler beroenden än alkohol och droger.

  Vi har som tradition att fira jag, min sambo och min svärmor. Det är lagom att fira och ett skönt avslappnat sätt. Man kan vara sig själv och äta det man mår bra av.

  Här blåser det som fasen och snart börjar det nog regna. Men vi har det bra och mår fint.

 • 22 jun 2018 19:26
  Lillamyy

  Håller med fullständigt. Det går ju inte att bara "äta lite" . Jag vet iaf att jag definitivt inte kan äta lite. Det blir alldeles för mycket. ALLTID. Det är ju som att säga till någon som tagit tag i sitt alkoholproblem att "du kan väl ta bara ett glas vin/öl eller en liten snaps". Det är ju en omöjlighet. Man faller ju direkt. Det är ett beroende och som du säger borde det pratas mer om det här. 

  Glad midsommar till er alla!

 • 22 jun 2018 19:59

  Tack för att ni delar med er. Så man är inte ensam om problemet.

Logga in för att skriva en kommentar.