icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hälsa, mat,livsstil.
7 juni 2018 06:19
7

Att inte få äta vad man vill

Livet är rätt orättvist. Visst kan jag äta vad jag vill som tex. godis, såser, chips, gratänger och så vidare om jag vill men då syn det sen. Vikten tar stryk och dubbelhakan kommer genast fram. För jag kan ju inte kontrollera då suget kommer. Alltså äter jag "onyttigt" triggar de igång suget. Äter jag potatisgratängen, så triggar det igång sötsuget och jag äter även sött. Inte bra. Men kan inte styra det. Jag behöver bara lukta på mat så går jag upp i vikt. Tyvärr☹😢 Och jag som ÄLSKAR mat. Finns ju nyttiga alternativ, men vad hjälper det mig då jag även äter för mycket av det. Jag tänker, det är ju nyttigt så jag kan äta. Men jag vet ju att det inte är bra att äta för mycket fast det är nyttigt. Men har kommit några steg upp i min trappa, men har många steg kvar mot ljuset. Vi kämpar på vidare. Kram!

a336831c-b51c-4464-9a1f-43fd5b58f118.jpg

Gillar

Kommentarer

 • 7 jun 2018 06:37
  Molnbär

  Sån är jag också. Portionsstorlekarna är min stora fiende. Är maten god kan jag äta hur mycket som helst, oavsett om det är broccoli eller chips som serveras. Jag närmar mig målvikt nu och håller på och övar mig på att äta lagom mycket utan att väga precis allt. För det är ju drömmen, att kunna äta en lagom portion och vara nöjd med det. Ibland funkar det men ibland trillar jag dit. Mina verktyg är tallriksmodellen och TIO= Ta Inte Om. Jag kan inte säga att jag får sockersug av viss mat, utan snarare att jag får sug efter MER mat. Läste nånstans att kroppen kämpar för att återfå sin förlorade vikt och därför känner man ofta mer hunger och sug när man gått ner i vikt. Men att detta reglerar sig efter en tid, när kroppen vant sig vid den nya vikten. Så "håll i och håll ut"!

 • 7 jun 2018 07:12

  Här har du en till. Det kan vara så att jag från början egentligen inte är hungrig men så snart jag börjar äta så känner jag inget stopp. Jag kan sällan säga att jag känner mig mätt.

 • 7 jun 2018 07:41
  paloma

  Jag var likadan tidigare, men efter att jag ätit 5:2 i över 1 år så blev jag snabbare mätt. Då bestämde jag mig för att bara lägga upp en normal portion och aldrig ta om, och nu känner jag mig mätt efter mina måltider.

  Det finns tips på hur mycket man ska äta vid en normal portion, då behöver man inte väga och mäta hela tiden. Oftast äter man för fort och hinner inte känna mättnad innan man ätit för mycket, jag dricker vatten till maten och helst innan jag börjar äta. Då fyller man magen lite och blir mätt på mindre mat, magsäcken anpassar sig med tiden.

  Det låter kanske enkelt, men det är bara vi själva som kan hindra intaget av maten. Att vi accepterar att vi inte blir proppmätta...för det är behagligare att vara lagom mätt än proppmätt.

  Lycka till🙂

   

 • 7 jun 2018 08:16
  aregnisw

  Tyvärr är det kanske inte så lätt om man verkligen gillar något att äta lagom men jag försöker nog med det dricker oftast vatten innan maten och lägger inte alls så stora portioner på tallriken för mättnadskänslan brukar i regel komma efter någon halvtimme men jag förstår ditt problem. Så hoppas du hittar din väg dit. yes

 • 7 jun 2018 09:02
  seglar67

  Håller med Paloma, vart enda ord. Om inte jag kan bestämma vad, och hur mycket jag ska äta, vem låter jag då bestämma? Jag har också sockermonstret och svullomonstret som inneboende fiender, men nu äntligen har jag lyckats koppla dem. Äta långsamt, bara på bestämda tider, inget småätande mellan mmålen, dricka vatten före måltiden, TIO (ta inte om) och dessutom GFB (gå från bordet). Ja, livet är orättvist, men det finns många mycket värre orättvisor som kunde ha drabbat mig, än att jag inte kan äta precis allt jag vill, så mycket jag vill, så ofta jag vill.

  Och precis som Paloma beskriver, nu när jag är nere på min målvikt, vill jag inte längre! Monstren är golvade. Eller i alla fall inlåsta.

  Lycka till du också! Du måste göra jobbet själv, men här på MD finns förstås många som kan stötta dig!

 • 7 jun 2018 14:04

  Dom stegen du skriver om, skriv ner dom till dig själv. Det är ett bevis att du är på väg dit du vill. Skriv ner eller ta en bild eller ett foto på hur du vill ditt mål ska vara. Sätt upp det målet på kylskåpsdörren. Det blir en ständig påminnelse till dig själv vad du vill och funkar som motivation.  Heja på 🌸

 • 7 jun 2018 20:49
  Monqi

  heart

Logga in för att skriva en kommentar.